Administrar


Estadisticas de visitas

FRANCINA ARMENGOL I JAUME I

grosske | 03 Febrer, 2008 22:57

Encara no m'he recuperat de l'impacte de llegir el discurs de na Francina Armengol pronunciat amb motiu del 800 aniversari del naixement de Jaume I i que podeu trobar aquí:

http://www.conselldemallorca.net/comunicacio/media/premsa/8652.pdf

Afirmar que "Jaume I dugué a Mallorca, i a tots els territoris que conquerí, la concepció d’una societat moderna, que alguns historiadors han qualificat com de règim democràtic avançat per al seu temps o un autèntic estat de dret"... és tan ridícul com quan a una famosa pel.lícula de romans - no sé si era Ben-Hur - es podia veure un extra amb rellotge a la munyeca i unes esportives als peus. A més de ser, lògicament, una frivolització poc tolerable de conceptes tan importants com democràcia i Estat de Dret

Quant a l'anècdota relativa al "seu caire més humà, el d’un home que és rei, però que no vol desmuntar una tenda de campanya perquè una oronella hi ha fet el niu", em falten paraules.

No tenc ni idea de si el rei en Jaume va desmuntar o no la ditxosa tenda però fer passar per una espècie de soci fundador del GOB al rei que va entrar a Palma a sang i foc i va acabar amb la vida d'unes 30.000 persones em sembla un desbarat.

No és necessari que m'excusi reafirmant allò que és obvi: la importància de Jaume I en el decurs de la nostra història i la necessitat de commemorar el seu 800 aniversari. Però d'aquí a idealitzar la seva figura fins a l'absurd hi ha una passa important. El segle XIII fou una època fosca on els conceptes de Democràcia, Estat de Dret o Nació no tenien cap significat ni un (no era culpa den Jaume I, era la realitat del seu temps). I podem recordar la figura de Jaume I des d'un mínim rigor i seriositat.

Som prou vell per haver patit la ridícula idealització que es feia dels Reis Catòlics a les escoles franquistes. He menjat per un tubo "la reunificación de la nación española bajo su benéfico reinado", la seva religiositat, la seva visió de futur i la seva culminació de la Reconquesta de la nació espanyola, com si 800 anys de presència musulmana a la península fossin un petit parèntesi

Som prou vell, en definitiva, i prou amant de la història,  i prou d'esquerres, com perquè no m'emprenyi veure aquella beateria falsa traslladada a d'altres personatges però amb el mateix objectiu de manipulació de la història. I ara, a més, com a producte i per a consum del "pensament progressista".

Déu, el Rei en Jaume (al cel sia) i la pròpia Francina saben perfectament que això que he escrit ho he fet des de la meva estimació i la meva admiració cap a la Presidenta del Consell, una política i una persona a la qual desig el major dels èxits... però que tal volta hauria de repassar els discursos que li passen abans de llegir-los

PS: Als guardians de la fe (no confondre amb els nacionalistes normals ni, molt manco, amb els nacionalistes d'esquerra) que veuen aquestes qüestions com un assumpte religiós i es pensen que ells són els sacerdots del tema, els deman, per favor, que no castiguin el meu bloc amb les seves anatematitzacions i les seves bules d'excomunió. Les don per descomptades. Tothom sap que jo som laïc fins i tot de la seva religió i que jo, com EU-EV, combin aquesta particularitat amb la defensa "a tope" dels  nostres drets nacionals. Es una paradoxa (per a ells) que ens converteix en una cosa encara més irritant que els seus denostats espanyolistes. Però aquest és el seu problema 

Comentaris

 1. posdata als nacionalistes...

  Queda claríssim Ebe que el 30 de desembre vares venir a la manifestació a fer comedia...

  indepe | 03/02/2008, 23:52
 2. El rei En Jaume

  Efectivament, trob que na Francina ha fet el ridícul llegint això de l'Estat de dret. Però pensa que no ho ha afirmat ella, sinó que cita uns historiadors... Tanmateix és igual, perquè és fals. Però alerta, és cert que la corona catalano-aragonesa tenia peculiaritats: unes corts que es reunien i amb les quals el rei havia de pactar si volia obtenir-ne doblers per la guerra o pel que sigui. I el sistema de "sac e sort" (un sistema d'elecció de càrrecs públics basat en la sort: es posaven els noms dels candidats dins el sac i una mà innocent treia els llavors electes). D'Estat de dret així com l'entenem actualment, també en tengué ben poca cosa la Mallorca medieval. N'Armengol devia voler que el rei en Jaume dotà els seus territoris de molts de drets i deures (Carta de Franqueses, codi civil català, amb una legislació respecte a la dona molt més avançada que la castellana.), i que els feia complir. Que quedi clar, però, que res de tot això tenia gaire a veure amb la manera com entenem “democràcia” o “Estat de dret” avui en dia; ara bé, sí que imposà una legislació relativament avançada, que m’imagín que és el que volia dir na Francina Armengol.

  Toni | 04/02/2008, 00:43
 3. a indepe

  Estic content que treguis el tema de la mani del 31-D. Jo hi vaig anar perquè era una mani en reivindicació del nostre dret a decidir (el nostre dsret a l'autodeterminació). Si per anar-hi s'havia de pensar que en Jaume I era demòcrata hagués estat bé que els organitzadors haguessin avisat.
  Quant al comentari de "Toni", em sembla ple de seny. Això és una anàlisi rigorosa de les coses i situar-les en el context històric adient

  grosske | 04/02/2008, 07:05
 4. Re: FRANCINA ARMENGOL I JAUME I

  estic totalment d'acord: el discurs de na francina armengol no té cap sentit (sort que ha vengut en toni per matitzar-ho).
  i de fet no és única: l'altre dia na nanda ramon també feia una idealització ingènua i diria que perversa den jaume I al seu bloc.

  peixet | 04/02/2008, 09:03
 5. Montpeller 2008

  Ai Grosske, tu i les teves fòbies! Sembla mentida que siguis historiador! Com pots treure de context uns fets de fa 800 anys? O creus que per foragitar els vaixels del valí de Mallorca que feien d'assaltadors i assassins enmig del mar, s'havia de fer un referèndum i unes eleccions lliures? Com pots ignorar que el parlamentarisme (segles abans que a Anglaterra) i el concepte de les Nacions Unides varen néixer a Catalunya, en època de reis i, fins i tot (mira quines coses!), abans de Jaume I! Va ser al Rosselló, on hi havia la capital de Mallorca: Perpinyà! Us recoman, a tu i a les persones que t'han aplaudit la ridiculització que has fet de Francina Armengol, que visioneu fins al final el vídeo que trobareu a: http://youtube.com/watch?v=gcbc-EA605s. És la intervenció de Pau Casals a les Nacions Unides. Almenys us obligarà a cercar altres justificacions a la simplista desqualificació del concepte de democràcia, en el sentit de debat i participació. Convendrà també rellegir els clàssics grecs! En tot cas, haureu de cercar un mirall per ubicar-vos i no parlar extravagant la perspectiva històrica i política!
  Quina llàstima equivocar-se sempre de mort! Té gràcia en qui ja havia admès mantenir el monument feixista de Sa Faixina tanta d'animadversió al rei en Jaume!

  Macià | 04/02/2008, 13:10
 6. Re: FRANCINA ARMENGOL I JAUME I

  Tu només te preocupes pel dret a l'autodeterminació del Sahara o de Palestina, però quan toquen Españñña, tots (TOTS) els d'iu vos posau "firmes".

  Engels | 04/02/2008, 16:16
 7. a Macià

  Com a historiador que som, el teu comentari em resulta realment estimulant. Vat aquí que el valí de Mallorca era un assaltador i un assassí (un terrorista, vaja) i que en JI va venir aquí a posar una mica d'ordre en el panorama internacional... Es realment fantàstic!!
  D'altra banda, la nostra noble pàtria és la ídem del parlamentarisme i del concepte de Nacions Unides!!!!... realment meravellós!! quina sort que tenim!!, no?. Quina infantil candidesa!! Clar que els nacionalistes espanyols també es poden sentir orgullosos: ells varen construir un Imperio "donde nunca se ponía el sol", el més gros del món mondial, i a més varen descobrir un continent i a més el varen convertir a la fe vertadera, "dando al mundo
  los más insignes literatos, pintores, soldados y mártires de la fe". De robar l'or als indis i de passar-los per les armes ni una paraula (devien ser també assassins i assaltadors?). Macià, xato, et deix amb els teus somnis de grandesa i amb la teva baralla amb el nacionalisme espanyol sobre qui la té més llarga. Jo continuaré opinant que els parlaments, dietes, estats generals o corts de l'època feudal no eren més que àmbits de repartiment de pasta i poder entre els estaments privilegiats, que el comú dels mortals no era més que carn de canó per a les seves batalles i que la democràcia, l'Estat de dret, el sufragi universal i la llibertat de pensament són conquestes tan glorioses com recents inimaginables i, per suposat, indesitjables per a qualsevol rei o governant del segle XIII o del XIV, o del XV, o del XVI o del XVII, o del XVIII o... però ja se sap que jo som un tipo molt raro

  grosske | 04/02/2008, 16:50
 8. Sobre blogs

  Benvolgut Grosske,

  Em sembla bé que teniu blogs i eines de comunicació amb "il popolino"... però potser que ens posem a fer feina!!

  Ja no em crec rés | 04/02/2008, 20:39
 9. Re: FRANCINA ARMENGOL I JAUME I

  Jajajajajaja

  el rei JI soci fundador del GOB!! jajajajaja

  "i amb la teva baralla amb el nacionalisme espanyol sobre qui la té més llarga" jajajaja

  BONÍSSIM! Aquesta entrada al blog amb tantísima ironia... sublime! M'he divertit molt.

  AlejandroA | 05/02/2008, 00:58
 10. I del borbó, no en parles REI meu?

  No entenc les conyetes contra l'ecologisme de Jaume I i el silenci grosskià de l'assassinat de Joan Carles I d'un onso drogat (drogat l'onso, no l'animal!). O no era més ecologista el cap de la tribu Seeatle que no va voler vendre la terra? La sensibilitat no és "moderna". Però el vídeo ho diu tot i et fa no-res! Per cert, l'he hagut de cercar amb el google escrivint Pau Casals i Nacions Unides perquè l'adreça que figura al comentari de Montpeller 2008 no és correcta! Per a mi, la grandesa de Pau Casals esclafa la petitesa de tots els altres que han treu el nas per aquesta secció (començant per aquest miraprim que ara escriu). Aquí teniu l'enllaç correcte:
  http://es.youtube.com/watch?v=gcbc-EA6O5s

  Miraprim! | 06/02/2008, 15:43
 11. ¿Conquistador?

  Pues para mi, lo que hizo Jaume I, ahora y hace 800 años, merece el "título" de genocida en vez de conquistador

  Miguel Lorenzo | 09/02/2008, 20:42
 12. En Grosske es pensa que vivim els millors temps

  Però ni el sufragi universal,ni la democràcia, ni l'estat de dret ni la llibertat de pensament evitaren que Hitler assolís el poder a Alemània, ni que trenta-mil infants morin cada dia al món de fam i de malalties. El segle XX ha estat el de les massacres i genocidis més grans esdevinguts en la història de la Humanitat.
  Milions de persones d'èpoques antigues han tingut vides més dignes que les nostres: això és el que s'ensenya actualment en les facultats d'història. Grosske, modernitza't una mica.

  Miquel | 19/02/2008, 11:20
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS