Administrar


Estadisticas de visitas

DOS ANYS DE TREBALL A L'AJUNTAMENT DE PALMA

grosske | 10 Juny, 2009 06:35

Crec que està bé, de tant en tant, fer un balanç de la feina feta a les institucions. Aquí teniu el de dos anys de Benestar Social i Participació Ciutadana.

Sé que és molt llar però pensau que també està superressumit:

La valoració general és de satisfacció continguda i de què el projecte poolític de canvi a aquestes regidories ja té - a l'equador de la legislatura - cara i ulls.

 

Participació Ciutadana

L’objectiu principal és el de dotar a Palma de canals de participació que permetin que la societat civil s’impliqui amb l’administració pública per tal de definir el model de ciutat a assolir. En aquest sentit, Grosske s'han creat 5 nous instruments de participació ciutadana:

Consells de Barri: són l’espai de trobada d’associacions i entitats  dins el seu territori, al qual l’administració es desplaça per interlocutar amb elles. Actualment hi ha quatre consells de barri en ple funcionament, i es preveu crear-ne dotze més en els propers mesos. Així mateix, l’objectiu de la Regidoria és que al final de la legislatura tots els ciutadans i ciutadanes de Palma comptin amb un d’aquests consells al seu barri.  

 Consells Sectorials: són el marc d’encontre d’entitats dedicades al mateix sector d’activitat. Ara per ara n’hi ha 12: cultura, educació, discapacitat, cooperació, comerç, turisme, drogues, infància, dona, festes, immigració, exclussió 

Consell Social de la Ciutat: constituït recentment, representa el màxim òrgan de participació ciutadana, reflex dels consells de barri i els consells sectorials

Defensor de la Ciutadania: per primera vegada Palma compta amb aquesta figura, mèrit de tots els grups municipals que es van implicar en la seva creació. 

Comissió de Festes: des de la Regidoria de Participació Ciutadana s’ha defensat la idea de que les festes no han d’esdevenir instruments polítics, sinó que han de ser patrimoni de la societat civil. Per això es va constituir la Comissió de Festes, que ha elaborat un pla director de festes que serà sotmès a audiència pública el proper dia 16 de juny i que s’espera sigui aprovat aviat inicialment abans de sometre'l a informació pública

 Un altre punt molt important és el canvi de relació de l’Ajuntament amb les associacions veïnals, a les que considera essencials per a articular els processos participatius. D’una banda, s’han incrementat notablement els recursos destinats a subvencions, passant de 305.000€ a l’any 2007 a 773.000€ l’any 2009. D’altra banda, s’ha apostat per què les associacions veïnals realitzin activitats de caire social, a fi de que entrin en contacte amb la realitat del seu entorn i no esdevinguin únicament gestores de festes i celebracions. Així doncs, la Regidoria va destinar el 2008 61.000€ en subvencions per a projectes socials, i al 2009 ha incrementat aquesta quantitat fins a 196.000€.

Pel que fa a la Regidoria de Benestar Social, en aquests dos primers anys de govern s’ha impulsat un canvi quantitatiu i qualitatiu en els serveis socials municipals.  L’augment de recursos per part de la Regidoria es tradueix en:

Increment del 52% en  ajudes econòmiques a famílies, passant de 1.600.000€ l’any 2008 a 2.400.000€ a l’any 2009 (400.000 dels quals han estat aportats per la Conselleria d'Afers Socials)

Ampliació i millora de la xarxa de Centres Municipals de Serveis Socials: està prevista la creació d’un nou centre al sector Mestral, dos nous punts d’atenció al sector Litoral, ampliacions del 50% de l’espai als sectors Llevant Nord i Estacions, i millores als centres dels sectors Nord, Llevant Sud i Ponent.

Augment de recursos humans als Centres Municipals de Serveis Socials: està previst un increment de 50 a 80 treballadors socials 30 de les quals vendràn finançats per la Conselleria d'Afers Socials.

Atenció a la Dependència: destaca el projecte conjunt amb la Conselleria d’Afers Socials per construir la primera residència pública per a persones majors, així com la construcció de 20 nous centres de dia per a persones dependents que representa crear 600 noves places, és a dir, multiplicar per set el nombre de places públiques actuals 

En dos anys, s'ha incrementat en un 25% el nombre d'usuaris del Servei d'Ajuda a Domicili

 Des de la perspectiva dels canvis qualitatius duts a terme per la Regidoria de Benestar Social, cal destacar el següent:

 Creació del Programa Aliments en Xarxa: representa la implicació de la societat civil amb l’Ajuntament per abordar de manera conjunta els problemes derivats de la crisi econòmica. Per a Aliments en Xarxa s’ha creat una xarxa de 16 entitats que repartiran aliments a les famílies que ho necessitin, segons els informes que realitzin els centres municipals de serveis socials.

Abordatge de situacions històriques d’infrahabitatge, donant prioritat a les persones i entenent els reallotjaments com una oportunitat per a aquestes de passar a formar part de la vida de la ciutat de manera normalitzada. Destaquen les actuacions a l'edifici abandonat del carrer Brotad, Sínia den Gil,  Canòdrom i Ca n'Angelí que han afectat a unes 160 persones

Implicació del conjunt del Govern en matèria de discapacitat, fent de Palma una ciutat de referència en matèria d'accessibilitat. El teixit associatiu ha reconegut els esforços realitzats sota la bandera de Pobles i Ciutats per a Tothom.

Promoció de la sensibilització en matèria de cooperació, promovent el coneixement de la utilització dels recursos en aquest àmbit, i impulsant convenis i agermanaments per tal d'incrementar la sensibilitat social envers a aquest tema

 

Comentaris

 1. democracia orgánica

  Lo del Consejo social se parece mucho a la democracia orgánica del franquismo...

  daimon | 10/06/2009, 09:02
 2. Re: DOS ANYS DE TREBALL A L'AJUNTAMENT DE PALMA

  Em podries passar informació sobre Entitats Locals Menors, i quines diferències pot tenir un actual barri de palma si es converteis en Entitat Local Menor?

  Gràcies!

  Paco | 11/06/2009, 19:47
 3. Re: DOS ANYS DE TREBALL A L'AJUNTAMENT DE PALMA

  ........i Benestar social, i Participació ciutadana, despres de la nostra manera de treballar, no serà la mateixa. Per bé es clar!

  D. | 14/06/2009, 08:41
 4. 2

  creo que las fiestas de san sebastian son muy cutres aunque su trabajo me parece bueno creo que los politicos necesitan alguien del mundo real yo soy de la aavv des rafal y creo que con menos pasta se podria traer mejores grupos

  tony berzosa | 24/06/2009, 16:58
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS