Administrar


Estadisticas de visitas

EL LIO DE LES CARICATURES DE MAHOMA

grosske | 03 Febrer, 2006 23:58

Vat aquí un debat realment apassionant. Un debat sobre valors, sobre civilitzacions, sobre oportunitat política, sobre drets fonamentals... No és estrany que s'hagi montat la que s'ha montada.

M'agrada dir que, com més hi pens més matís la meva posició però, en trets generals, pens el següent:

1.- La llibertat d'expressió és un  dret limitat. Qui defensa el dret d'ASI de publicar una web explicant 20 maneres de matar les dones?, qui defensaria la lliure publicació d'imatges sobre abusos sexuals als infants? o una apologia de la tortura, o del racisme?...

2.- No totes les limitacions són iguals ni podem adoptar una posició relativista segons la qual "comprenguem" totes les limitacions que es donin a cada lloc i a cada moment. No és el mateix limitar expressions que incitin a la violència o a la vulneració de drets fonamentals que limitar expressions que critiquin o ridiculitzin institucions polítiques (la figura del Rei està clarament sobreprotegida al nostre ordenament jurídic) o religioses o de qualsevol altre caire

3.- Una cosa és criticar i d'altre prohibir. A mi em sembla molt malament representar Mahoma com un terrorista. Em sembla profundament  injust i insultant i, en l'actual conjuntura, fins i tot perillós. També m'ha semblat malament - i qualque progre ha arrufat el nas davant això - que el cartell de Sant Sebastià d'enguany sigui una paròdia de l'imatge del Sant en forma de llonganissa amb tres escuradents clavats. Però una cosa és crititcar i un altra molt distinta és prohibir o amenaçar.

Comentaris

 1. Respecte
  Caldria que la premsa i les organitzacions del primer mon tingues una mica més de respecte per altres cultures i més cuan hi ha bastant fanatisme com ja va ocorrer amb el llibre "Versos Satánicos" de Sardman Rushbie. Crec que hi ha d´haber-hi llibertat d´expresió però mai anteposar-la al deure moral i etic. I per finalitzar.. no vull creure que aixó te res a veure amb la victoria de Hamas a Palestina, tenir una bona excusa amb aquest enalteciment de la violencia i retirar-lis les ajudes económiques, en ves de fer-ho sense cap excusa ni motiu demostrable
  Xoxe | 04/02/2006, 02:13
 2. Lo que hay es mucho miedo
  Realmente es un tema de debate muy interesante, lo que pasa es que cuando escribo este comentario ya hay seis personas muertas (¿o debería decir seis almas menos?), y la cosa se está afeando por momentos. Se está repitiendo mucho eso de que la libertad de expresión es uno de los pilares de la la democracia, que la libertad de uno termina donde empieza la del otro,etc. Pero, ¿no será que nos preocupa la reacción de la población islámica por el temor que le podemos tener? ¿Si no hubiese habido los atentados en masa que ha habido nos importaría tanto su enfado? ¿Debemos "controlar" la libertad de expresión y creación en pro de la Paz? Las caricaturas se publicaron en Europa, no en sus paises. Sobre lo de manifestarse ahora yo creo que responde al interés de alguien, "vamos" que esa masa de fieles está dirigida por los cuatro poderosos que son los que realmente gobiernan en la opulencia gracias a la manipulación a la que somenten a su propio pueblo. Respecto a lo del cartel de Sant Sebastià, creo que pasas demasiado tiempo con los monjes de La Real.
  Miguel Lorenzo | 06/02/2006, 21:23
 3. estais más chalaos que los del turbante
  Voy hacer gala de algo ausente en la mayoría de comentarios anteriores, es decir análisis de la cuestión en si misma lo que me lleva a la siguiente conclusión (de antemano ya pido disculpas a quien pueda molestar), la reflexión es la siguiente: NO SEÑOR! SON UNA PANDA DE TARAOS Y NO HAY MÁS!, NO HAY MÁS! UNO DE LOS PILARES DE LA DEMOCRACIA NO PUEDE SER CUESTIONADO POR AQUELLOS QUE SON LOS ÚNICOS CAPACES DE PONERLE UN POCO DE LÓGICA A TODO ESTE LAMENTABLE ASUNTO, ES DECIR ¡NOSOTROS!.
  ANA | 06/02/2006, 21:38
 4. Me cagoenmahoma en sancristobendito y todo dios!!!
  Ah! y que tontería es esa del cartel de Sant Sebastià????????? nos hemos vuelto locos???? corto se ha quedado el artista con los pinchitos! a los santos ni agua! que empezamos con suceptibilidades del tipo ¡ala como sanpasao! y terminamos quemando embajadas.
  ANA | 06/02/2006, 21:44
 5. Dinamarca, líder mundial de la llibertat de premsa.
  Hola Eber. El meu blog (http://bloc.balearweb.net/615), de creació recentíssima, diu, al respecte: Convé recordar-ho, aquests dies. L’organització Reporters Sense Fronteres publica un ranking mundial de la llibertat de premsa. L’indicador usat (qui vulgui detalls tècnics de l’indicador, són a http://www.rsf.org) és un valor numèric que indica un major grau de llibertat de premsa com més baix és. Per fer-vos una idea: els països més ben puntuats tenen menys d’un punt, Espanya en té 8’33, els Estats Units 9’50, Xina 83’00, i els forats negres de la manca de llibertat d’expressió són Turkmenistan, amb 93’50, Eritrea amb 99,75 i Corea del Nord amb 109,00. Doncs bé: en posició de lideratge se situen cinc països amb 0,5 punts: Dinamarca, Finlàndia, Irlanda, Islàndia i Noruega. La nostra enhorabona als campions mundials del pensament lliure.
  miquel àngel llauger | 07/02/2006, 10:05
 6. no està malament una mica de respecte
  A mesura que passen els dies vèiem com la notícia és motiu de tertulies, comentaris, etc. Vaig sentir al professor Sami Naïr i deia que hem de tenir present que els còmics es publiquen a un diari d'extrema dreta danès i són una provocació clara que afavoreix els sectors més fonamentalistes de l'islam. No aniria malament una mica de respecte, sobretot en un món globalitzat. Què dirien els senyors si els pagassin amb la mateixa moneda? De fet ja he sentit que qualque diari islamista vol publicar uns còmics de Jesucrist o fent befa de l'Holocaust jueu... Hem d'entrar en una "guerra" on s'ha de veure qui ridiculitza més? Totalment gratuït, em sembla, i innecessari.
  lila | 07/02/2006, 17:29
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS