Administrar


Estadisticas de visitas

EUEV: HOTEL SON MOLL, NUNCA MAIS

grosske | 09 Gener, 2009 17:51

EU-EV hem donat avui una roda de premsa mesurada, propositiva i també molt contundent. Per això us deix textualment el seu contingut, perquè crec que no li falta ni li sobra ni una lletra ni una coma:

ESQUERRA UNIDA-ELS VERDS EXIGIRÀ MÀXIM RIGOR EN LA DISCIPLINA URBANÍSTICA PER EVITAR CASOS COM EL DE L’HOTEL SON MOLL

Així mateix impulsarà altre mesures a nivell estatal i autonòmic per afavorir la seguretat dels treballadors i treballadores

 EU-EV exigirà als Ajuntaments  màxim rigor en la disciplina urbanística per  tal de garantir la seguretat dels treballadors i evitar que es produeixin altres casos com el de l’Hotel Son Moll on, recentment, varen morir quatre treballadors .

A la tragèdia de l’Hotel Son Moll hi ha uns responsables directes que són els promotors, els constructors i el coordinador de seguretat  que es llençaren irresponsablement a realizar unes obres sense els requeriments exigits per la llei.

 Però, dit això, també és cert que aquesta tragèdia mai no s’haguessen produït si l’Ajuntament hagués actuat d’acord amb la llei i hagués paralitzat unes obres sense llicència i sense Pla de Seguretat aprovat.

L’aposta dels promotors era que l’Ajuntament no arribaría a paralitzar les obres i que, un cop realitzdes, aconseguirien legalitzar-les. Tot això pagant un únic preu: una multa administrativa irrisòria en  comparació amb el benefici de poder obrir l’hotel en temporada alta

Malauradament, la posició del responsable d’urbanisme de Capdepera, malgrat que coneixia perfectament que les obres s’estaven realitzant sense llicència i sense un Pla de Seguretat aprovat,  responia perfectament a aquestes expectatives:  en contra del que s’ha afirmat reiteradament, mai no  va ordenar paralitzar les obres i ni tan sols va obrír un expedient de disciplina urbanística que permetés donar aquesta ordre (que,  cas de no ser complerta per part de l’interessat, s’havia de fer efectiva per part de la policía local al cap de 48 hores)

Aquesta actuació està lluny de ser excepcional. Es, de fet, una tònica habitual. Molts d’Ajuntaments no instrueixen o simplement retarden l’inici dels expedients de disciplina urbanística i la notificació de les ordres de paralització fins a un punt que  les fan inefectives perquè les obres – efectuades sense llicència -  ja han acabat.

Unes obres sense llicència no són només un problema urbanístic: són també un atemptat a la seguretat dels treballadors i treballadores perquè la Llei de prevenció de riscs laborals vincula la concessió de la llicència i l’aprovació d’un Pla de Seguretat

.Es per això que EU-EV s’adreçarà a tots els Ajuntaments o n tengui representació institucional per exigir, tant des del govern com des de l’oposició, que es posin tots els mitjans humans i materials necessaris i, sobre tot, la voluntat política precisa perquè, en aquells casos en què es requereixi  projecte d’execució o, fins i tot, sense requerir-se  projecte d’execució, hi intervenguin diverses empreses, una empresa i diversos treballadors autònoms o diversos treballadors autònoms, s’apliqui el següent protocol:

 -Obrir expedient de disciplina urbanística al dia següent de la detecció d’unes obres efectuades sense llicència

- Posar en marxa el mateix dia el decret de paralització cautelar de les obres- Notificar el decret amb la máxima diligència

- Paralitzar subsidiàriament les obres, si. 48 hores després de rebuda la notificació, aquestes  continúen en marxa

Així mateix, EU-EV plantejarà a les instàncies pertinents les quatre mesures següents :

1.    Creació d’una Fiscalia Especial per a delictes relacionats amb la salut dels treballadors i treballadores, en els mateixos termes que una  fiscalia anticorrupció, la fiscalia per casos de violencia de gènere.

2.    Creació d’un Fons mixte estatal i autonòmic per avançar les indemnizacions a les famílies i evitar que retirin les denúncies penals a canvi de cobrar més aviat aquestes indemnitzacions

.3.    Major dotació de recursos per a la Inspecció de Treball del Ministeri i per a la Inspecció de Riscos Laborals de la Conselleria.

4.    Garantir la independència dels coordinadors de seguretat, que no haurien de ser contractats lliurement pels promotors sino mitjançant el torn d’ofici del col·legi profesional corresponent.

 

Comentaris

 1. Fantasma

  Ets un fantasma. Aprofitar un desastre per tenir rèdit electoral.
  Maniobra típica del PP, quina pena...

  Casper | 10/01/2009, 20:17
 2. Jo sí:BARTOMEU ALZINA DIMISSIÓ!!!!

  Han pretés separar la disciplina urbanística del compliment de la llei de prevenció de riscos laborals
  Han pretés enganar a l'opinió pública però les mentides tenen les potes curtes...

  Un batle negligent, un govern còmplice que ha topat amb la dignitat de l'acció política de les dones d'Esquerra Unida Els Verds.

  Una força política que MAI deixarà d'assenyalar als culpables de les desigualtats i que SEMPRE es trobarà davora de la classe treballadora, la majoria de la societat.

  Una pregunta: Com es menja el posicionament del PSM a Capdepera participant de fotre fora als únics que possen seny en aquesta tragèdia?IMPRESENTABLES!

  treballador en risc de mort per governs irresponsables | 11/01/2009, 20:15
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS