Administrar


Estadisticas de visitas

UN CODI CONTRA ELS ABUSOS I LA CORRUPCIO

grosske | 06 Abril, 2011 18:46

Avui la Junta de Govern de l'Ajuntament de Palma ha aprovat un Codi per al Bon Govern de la Ciutat que implica adherir-se al general adoptat per la FEMP i, a més, concreta una sèrie de punts molt importants quant a la participació, la transparència i el control en àmbits molt sensibles: la participació del teixit associatiu a les empreses municipals i organismes autònoms, la realització d'auditories anuals de gestió en empreses i organismes autònoms (molt més completes i eficaces que les auditories econòmiques a les quals obliga la llei),  la contractació de personal, els famosos contractes menors (contractes de poca quantia amb un ample marge de maniobra per a l'administració) i la  transparència en les subvencions i en les invitacions de què puguin ser objecte els regidores i regidors. Aquests són els preceptes:

Es realitzaran auditories externes anuals de gestió als organismes autònoms i empreses municipals que examinaran especialment els expedients de contractació.

S’incorporarà l'oposició i representants del teixit associatiu de la ciutat als Consells d’Administració de les Societats i Empreses Públiques Municipals, i als Patronats de les Fundacions Locals.

Es publicarà detalladament el procediment de concessió de subvencions i ajudes, amb determinació de la quantia i del beneficiari, i amb màxim nivell de transparència sobre les persones jurídiques sol·licitants i els grups de les quals depenguin. Es publicarà a la web municipal la resolució de les subvencions atorgades per qualsevol concepte, respectant les prescripcions de la llei de protecció de dades i la privacitat de les persones.

La selecció de personal adscrit a organismes autònoms i empreses públiques es farà amb participació de la regidoria competent en recursos humans, respectant els principis de publicitat, igualtat, mèrit i capacitat.

S’aplicaran criteris de màxima transparència en els processos de selecció de personal i s’establiran mecanismes de control del seu desenvolupament per part de la representació sindical dels treballadors i treballadores. Els treballadors que han de formar part dels Tribunals seran escollits per sorteig, entre els que compleixen els requisits

Llevat l’informe justificatiu en contrari obrant a l’expedient, els expedients de contractes menors a partir de 6.000 euros incorporaran tres ofertes d’empreses independents i una valoració de les mateixes per part d’un funcionari o treballador municipal  fix de la unitat administrativa corresponent

S’obrirà un registre de les invitacions acceptades a jornades, actes, visites,  etc. les despeses, l’assistència als quals per part de regidors/es i càrrecs directius, siguin pagades per organismes o empreses de caire privat.
 

A més d'això, el tema de les responsabilitats polítiques en casos de corrupció , tema imnportant però que no afecta exactament al quefer del govern municipal serà duit al Plke directament per part dels grups muinicipals que vulguin fer aportacions. Nosaltres, en concret, durem el següent redactat:

Els regidors/es i alts carrecs de l'Administracio municipal abandonaran les seves responsabilitats de govern quan per negligencia, per afavorir interessos particulars o per qualsevol altra causa siguin responsables de greus perjudicis als interessos generals. Aixi mateix, els regidors/es i alts carrecs de l'Administracio municipal abandonaran la institucio quan, estant incursos en procediments judicials per casos de corrupcio, el jutge, en el marc de la instruccio,  dicti un auto on aprecii l'existencia d'indicis racionals de conductes delictives o dicti contra la persona afectada mesures cautelars.

Un redactat molt interessant, des del meu punt de vista, i que implicaria des de la sortida de l'Ajuntament de na Marina Sans  fins, extrapolat a d'altres institucions, la de Francesc Fiol del Parlament, la de Cati Julve al Consell i un llarg etcètera de gent que continúa a les institucions i que ja no hauria de ser-hi

Nota final: Un compromís així, a les acaballes de la legislatura, pot resultar extemporani... però no ho és de cap manera!!. Tot el contrari, jo crec que és importantíssim que, precisament abans de les eleccions, tothom es retrati sobre aquests temes i que adquereixi compromisos clars, solemnes i institucionals sobre com governarà i quins posicionaments tendrà després de dia 22 de maig 

Comentaris

 1. Enhorabona

  Aquest supòsit que menciones sobre responsabilitats polítiques en casos de corrupció és el que diu Esquerra Unida en el seu codi ètic.

  Així és com governam!

  ENHORABONA

  Mercedes Tintores | 06/04/2011, 20:47
 2. a Mercedes

  Així és. Gràcies. Ara veurem com es pronuncien la resta de grups

  grosske | 08/04/2011, 06:52
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS