Administrar


Estadisticas de visitas

COLOMBIA

grosske | 08 Juliol, 2008 06:38

Colombia és Juanes ahir, a la Plaça de Toros i també  és el feliç alliberament de Betancour Però també és realitats menys mediatitzades com la dels paramilitars.

Fa dos dies parlava amb una immigrant colombiana originària d'un poble aprop de Medellín: "No quiero saber nada de grupos armados. Allà en el pueblo te obligaban a tomar partido. Si te ponías de lado de los paramilitares, las FARC podían venir y secuestrar a mis hijos; si me ponía del lado de las FARC, los paramilitares podían matarme, así que decidí venirme para Espanya"

 Un altre testimoni molt recent: la d'un cooperant mallorquí que s'en va a les "comunitats resistents". Els comandos paramilitars estan obligant els camperols a canviar els cultius tradicionals per una palma africana apta per fabricar biodiesel. Algunes comunitats resisteixen...

Sobre tot això plana la llarga mà del narcotrfic manejant doblers i el tràfic d'armes. 

Són, només, d'altres perspectives de la realitat. Una realitat tan complexe que no hi cap, pel que es veu, en els informatius de la televisió

Comentaris

 1. Ingrid Betancourt alliberada

  En premsa aquests dies passats."El govern colombià anuncià l'alliberament d'Ingrid Betancourt, 3 norteamericans i 11 militars captius de les FARC".

  Davant això...
  1. D'entrada congratulem-nos.
  2. Analitzem sense simplicar...Reflexionem.

  Una bona notícia pels drets humans, una mala notícia per l’eix de l’esperança.

  Sona dura l’afirmació...però la realitat no es pot llegir en blanc i negre, si un es vol acostar a la veritat sense prejudicis ni preconcepcions al seu anàlisi, és clar.

  Per què? Perquè en la mesura que es legitimin goberns ilícits que practiquen el terrorisme d’estat mitjançant el paramilitarisme, com el d’Uribe...

  Es legitimen també les polítiques neoliberals,(no només a Colòmbia, sino arreu del món "global"-global en violència, pensament únic i economia, no pas en drets socials!- que s’expressen en els retalls de drets fonamentals encoberts de lluita anti-terrorista, l’increment de l’escalada armamentística, la creació d’enemics a la mesura de la desinformació que es pretén etc

  Beneficia també a McCain (qui va anar a Colòmbia) i a la seva estratègia de ma dura ‘anti-terrorista’ front Obama (qui demana entrevistar-se amb Chávez i congelar el TLC, Tractat de lliure Comerç amb Bogotá).

  Regala foto al xenòfob Sarkozy que combinant amb altra cortina de fum, ens conta la vida amb la parenta rosa bruni...

  Tot aixó, per a la fi, seguir condemnant al pobles, latinoamericans en aquest cas, a continuar veient secrestada la seva sobirania, llibertat i autonomia pels interessos del gran capital. I tenint en compte, per suposat que “ una guerrilla que es desacredita por fer accions armades impopulars acaba debilitant a la pròpia esquerra i als sindicats, tot contribuint a que es consolidin forces que volen una major liberalització de l'economia".

  I els indígenes? El lliure comerç practica l'etnocidi.
  Perquè representa pels pobles indígenes l'amenaça més significativa contra els "seus" territoris, els seus drets polítics com a poble i les seves vides...
  Les dades?:
  "Des que es va signar el Tractat de Lliure Comerç per part del govern colombià amb Estats Units més de 2000 indígenes han mort els darrers trenta anys en processos de recuperació de terres, en territoris reclamats ancestralment pels indígenes però cobejats (codiciados)per l'estat i els poders econòmics que empren grups armats (paramilis) per robar-nos. Un terç de la població és ja als cascs urbans, la majoria víctimes del desplaçament forçat o d'un conflicte socioeconòmic rural" (...)
  " No satisfets amb despullar-nos mitjançant l'intimidació del plom assassí, amb lleis volen llevar-nos el que ens pertany d'ençà molt abans de l'establiment del propi estat.Lleis com el Código de Minas, la Llei Forestal (declarada inconstitucional), l'estatut de desenvolupament rural, entre d'altres que existeixen o es pretenen imposar, fan que els nostres drets constitucionals a un territori autònom, imprescriptible, inembargable i inalienable es converteixin en una ficció, ja que difícilment podem ja habitar-lo o simplement transitar-lo. Les noves normes fan que les nostres conquestes de drets constitucionals i del dret internacional dels drets humans siguin victòries pírriques".
  Del llibre: TLC y pueblos indígenas, entre el saqueo y la resistencia.

  Sona la musiqueta? Endesa i el genocidi mapuche, Europa i les 65 hores, la directiva de la vergonya etc etc

  Globalitzadors i globalitzats, com abans colonitzadors i colonitzats...L'eterna dicotomia de fons entre empobridors i empobrits.

  La panamericana a l’horitzó,

  Sara Mulet | 08/07/2008, 20:55
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS