Administrar


Estadisticas de visitas

LA LLEI DE L'HABITATGE: LES CLAUS DEL DEBAT

grosske | 28 Febrer, 2008 06:49

1.- La Llei sobre habitatge impulsada pel Govern Balear és l'únic instrument possible per poder construir a curt termini un nombre significatiu d'habitatges a preu taxat. Ningú no té un altra fòrmula. El PP deixà les institucions sense sòl públic i això exigeix mesures instruments excepcionals i temporals per acumular sòl i poder fer habitatge a preu taxat. Aquesta és, en síntesi, la "llei Carbonero".

2.- L'argument del possible atemptat contra el sòl rústic és una autèntica xorrada. La llei, com és natural, NO preveu construir indiscriminadament en sòl rústic: preveu fer-ho en algúns escasos terrenys aferrats als nuclis urbans i assenyalats com a àrees de creixement d'aquests nuclis pel Pla Territorial. Dit amb altres paraules: són terrenys on és segur que tard o d'hora s'acabarà construint. La única diferència és  saber si en aquests terrenys, d'aquí sis any, es faran adosats o centres comercials o si, d'aquí tres anys, es faran habitatges a preu taxat.

3.- Promotors i constructors, en general, no estaven en contra d'aquesta llei per raons òbvies: construir habitatges és, per definició, bo per al sector. Però vat aquí que la deriva del mercat immobiliari ha fet que ara sigui més dificil vendre els habitatges que algúns acumulen en stock. I aquests venedors d'habitatges en stock no volen que nous habitatges en el mercat a preus més competitius minvin les seves expectatives de ganància. Primer hem de treure els nostres stocks i després parlarem de nous habitatges, diuen. Així de cru. 

4.- Aquest gir en la conjuntura immobiliària i en la posició d'algúns empresaris és el que hi ha darrera el gir en paral.lel que han donat algunes forces polítiques del pacte No és el cas, evidentment, d'EU-EV. EU-EV es mantindrà fidel a allò pactat al sí del govern no només per una qüestió de formes i de lleialtat a la paraula donada - que ja és, en sí mateix, una cosa important - sinó, sobre tot, perquè els ciutadans i ciutadanes de les Balears necessiten aquesta llei. EU-EV no farà concessions a d'altres interessos, ni econòmics ni partidistes 

 

Comentaris

 1. Sí, però...

  Per començar, a mi tots aquests constructors especuladors que s'han fet d'or a costa dels joves que volíem/volem un lloc on viure no em fan cap llàstima. Que se fotin!
  Per altra banda, però, una llei que permet que en tres anys es construeixi en sòl rústic (d'harmonització o de futur creixement o com en vulguis dir, però rústic) és una barbaritat. Quan aquest sòl ja s'hagi construït estarem amb les mateixes: "ui, no tenim prou terreny per construir... anem a crear noves zones d'harmonització!". I així anireu fent fins a no deixar un pam de verd en tota Mallorca. No culp la llei de l'habitatge, tan sols dic que aquesta llei és un accelerador d'aquest problema perquè motiva més i més consum de territori que, per molt que sigui per habitatge protegit, no deixa de ser consum de territori.
  Aquesta porta que obriu ara, qui no diu que quan guanyi la dreta la utilitzarà per seguir construint més i més?
  A vegades pens que a Mallorca comença a sobrar gent quan veig tantes cases, tants cotxos, tants centres comercials, tanta misèria i tant de ciment. És sostenible aquest creixement?
  Fins quan hi cabrem tots?

  Tatxenko | 28/02/2008, 10:54
 2. PREVISIONS

  Diumenge passat el diari Ultima Hora publicava la primera enquesta sobre intenció de vot a Balears. Bé, ja n’havia publicada una altra, però sense tant de detall perquè les dues coalicions –Unitat i EU-Verds– no hi apareixien. En el mes i busques transcorregut entre ambdós sondejos la intenció de vot cap als dos grans partits no ha variat. El gener era del 45% per al PP i del 39'5% per al PSOE. Actualment es manté per sobre del 40% a cada un, amb la qual cosa les opcions per als petits s’esvaeixen: el 44% per al PP i el 42% per al PSOE amb una participació alta (70% o superior), mentre que si és baixa (62% o manco) els conservadors ampliarien distància: 46% contra 40%. El que reflecteixen aquestes dades és el previst. Que com més abstenció, millor per al PP. I viceversa: com menor, millor per al PSOE. En tots els casos l’enquesta atorga un empat: quatre a quatre. Com fa quatre anys. També mostra l’estudi que la participació es podria estar animant i d’aquí que els socialistes augmentin expectativa a les Illes. Tenint en compte que l’enquesta es va fer just abans de la campanya electoral, queden els decisius quinze dies per inclinar els indecisos, amb la qual cosa el potencial de creixement del PSOE pot encara concretar-se en uns resultats millors que, fins i tot, puguin disputar al PP la condició de partit més votat. Seria l’escenari òptim dels socialistes: participació rècord i gairebé igualant en vots (o en el seu defecte quedant per sota però manco de dos punts) als conservadors. Segons l’estudi demoscòpic el PP únicament podria assolir el cinquè diputat si pujàs molt de vot, un 9% sobre la millor expectativa, és a dir que se situàs sobre el 53%-54%. Tal com s’ha analitzat en articles anteriors, només podria passar si els tercers en discòrdia llevassin vot al PSOE, hi hagués molt baixa participació i el PP es mantengués amb un registre en vots absoluts clarament per sobre dels 200.000. Pot passar, però segons el sondeig pareix que hi ha poques possibilitats.
  Un altra dada interessant és que, sorprenent, ni igualant la participació més baixa de la història (62%) una tercera candidatura estaria en condicions d’optar a l’escó. La raó, segons el sondeig, és en el fet que la intenció de vot entre les dues candidatures que aspiren a ser la tercera –Unitat i EU-Verds– és molt igualada. L’excel·lent campanya de la candidatura de Marisol Ramírez pareix que està sortint bé, assolint l’efecte desitjat. Amb un 5% de vot que li atorga l’estudi només seria superada per Unitat, amb un 6%, si la participació és molt baixa. Mentre que si està en registres mitjans o a la part alta, empatarien les dues opcions, amb un 5%. Totes dues coalicions estan molt afectades potencialment pel vot útil, i tenen tantes o tan poques –segons es miri– opcions d’aconseguir escó una que l’altra. Només el podrien assolir si multiplicassin per dos la intenció de vot detectada per l’enquesta. És a dir, passar del 6% al 12%. Que és el registre que es dedueix que serà el tall per trencar el bipartidisme. Si fos així seria una novetat perquè fins ara sempre havia estat més baix. La qual cosa, si es confirmar, voldria dir que, tal com es pot deduir de l’evolució històrica del vot a Balears, el bipartidisme continua creixent, i molt.

  MIQUEL PAYERAS, Diari de Balears

  paciència | 28/02/2008, 15:43
 3. APROFITATS!

  El GOB ha demanat diverses vegades a UNITAT que retiri les imatges de l'entitat que apareixen al seu vídeo.

  El GOB ha reiterat la seva petició a la candidatura d'UNITAT perque retiri les imatges de la institució que apareixen repetides vegades al vídeo promocional de la campanya d'aquesta coalició.

  Des del GOB, hem manifestat en diverses ocasions als responsables de la campanya d'UNITAT que ens sentiem incòmodes amb la utilització d'imatges d'una roda de premsa del, en aquell moment, candidat a senador Pere Sampol i dirigents de la nostra entitat, fetes servir al vídeo promocional de la campanya d'Unitat per les Illes.

  Així ho vàrem comunicar abans de l'inici de la campanya i esperàvem que s'hagués pogut rectificar amb relativa facilitat. Ara, després de gairebé una setmana de campanya hem tengut constància de que les imatges continuen formant part del vídeo de presentació de la candidatura i que s'ha difós per mitjans i se n'ha fet distribució a diferents municipis.

  Per tot això, des del GOB s'ha reiterat i fet arribar per escrit la nostra petició de que s'el•liminin aquestes imatges que posen en entredit la independència política del GOB, una de les majors virtuds que consideram que té aquesta entitat i de la que hem fet bandera i gràcies a la qual ens hem guanyat la credibilitat de les nostres accions al llarg de la nostra història com a moviment ecologista de les Illes Balears.

  Víctor | 28/02/2008, 17:18
 4. burgerzeta i macrajoy?

  Acabarem votant burgerzeta o macrajoy.

  Aquesta frase l'he extreta del blog de la vostra candidata, Marisol. No per això deixaré de votar-la, però per coherència, li podries retreure el desafortunat joc de paraules, talment com ho vares fer a uns altres (dietari 10) amb allò de Rajatero.

  M. de Lluc | 28/02/2008, 17:28
 5. Preguntes

  Esquerra Republicana de Catalunya és a UMitat o no és? Per què no s'ha utilitzat la marca UMitat per anunciar el miting de Carod i es parla d' acte d'ERC de suport a Unitat amb Carod-Rovira ? Per què aquest acte no sortia a l'agenda de la pàgina d'Umitat?

  Si ERC ja té representació al parlament espanyol no és ja "la nostra veu", no pot defensar el programa d'UMitat sense la necessitat d'afegir un partit de dretes com UM?

  Després del lamentable espectacle de Miquel Nadal (president d'UM) al ple de l'Ajuntament de Palma ( pobre Nanda Ramon amb aquest personatge al seu costat), algú es pensa que UM ha canviat o pot canviar?

  nacionalsita d'esquerres | 01/03/2008, 16:37
 6. Sobre gent

  Si sobra gent perq no ten vas tu?. Hi ha molt de territori sense construir de Palma a Alcudi, mira si en tenim.

  Jo només esper que aixo de construir blocs de vivendes plenes de moros, albano kosovars, gitanos de son banya, negrets i latin kings es fagui amb un poc de seny. Edificis petits i ben esponjats per tota la ciutat. Res de posar 700 vivendes juntes a un terreny dels q queden o estarem fent guetos subvencionats.

  MesSeny | 01/03/2008, 20:27
 7. Re: LA LLEI DE L'HABITATGE: LES CLAUS DEL DEBAT

  A mem si mos enteram! Es constructors i promotors fan pisos per vendre, contracten a gent, donen feina a empreses industrials relacionades amb s´actividat(ferres, electricistes, mestres d´obra...) i moven part d´una economia que molts de noltros mos aprofitam directa o indirectament. Tot aixó ho criticau però a sa mateixa vegada voleu és mateixos pisos i cases que ells fan per viure voltros..
  No sé com se menja aixó, però un promotor és una empresa que se juga és seus dobers i no te perque regalar res a ningú, ni dona feina a altre gent que viu d´ells.
  Hi ha molta hipocresia a n´aquest món!

  PD. Es primer comentari és d´un jove que vol casa regalada des especuladors que critica. Si vols un pis ho pagas com tots, i si no, te fots i vius davall un pont!

  PPero | 16/03/2008, 02:12
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS