Administrar


Estadisticas de visitas

REFUNDAR IU (1)

grosske | 22 Març, 2008 14:39

Es viable Izquierda Unida?, ¿es viable un project polític amb capacitat d'incidència en el conjunt de l'Estat espanyol, amb voluntat de projectar-se cap a Europa i clarament ubicat a l'esquerra del PSOE?

Si algú em formulés aquesta pregunta, jo contestaría: "sí pero no així".

Diría que sí porque l'esquerra social es prou diversa, crítica i autocrítica como para donar peu a una representació política plural  que es faci ressó de sensibilitats distintes, de prioritats diferents i que, a la vegada, interactui de manera dialèctica.

A més diria qie aquesta pluralitat de l'esquerra no només em sembla possible; em sembla necessària des del punt de vista democràtic i funcional des del punt de vista de l'impúls de les polítiques de canvi.

I també diria que "no així" perquè crec que IU, 22 anys després de la seva fundació, ha esgotat un cicle, ha demostrat mancances importants i necessita, per tant, refundar-se o, si es vol dir d'un altra manera, impulsar la constitució d'una nova força política capaç de servir els seus ideals sobre noves bases.

Per arribar a aquesta conclusió no cal quedar-se en els dolents resultats del passat dia 9 de març. La llei electoral, efectivament, castiga extraordinàriament a IU. Amb un 4% dels vots estam molt lluny de tenir el 4% dels escons del Congrés: el 4% del Congrés serien 14 diputats i nosaltres només en tenim dos; tenim 1 milió de vots i el PP en té 10 milions però si nosaltres tenim 2 diputats, el PP està molt lluny de tenir-ne 20: en té més de 150. Bé, les dades són certament espectaculars però ens enganariem a nosaltres mateixos si penssàssim que el problema és la llei electoral.

Per entendre el que li passa a IU cal reflexionar el que li va passar al PCE el 1982 (quan es va quedar amb 4 diputats), cal reflexionar, sobre tot, perquè Julio Anguita, la nit electoral del 1996, amb un 10,5% dels vots, volia dimitir, i també cal reflexionar sobre el lent retrocés d'IU des del 1996 cap aquí.

Només amb una anàlisi d'ona llarga veurem correctament el paper que ha jugat realment IU i els possibles remeis per als nostres mals. À aquesta anàlisi i a apuntar les decisions més positives que podem adoptar en el futur dedicaré successius posts d'aquest bloc que duran el mateix títol que aquest: refundar IU

Comentaris

 1. IU o ICV?

  Pareix que l'única formula que funciona és quant l'IU de cada nació a l'estat espanyol es presentan fora de la forma de l'IU federal. Com és el cas d'ICV.
  Crec que IU, és la marca castellana, o espanyola, que no té sentit dins l'espai plurinacional de l'estat espanyol.
  Me pareix que IU federal hauria d'aclarir-se quin estat vol representar, quines nacions creu que hi ha dins ell.
  Si realment IU creu que hi ha, per exemple, 4 nacions dins l'estat espanyol, perquè una ha de funcionar com a centre, perquè no hi ha 4 centres?

  Jus | 22/03/2008, 15:17
 2. Punts

  1) Crear una nova formació, anomenada com volgueu: Alternativa de les Illes, Iniciativa per Balears, o com volgueu, amb subformacions a cada illa. Una mena de AI-EUIB o IxB-EUIB.

  2) Aliança estable amb Esquerra Unida a Balears de cada illa, seguint el model català de IC-EUiA (l'únic lloc on no perden vots any rera a y a Espanya): un ecosocialisme verd, roig i morat en sintonia amb la nova societat. L'antic comunisme ha quedat antiqüat en les seves actituds i formes.

  3) Agrupar al màxim possible totes les petites formacions illenques d'esquerra de les Illes a EU, deixant la nova formació (Alternativa, Iniciativa, etc) com la imatge més moderna, jove i pragmàtica.

  4) Donar relleu i protagonisme a líders emergents d'EU. Na Emylse és un valor magnífic i es mereix una progressió. Na Marisol també ha demostrat molt, i més.

  5) Relleu de persones. Això entra dins la consciència personal de cadascun.

  6) Pel que fa a IU, cada vegada ha dominat més el PCE en el seu si. L'antiga IU de Gerardo Iglesias s'assembla ben poc a l'actual (PASOC, PCPE...), i l'esperit d'aglutinació de forces s'ha perdut.

  7) Reflexió sobre el passat recent. Mala gestió del procés d'Unitat (repartir culpes, vull dir), el Bloc per Mallorca, ExC, èxit de les candidatures pel Senat. Unificació d'aliances per les municipals (era un guirigai).

  8) El caràcter illenc és poc donat a l'activisme i el compromís ideológic tradicional. Noves vies?

  Manel | 22/03/2008, 17:31
 3. líders

  Crec , sincerament, que el que no són viables són els seus líders. Es perden en una barreja d'incidències que els obliga a improvisar, per la qual cosa les contradiccions són constants.
  A més tenen la mania de reparar un "roto con un descosido"

  Ensaimada | 22/03/2008, 18:44
 4. IU va a desaparecer

  La tendencia natural de IU es su desaparición del Parlamento y del escenario público. El PSOE ha radicalizado su discurso y, en cierta manera, ha puesto en práctica el programa de IU. ¿Qué papel tiene IU si el PSOE ya contenta, con su política, a sus votantes? El PSOE si es inteligente, radicalizará aún más su discurso (vestido de diálogo y consenso) para acabar de succionar los más de 900.000 votos que todavía tiene IU. Veo muy crudo que con este PSOE, escorado a la extrema izquierda, tenga posibilidades de supervivencia una izquierda alternativa.

  Juli Bosch | 22/03/2008, 19:59
 5. A Juli Bosch

  El PSOE escorado a la extrema izquierda?? jajaja No nos hagas reír!

  La radical | 23/03/2008, 12:35
 6. PSOE escorado a la extrema izquierda?

  Estamos hablando del mismo PSOE que no modifica ni un ápice la política económica del PP, del mismo que no acepta una ley de plazos por tener contenta a la iglesia católica? un partido que cuando gobierna utiliza el populismo del "cheque" en vez de realizar políticas sociales de verdad? Hablamos de lo mismo?

  Alexandre | 23/03/2008, 13:33
 7. Juli= Hooli Gan Talibán

  Hooli Gan Talibán Bosch y sus empanadas mentales.
  Digno discípula y siempre a las óredenes del otro talibám de sacristía Losantos, el de la radio aviscopal, como todos los de su Partido Perdedor. Es triste ser dirigidos ideológica y estratégicamente por un engendro de feria.
  Pero interrogante es : ¿Quien les presta la bola de cristal a estos derechones rancios y casposos?
  O eso o confunden la realidad con el deseo y los espumarajos biliosos por la perdida de las elecciones intentan camuflarlos como si de comentarios políticos se tratasen.
  Curioso sentimiento de conmiseración mezclado con hilaridad el que inspiran.
  Que los vacunen de la hidrofobia.

  Almogàver | 23/03/2008, 15:28
 8. un altre

  http://www.elpais.com/articulo/espana/imperio/PP/Baleares/desmorona/elpepiesp/20080323elpepinac_5/Tes

  aina | 23/03/2008, 22:08
 9. Refundar IU

  Tema interessant el que planteges Eberhard. Però la pregunta que hi ha implícita ja l'han respost els electors d'una manera contundent. I la culpa, tens raó, no és de la llei electoral. El PSOE du camí a hores d'ara d'esdevenir el centre-esquerra i l'esquerra espanyola en el seu conjunt. Això no vol dir que no pugui ressorgir una nova EU, però no serà feina de dos dies. I la dinàmica bipartidista ho fa molt difícil. Sembla que l'única opció front al PP és el PSOE. No perquè sigui una opció bona sinó perquè no és tan dolenta.

  Arnau | 26/03/2008, 22:38
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS