Administrar


Estadisticas de visitas

MAJORS MALTRACTATS

grosske | 15 Juny, 2010 21:11

                            ancianos maltratados          

Avui és el dia de les persones majors maltractades.

Es el problema humanament més sagnant de la nostra societat juntament amb la violència de gènere i el maltractament infantil

Però els abusos a les persones majors són, sens dubte, els grans desconeguts i els grans oblidats.

No tenim estadístiques fiables, no hi ha gairebé visibilitat a nivell social... però el problema existeix i està molt molt estés.

Hi ha el maltractament físic (relativament escàs) i la negligència en l'atenció per ignorància o conscient (molt estés). Dins aquest apartat és molt freqüent la sobremedicació perquè s'estiguin quiets, no només a les llars sinó també a les residències públiques i privades

Hi ha maltractament psicològic: els crits, la humiliació de ser renyats com a infants quan hi ha consciència d'haver estat adult i capaç (molt estés també)

Hi ha la depredació dels béns materials quan comença la incapacitat a la pràctica

... i, sobre tot, hi ha la soledat, la soledat de l'abandonament un cop ingressen a les institucions, la soledat de les grans ciutats com Palma, on la diferència entre un tercer i un quart pis pot ser una frontera infranquejable de desconeixement mutu i aïllament gairebé total.

Això es pot mitigar amb recursos per a les famílies, controls administratius, equipaments dotats i que funcionin òptimament però, sobre tot, necessitam, un altre model de relacions socials i familiars, uns altres valors, un altre societat més cooperativa, més humana, més solidària

Comentaris

 1. Maltractament a persones grans

  Sobre les estadistiques encara que no siguin concretes, si que es disposa de dades sobre l'incidencia del matratament a les persones grans a grans trets.
  - La OMS situa entre el 4% i el 6% les persones maltractades majors de 65 anys.
  - La UE dona la dada del 30% de les persones grans en situacio de risc de maltratament.

  - A una enqueste a personal de residencies a EE.UU un 36% del personal habia observat al manco 1 maltractament fisic.
  Un 10% admitia haver comés un maltractament.

  - Un 81% havia observat al manco 1 maltractament emocional y un 40% admitia haver comés l'abús psicologic.
  (Pillemer 1990)

  A Palma si apliquem el % de consens internacional, es a dir entre un cuatre i un sis per cent.i tenint en compta que hi ha 55.000 persones majors de 65 anys, hauria 2.750 persones grans en situació de maltratament en sentit ample.

  Cert que la solució passa per un canvi de valors relacionals.Peró també és cert que les administracions públiques poden, en programas de prevenció, detecció y atenció, reduir -avui- aspectes que faciliten el risc de patir maltractament.

  Dolors Cabello | 17/06/2010, 18:11
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS