Administrar


Estadisticas de visitas

MATAR EL PSM I EL BLOC (ENTRE D'ALTRES COSES)

grosske | 26 Abril, 2009 11:15

Una conclussió fàcil i evident de tot el que ha passat amb el tema de les candidatures europees és que, amb amics com Esquerra Republicana o Entesa, el PSM no necessita enemics.

Però hi ha moltes altres qüestions que val la pena analitzar.

El PSM ha quedat fora de les eleccions europees i dóna suport extern a una candidatura on els seus socis locals són, precisament, els culpables de la seva exclusió. Esquerra i Entesa li volien escriure al PSM les conclussiones del seu proper Congrés sobre política d'aliances el 2011 i el PSM, com és lògic, ha mantingut intacta la seva dignitat. A més, s'ha ensumat perfectament el procés de fagocitació del PSM que es duen entre mans ERC i l'escisió del PSM cap a la moderació i el centrisme que va ser Entesa per Mallorca (per això diu en Barceló al seu bloc que aquesta aliança pretesa per ERC i Entesa està ara més lluny que mai)

Els Verds, per la seva banda, s'allunyen d'Esquerra Unida i Iniciativa per Catalunya i queden enganxats a una candidatura nacionalista sense el PSM quan, amb l'ull posat en el 2011, era precisament amb aquest partit amb el que volien fer campanya electoral.

La confusió és encara major si miram cap enrera. A les darreres eleccions europees El PSM va anar amb CiU i Els Verds tots sols. A les generals del 2004, es constituí a les Balers "Progressistes" que era una prefiguració del Bloc (PSM, EU, EV i ERC) però a les generals de l'any passat PSM, ERC i Entesa anaren amb UM (la que faltava per als quatre cèntims!) i EU i EV anaren plegats per un altre costat. Per al 2011 ERC i Entesa volen anar amb el PSM (i, si de cas, amb els Verds també) pero això del Bloc ja ho donen per més que enterrat. El PSM diu que ja decidirà el que ha de fer quan correspongui i en el marc del seu Congrés i Els Verds - davant un possible trencament del Bloc - tenen clar (al manco, de moment) que l'aliança estratègica amb EU (solemnement reafirmada amb la constitució d'Alternativa EU-EV el 2006) ha de cedir el pas a aliances més interessants des del punt de vista electoral.

Si qualcú no s'ha liat amb el paràgraf anterior pot passar a recollir un diploma en ciències polítiques en voler. Massa tacticisme i poca opció estratègica, massa opció partidista (com aquest intent d'ERC de substituir al PSM en el lideratge de l'esquerra nacionalista) i poc pensar en els ciutadans, en l'avanç imparable del bipartidisme i en l'ombra enormement allargada del conservadurisme illenc.

I Esquerra Unida?. Esquerra Unida ho té clar. Nosaltres volem una aliança estratègica i a tots els nivells entre l'esquerra tradicional i l'ecologisme polític. I, per un camí o per un altre, farem realitat aquest objectiu. Apostam també per una aliança electoral i postelectoral entre aquest pol roig i verd i l'esquerra nacionalista. No hi ha cap emperò polític de fons per a aquest procés unitari i - malgrat totes les dificultats - nosaltres defensam que Progressistes del 2004 i el Bloc per Mallorca o Eivissa pel Canvi del 2007 foren fòrmules positives i intel.ligents per avançar i imprescindibles per llevar el PP del Govern.

La nostra opció, per tant, segueix essent aquesta aliança però sense mala fe i sense cartes marcades: sense convertir el Bloc en una trituradora de les identitats plurals que en formen part i sense consentir que s'hi pujin a l'autobús passatgers amb la malsana intenció de posar una bomba lapa davall el carburador

Comentaris

  1. Temps difícils...

    La notícia de la fuita de na Rosa Aguilar i ara aquestes lluites entre partits amb els que presumiblement s'ha de pactar, dona una visió negra als ciutadans que creim en el pacte d'esquerres i en els governs de pacte. Avui més que mai veig un futur bipartidista a l'Estat i monocolor (blau) a les Illes...

    Víctor | 26/04/2009, 16:17
  2. Re: MATAR EL PSM I EL BLOC (ENTRE D'ALTRES COSES)

    Coincidesc amb en Victor. I la pedanteria de n'Eberhard no ajuda.

    Aina | 02/05/2009, 23:33
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS