Administrar


Estadisticas de visitas

REFUNDAR IU (2)

grosske | 24 Març, 2008 10:22

Tot i tenir un caràcter introductori, el meu post anterior sobre la refundació d'IU enunciava algunes coses essencials que crec necessari destacar:

- La reafirmació en els objectius estratègics d'IU que són, en definitiva, els propis d'una esquerra alternativa no subsumible dins el projecte representat pel Partit Socialista

- La convicció que existeix, objectivament, un espai sociològic i electoral per a aquesta esquerra alternativa

- La convicció que la pluralitat de l'esquerra pot ser un element positiu per a l'avanç global de les polítiques i les idees progressistes.

Dit això, la tesi final del post era que la trajectòria global d'IU durant els seus 22 anys d'existència posava en evidència limitacions importants que exigien un procés de refundació en una nova força política capaç de superar-les.

Si tengués que resumir-la en una sola frase jo diria que IU no ha pogut en cap moment superar el seu caràcter complementari i, per tant, subsidiari, respecte al Partit Socialista. Mai - fins i tot en els seus moments d'enfrontament més aferrissat amb el PSOE (durant el tardofelipisme) - no ha estat capaç d'afirmar-se com una força alternativa, distinta al PSOE, conectada realment amb els ciutadans amb unes senyes d'identitat atractives  i amb una capacitat d'incidència política i electoral més enllà dels avatars polítics i electorals del Partit Socialista.

IU va néixer al socaire del referèndum de l'OTAN del 1986. Va ser la resposta d'un grapat de partits minoritaris encapçalats pel PCE davant l'abandonament per part del PSOE d'un element polític i simbòlic essencial com era la neutralitat i el pacifisme. IU obtengué un 6 i pico per cent a les següents eleccions generals. Al referèndum de l'OTAN seguiren d'altres actuacions dels successius governs González que topaven amb la sensibilitat de l'esquerra: polítiques econòmiques lliberals, enfrontament amb els Sindicats, la corrupció i l'organització d'una banda paramilitar per lluitar contra ETA: els GAL. Varen ser anys d'un enfrontament fortíssim entre IU i el PSOE, l'època on IU situava el PSOE en "la otra orilla" de la política i on es teoritzava el "sorpasso" per fer avançar les polítiques d'esquerra. El 1993, el PSOE va perdre la majoria absoluta i IU assolia un 9 i pico per cent dels vots. La següent legislatura, la darrera den Felipe González, va ser la del pacte amb els nacionalistes i una vertadera agonia per al PSOE. El 1996, el PSOE perdia les eleccions (mantenint un 37,5% dels vots), governava Aznar i IU pujava fins a un... 10,5% dels vots. Aquell vespre Julio Anguita manifestà el seu desig de presentar la seva dimissió.

La dimissió "non nata" de n'Anguita no va ser un "calentón" electoral: va ser el fruit del nostre fracàs per aixecar una alternativa al PSOE des de l'esquerra per fer avançar les polítiques d'esquerra: si IU, en el pitjor moment del PSOE, només avançava un punt i, a més, en un escenari de victòria de la dreta és que IU havia fracassat.

A partir d'aquella data i fins ara, assistim a una progressiva recuperació del PSOE i a una progressiva i paral.lela decadència d'IU que ha culminat en els resultats del passat dia 9 de març. IU torna als resultats del PCE del 1982 amb un factor encara més preocupant: el PSOE que treu IU de la carretera no és el PSOE amb 202 diputats que va posar en Gonzàlez a la Presidència del Govern: és un PSOE que ni tan sols  té la majoria absoluta.

Naturalment, hom pot esperar que un PSOE més escorat a la dreta per les polítiques d'aliances que previsiblement es produiran, un PSOE enfrontat a una situació econòmica de major dificultat i un PSOE que ja no partirà del capital d'il.lusió derivat de la retirada de les tropes d'Irak o les lleis relatives a drets civils serà un PSOE que es desgastarà més ràpidament davant la població i que prendrà mesures impopulars. Algú pot pensar que aquesta nova situació pot ser més propicia als interessos d'IU, que tenim per davant una perspectiva de modest increment electoral... malgrat que, probablement, aquest desgastament del PSOE també suposi el retorn del PP el 2012. Tal volta hi ha qualcú amb ganes i amb moral de jugar aquesta partida. Jo, particularment, no. Jo no vull una IU conjunturalment enfortida de les febleses del PSOE. Vull una IU forta, que connecti amb un segment de la població per mèrits propis i  que sigui capaç d'avançar en moments d'avanç global de l'esquerra i de participar i de ser determinant en l'execució de les polítiques de canvi que s'enderivin d'aquest avanç.

Per això vull que IU es refundi i, si teniu la paciència de llegir-me, vos contaré com a un proper post

Comentaris

 1. Re: REFUNDAR IU (2)

  El teu post m'ha emocionat. Llegir tan resumidament però de manera tan transparent i sensata la història d'IU m'ha emocionat. Esper que ajudis a trobar una bona sortida a IU.
  A mi m'agrada mirar ICV i EB, crec que són dues forces que, malgrat el bipartidisme també els hi ha passat per damunt, han estat capaç d'afermar un espai polític propi al seu territori.

  esquerrana | 24/03/2008, 10:37
 2. Antes muerta que sensilla...

  Els partits majoritaris haurien de saber que o reformen la llei electoral o l'abstenció pot arribar a ser escandalosa.
  Suïcidi?

  sense nom | 24/03/2008, 11:21
 3. Re: REFUNDAR IU (2)

  Totalment d'acord. Anem a canviar IU començant per casa nostra a la propera assemblea del 19 d'abril.
  És el moment de repensar globalment el projecte i tornar a il·lusionar a la gent.

  Garci | 24/03/2008, 14:33
 4. Re: REFUNDAR IU (2)

  i per què no començau per proposar iniciatives veritablement d'esquerres, sense mirar de contentar un electorat "moderat" que tanmateix no us vota? proposau coses importants i canvis de veritat: vivenda de lloguer barata per a tothom, imposts fins al 50% per a les grans fortunes, llistes obertes, limitació de 8 anys als càrrecs públics, retorn de totes les tropes a l'estranger, regularització de tots els immigrants, legalització de l'avortament, suspensió de l'acord amb el vaticà, instauració de la república... hi ha mil coses per proposar que ens interessen a la gent d'esquerres i no feis.

  peixet | 24/03/2008, 14:58
 5. Articulo muy adecuado.

  PRÓXIMA LEGISLATURA : LOS COLECTIVOS SOCIALES AUGURAN QUE LOS RESULTADOS PROVOCARÁN UN GIRO A LA DERECHA:
  http://diagonalperiodico.net/spip.php?article5648&var_recherche=Los%20movimientos%20frente%20a%20la%20derechizaci%F3n
  Es el fenómeno que estamos viviendo en las islas. Los colectivos sociales que llevaron a la victoria del PSIB en las autonómicas (Salvem la Reial, Anti-autopistas, Tabajadores de Salom-IB3) desmovilizados (cuando no criminalizados) y con sus reivindicaciones traicionadas e insatisfechas. Los fenómenos siguientes a las estrategias pre electorales se vuelven a repetir.
  Y publicación digital muy recomendable:
  http://diagonalperiodico.net/

  Almogàver | 24/03/2008, 15:00
 6. Per Sense Nom

  M'ha agradat molt el teu comentari i crec que tens raó. Si no es canvia la llei electoral per donar més força i veu a partits com IU i UPD aquests votants acabaran per abstenir-se. De cada vegada, el sistema electorals espanyol s'acosta més al d'EEUU, on la participació és decepcionant.

  Alexandre | 24/03/2008, 15:02
 7. per peixet

  Sincerament peixet, crec que no et llegeixes res el nostre programa i saps poc de les nostres propostes.

  granota | 24/03/2008, 17:18
 8. quina por

  Peixet nomes llegir-te ja m´ha pegat la por. De davor vols un impost del 50% per a les grans fortunes? saps quantes "grans fortunes" es quedarien a España si el possassim? saps quanta inversió extrangera tendriem a l´any seguent?.
  Lo pitjor es q a ells sels hi enfot els imposts q els hi possis, se´n van a invertir i crear llocs de feina a una altra banda i ja està, tant contents.
  El q necessita EU es un projecte realista, social però realista, q fagui q els q votam per a viure millor, els q votam en positiu no contra algo ens faci ganes de anar a votar.
  Grosske té rao quan diu q fa falta un projecte ilusionant per a l´esquerra, algo solid q no visqui dels "vots a la contra", del "contrasistema".

  vermell_noverd | 24/03/2008, 19:39
 9. Re: REFUNDAR IU (2)

  Veig que estàs en la mateixa línia que Rosa Aguilar, Grosske.

  Guillem | 25/03/2008, 10:06
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS