Administrar


Estadisticas de visitas

NI FILL IL.LUSTRE NI MEDALLES

grosske | 05 Desembre, 2007 19:14

EL PROBLEMA 

A la fi, el sectarisme del PP ha impedit que, enguany,  hi hagi concessió d'honors i distincions a l'Ajuntament de Palma.

La raó és la negativa del PP a donar suport a la medalla d'or a la Federació d'Associacions de Veïnats. Per suposat, l'actual majoria a Cort podia haver aprovat la concessió d'aquesta medalla sense els vots del PP però, crec que amb bon criteri, hem decidit que no podia haver distincions de primera (aprovades per unanimitat) i distincions de segona (aprovades per una minça minoria).

Els honors i distincions s'han d'aprovar amb un consens molt ample i, si és possible, per unanimitat. Perquè això sigui possible, s'ha de ser generós a l'hora de donar suport a candidatures que no responen a la sensibilitat del propi partit. La unanimitat només es pot construir sobre l'acceptació de la pluralitat existent a l'àmbit polític i a l'àmbit social amb criteris d'equilibri i sentit comú.

El PP, a l'anterior legislatura, es va negar a concedir la medalla d'or de la ciutat a la Federació d'Associacions de Veïnats amb motiu del seu XXVè aniversari. Ara, quan ja està a l'oposició, segueix inamovible amb la seva postura malgrat que el moviment veïnal ha fet una gran aportació a la millora de les condicions de vida dels barris de la nostra ciutat. El sectarisme ha pogut més que el sentit comú.

L'ALTERNATIVA

Per a l'any vinent, és obvi que hem de fogir del mètode clàssic i implantar-ne un de nou que, per enguany, no ha donat temps a aplicar.

La concessió d'honors i distincions ha de ser una decisió política però s'ha de despolititzar la seva gestació. Ha de propiciar-se molt més la participació ciutadana en la presentació i impúls de les candidatures, s'ha de respectar el procediment contradictori (amb un ponent i un fiscal) previst pel Reglament i s'ha de constituir una comissió d'experts format per persones prestigioses de la societat civil que avalui el treball del ponent i del fiscal.

A partir d'aquest procediment la concessió d'honors i distincions caurà com una fruita madura i no serà la conseqüència de dificultoses negociacions entre els portaveus municipals

 

Comentaris

 1. Error

  Però el que pens és que amb la medalla de Tous i Ferrer us heu equivocat totalement. La majoria dels polítics no devien saber ni qui era i ha bastat un fet de la seva biografia per ensorrar tot un mecenatge que va ser trascendent per Palma en molts d'aspectes. Això passa quan hi ha ignorància cultural i desconeixement del nostre passat fins i tot proper. Treurem també els reconeixements, condecoracions i noms de carrer a tots els que els quaranta i cinquanta varen pagar els impostos revolucionaris al règim ?

  Martí | 06/12/2007, 12:49
 2. Segur?

  Segons el Diari de Mallorca, aquest argument és una excusa per poder tornar enrere la decisió de proclamar fill il·lustre el franquista Josep Tous i Ferrer, i passar la papereta al PP. I mira per on, m'ho crec.

  No seria més fàcil dir: "ens hem equivocat" i no donar-li més voltes? No passa res!

  Punjabi | 06/12/2007, 14:19
 3. a Punjabi

  Segur?... segur. Jo no sempre dic el que pens o el que sé però procur no dir mai mentides. Així que l'explicació que he donat i que ha donat el govern és exacte. La figura den Tous Ferrer pot ser discutible però de cap manera s'el pot considerar un feixista. Per tant, si el PP hagués accedit a votar la medalla de la Federació d'AAVV el conjunt de les candidatures a guardonats hagués sortit endavant.
  Ara bé, en Martí apunta un fet que té molt a veure amb el necessari canvi de metodologia que apunt al meu post: els guiardons no es poden decidir com un intercanvi de cromos entre els portaveus dels grups municipals; cal estudiar en profunditat cada candidatura, informar-la per comissions d'experts i deixar la decisió política com un darreríssim tràmit d'un procés que s'ha d'imposar des del màxim rigor

  grosske | 06/12/2007, 18:15
 4. Tous Ferrer

  És molt fàcil ara fer demagògia i donar la culpa al PP.
  Aquest cop ells (PP) no són culpables de res, normalment les dretes amb qüestions de cultura no manegen llistes negres com acostumen a fer les esquerres.
  Els sectaris i els demagogs sou vosaltres, vos mateix sr. Grosske, el primer de tots, seguit per un bon reguitzell de socialistes del PSOE.
  Us puc assegurar que el sr. Tous no era cap de les tres maleïdes "efes" franquista, falangista, feixista. Malgrat ser empressari, estimava la cultura: Impremta, llibreria, diari, teatres, cinemas, són algunes de les empreses que ell va fundar.
  Si en determinades èpoques els habitants d'aquesta illa van poder assistir a òperes i concerts de música clàssica, fou gràcies a ell. També gràcies a ell el moviment obrer i l'esquerra en general va poder usar el Teatre Balear per celebrar-hi mítings.
  Una vegada mort el dictador aquesta tradició no es va rompre, perquè record que el primer míting que va celebrar el partit comunista, encara no legalitzat, fou també al teatre Balear, entre els oradors record, Catalina Moragues, Ramon Tamames i tal vegada Francisca Bosch.
  Durant la seva etapa com a regidor de l'Ajuntament Palma,treballà conjuntament amb l'arquitecte G. Bennàsser per posar els fonaments de la Palma moderna.
  Eren amics seus persones gens sospitoses de les maleïdes tres "efes", entre els quals Emili Darder, Gabriel Alomar, Alexandre jaume, M. A. Colomar a qui ajudà a subsistir donant-li feina al diari Ultima Hora.
  També fou impulsor del monument a Jaume I de la Plaça d'Espanya.
  Referent a l'editorial citada, us vull recordar que durant la dictadura els diaris rebien consignes d'obligada publicació, segurament si anau a consultar les hemeroteques veureu que la premsa de l'època respira en el mateix sentit, era l'única manera de subsistir.
  Aquest no és l'espai ni el moment de fer una biografia d'aquest senyor, esper que aquesta campanya difamatòria que haveu endegada esperonejarà d'altres persones a esporgar els arxius i treure a la llum la immensa obra de Josep Tous Ferrer.

  Esperança Colomar | 07/12/2007, 21:08
 5. Josep Tous Ferrer

  Benvolgut Eberhart, aquesta vegada, segons la meva opinió, la culpa no és del PP, ja que al final van afluixar en quant a les AAVV i, referent a Josep Tous Ferrer els que heu fet "els ous enterra", si em permets l'expressió mallorquina,heu estat vosaltres, les esquerres, aquestes esquerres dogmàtiques i en alguns casos encara amb prou residus stalinistes.
  He pogut comprovar, per la meva experiència personal, que en qüestions de cultura la dreta no sol tenir llistes negres com generalment acostuma a fer l'esquerra.
  Aquest tarannà s'ha vist en la negació a la proposta de nomenament de fill il·lustre de Josep Tous Ferrer. Pens que la teva reacció i la d'altres companys de consistori del PSOE, és d'una gran indignitat.També, és just afegir-hi per la seva presa de posició els sindicalistes de referència i els representatnts de la memòria històrica, que consti que aquests darrers tenen el meu suport incondicional a la seva causa, no podria ser d'altra manera, per convicció i també perquè la meva mare tenia familiars i amics assassinats i repressaliats.
  Si no estaveu d'acord amb la proposta de Tous ferrer, l'haurieu hagut de rebutjar amb arguments o presentar una altra alternativa.
  Quan no es tenen arguments prou sòlids, el que s'ha de fer és callar i no difamar com heu fet amb la memòria del sr. Tous Ferrer.
  Hauríeu de ser conscients que l'heu acusat de les tres "efes" més ignominioses del segle XX: Feixisme, franquisme i falangisme i,
  això no és cert, no fou cap de les tres esmentades "efes".
  Malgrat ser un empresari amb fortuna personal, era una persona que estimava la cultura: Impremta, llibreria, editorial, Diari, cinemas, teatres, són algunes de les empreses que ell va fundar. No hem d'oblidar que si en determinades èpoques els ciutadans de Palma pogueren gaudir de concerts i òperes amb els millors intèrprets, fou gràcies a ell.
  Quan fou regidor de l'Ajuntament de Palma pel partit liberal, col·laborà molt directament amb l'arquitecte Gaspar Bennassar, que per altra banda era el seu arquitecte, en posar les bases de la Palma moderna.
  I com a darrer aspecte és important que es coneixi la seva sensibilitat per les causes socials, era habitual que cedís el Teatre Balear als moviments obrers per celebrar-hi els seus mítings. També els partits d'esquerra feien els seus mítings i cel·lebracions habitualment en aquest teatre. Et recoman consultar el llibre de Pere Gabriel "El moviment obrer a Mallorca".
  Record que el primer míting que organitzà el PCE, encara no legalitzat,fou precisament al Teatre Balear, entre els oradors record Catalina Moragues i Ramon Tamames.
  Interpret que si el PCE va llogar aquest teatre per al seu primer míting va ser per algun motiu, segurament sabia que comptaria amb el suport de la família Tous encara propietària del referit teatre.
  Entre els seus amics més propers: Emili Darder, Gabriel Alomar, Alexandre jaume, M.A. Colomar a qui ajudà donant-li feina a l'Ultima Hora una vegada acabada la guerra.
  I per acabar, aquesta editorial es cita, amb tota certesa era una consigna del règim, seria interessant anar a les hemeroteques i comprovar el que en deien els altres diaris. En aquells temps tan ferotges per subsistir havies de complir les consignes que venien de prensa i propaganga del glorioso movimiento nacional.
  Només recordar que durant el franquisme la Ultima Hora fou un diari perseguit, censurat i multat.
  Podría seguir citant noms de personatges que figuren en el nomenclàtor dels carrers, i d'alguns edificis de propietat municipal de palma i de la resta de l'illa que d'una manera o a altra "col·laboraren" amb el règim alguns escrivien al diari del movimiento, d'altres havien dut la camisa blava etc. i no per això se'n ha fet un linxament públic com amb Josep Tous Ferrer que per raons obvies ni va dur mai camisa blava ni va escriure a la premsa del movimiento. Confio que aquesta injustícia que s'ha fet amb ell, esperonegi estodiants joves i lliures de prejudicis a investigar la figura d'aquest gran personatge de la nostra història.
  Salutacions cordials
  Carme Vidal

  Carme Vidal | 08/12/2007, 11:18
 6. a Esperança Colomar i Carme Vidal

  Però qui vos ha dit a vosaltres que jo estic en contra de l'anomenament den Tous Ferrer?. El Mundo de fa dos dies?... Sense voler competir amb El Mundo quant a credibilitat, no pensau que la meva pròpia opinió, expressada a aquest mateix bloc dos comentaris més adalt o avui mateix al DM també s'hauria de tenir en compta?. La candidatura de Tous és discutible i jo respect molt (a diferència de vosaltres) les opinions d'aquells que s'hi oposen, però tant na Nanda com jo com la resta de grups municipals hem considerat que era una candidatura acceptable per a ser fill il.lustre i mai ens hem desdit d'aquesta qüestió. D'acord?

  grosske | 08/12/2007, 14:16
 7. a Esperança Colomar i Carme Vidal

  Per cert, gràcies per escriure amb els vostres noms. Resulta refrescant veure gent que participa a debats a Internet donant la cara i sense recòrrer a l'anonimat

  grosske | 08/12/2007, 14:20
 8. Bona decisió

  Em sembla una decisió molt encertada. No es pot permetre que hi hagi crispació. Si per evitar-ho no s'han de poder donar les medalles perquè quedi clar qui és que sempre emprenya que així sia. ben fet.

  Albert | 09/12/2007, 13:06
 9. Re: NI FILL IL.LUSTRE NI MEDALLES

  per jo tot això gira en torn a les pressions de determinats grups (memória H. i sindicats),està bé escoltar i fer cas però abans s'ha de corroborar l'informació i les reivindicacions que fan aquets, si no ès mol fàcil caure en errors com el de ara. Sobretot si els arguments d'aquets grups es basen en falses acusacions i modificacions de la realitat per part del DM.

  joan | 10/12/2007, 11:41
 10. Jugant en camp contrari

  Una altra alternativa seria que l'Ajuntament de Palma es deixés de guardons honorífics i apostés per incentivar amb els recursos que siguin necessaris i posibles aquelles iniciatives o contribucions, amb les que associacions o persones individuals, han contribuit positivament en la millora de la vida d'algun aspecte dels seus conciutadans. No tant sols com homenatge, sinó més aviat, per destinar recursos comuns, en aquelles coses que realment ens beneficien a tots i que cal incentivar per a què puguin continuar desenvolupant-se.

  Posats a guardonar símbolicament i des del consens. D'existir, jo apostaria, donades les dates, per en Pare Noel. Tot i que sóc conscient que hi hauria qui apostaria més aviat pels Reis Mags. En la defensa de la meva proposta, argumentaria que en Noel porta els regals a principi de les vacances de Nadal i així els nins tenen més temps per gaudir dels seus regals. Tot destacant un fet pragmàtic, que no fa res més que amagar la meva convicció republicana, que fins i tot, veu en això de que siguin els Reis els que omplen de felicitat les meves filles, una deshonesta legimitació de la monarquia borbònica actual.

  Com ells em coneixen, em farien mal al recordar-me que aquest Noel, vestit de vermell i blanc, és un producte més de la Coca-Cola. Multinacional a la que com a progressita que aposta per un món millor, he de denostar, malgrat consumeixi els seus productes. En Noel veritable, anava de verd. Com fa uns nadals ens va recordar Amena, quan tractava de guanyar clients a la Moviestar de la Telefònica del company de pupitre d'Aznar. Fent-me sang, es riurien de mi, al apostar i encertar que aquell movil verd, que vaig comprar contestatàriament, de verd a passat a taronja d'Orange, apropant-me un cop més al color del Pare Noel i de la Coca-Cola.

  No teniu remei, es riuran! I la “puntilla” serà quan em digui que fa un ateu com jo celebrant el naixement de Crist i omplint de regals les meves filles, practicant el consumisme irresponsable i omplint els estimats contenidors de reciclatge, d'embalatges absurds.

  No els caldrà dir-me, que en el fons, ells aposten pels Reis, perquè en Noel és extranger. Que el meu pragamatisme és només un simptoma de la meva manca d'empenta i esperit emprenedor amb el que tracto d'amagar les meves limitacions econòmiques i que per la seva casa, com sempre, pasen en Pare Noel, els Reis Mags i tots els que ells vulguin, i així continuen sent tradicionals però alhora europeu . Que no els importa el color dels seus movils doncs els tenen de tots colors, que canviar d'opinió així com bufa el vent no és traició, és capacitat d'adaptació, i senyal d'intel·ligència. Que posen la creu a la casella de l'esglesia i paguen per les comunions i que si fos per ells, faria temps que l'haurien afaitat les barbes al cregut de la creu. Que en això del reciclatge han vist abans que ningú, una empresa de futur, però que ignoren si a ca seva es selecciona els residus doncs no es assumpte seu, però això sí, són dels que en la darrera reunió de propietaris, que es fan en anglés, per integrar tot el veïnat, van votar en contra de demanar l' instalació de contenidors blaus, verds i grocs als carrers de la seva urbanització. No per possibles problemes d'aparcament, es clar, és tracta d'un tema de sensibilitat estètica, que jo, pobre bèstia, no estic preparat per copsar.

  I sobretot, em diran, que fent les coses així, i no com jo, les coses van millor. A tú, cabrón! Li diré, perdent els papers. Ho veus!, estàs carregats de prejudicis i així no hi ha manera de dialogar, em dirà, tot pensant que això de la democràcia encara te moltes coses per perfeccionar.

  Au! a seguir discutint sobre coses importants.

  Però abans de tot, assegurem-nos que estem dispossats a fer un gran esforç a favor del consens, i sobretot, que ells vulguin consensuar. Vull dir, ells accepten el joc i el consens mentre empatem o perdem. D'aquesta manera s'asseguren poder seguir rient a costa nostra i parlar amb nosaltres només de coses poc relevants o que com a mínim, no responguin a les seves inquituds. Independentment a les nostres.
  Doncs en altre cas, o es desestabilitza el sistema econòmic i posem en perill el pa de cada dia dels treballadors del pais, es trenca l'estat i originem agravis comparatius entre els seus ciutadans, seguim consignes antidiluvianes basades en una concepció del món que la realitat ha superat fa temps, o claudiquem davant la violència, l'extorsió i la injustícia. Es a dir, en cas de que fos cert tot això, ens haurien de considerar com uns competidors més en el mercat dels seus afers. I això ni per la democràcia, ho poden admetre.

  “ A tots aquells, independentment de la seva condició social o origen nacional, omplen de felicitat els nostres conciutadans petits o gegants, fent una menció especial a aquells que tradicionalment s'han ocupat d'aquests afers en aquestes dates que tots hem fet nostres”.

  Estic segur, que la meva proposta original, acabaria en una cosa així, amb el meu consens, es clar. I és que és molt díficil parlar des de les teves conviccions i ideals jugant sempre en camp contrari.

  Bon Nadal.

  Pd: Si algú interpreta aquest escrit com una crítica a la recerca del consens per part de les forces progressistes, serà senyal de la meva incapacitat per explicar-me millor.

  Òscar | 10/12/2007, 23:09
 11. Resposta a Joan

  Estic d'acord amb tu.
  Per altra banda, és evident que només escolten el que els convé. No s'escoltaren els milers de ciutadans que clamàvem per la conservació de l'entorn del monestir de la Real (Son Espases). No hem d'oblidar que, en origen, fou una fundació del Císter. Fou el primer monestir de l'Ordre del Císter fundat fora del continent.
  En canvi feren cas de les acusacions difamatòries de tres sindicalistes ignorants, demagogs i desconeixedors de la història del moviment obrer a Mallorca i, per tant, de la relació que tengué amb aquest moviment el sr. Tous Ferrer.
  També s'han escoltat els representants de la Memòria Històrica (Selectiva?).
  És curiós que a la plana web de la dita memòria, per altra banda molt ben documentada, enhorabona! no hi surt fitxat l'esmentat Sr. Tous com a falangista ni feixista ni franquista. Manca de coherència o desmemòria?
  Així com han anat les coses jo ja començ a pensar que tal vegada l'instigador hagi estat el propi Ajuntament en boca del seu cronista oficial sr. Bartomeu Bestard que va ser el primer que va moure bolla, en un seu article publicat, precisament, al Diario de Mallorca, en el referit article el sr. Bestard relacionava el sr. Tous Ferrer amb el monument de Sa Feixina.
  Com a ciutadana deman una explicació convincent per part dels responsables del rebuig del nomenament de Josep Tous Ferrer com a fill il·lustre de l'Ajuntament de Palma.

  Margalida Ferretjans | 12/12/2007, 12:15
 12. Sant Sebastià

  Bon dia, Eberhard.

  Fa uns dies que tenia ganes d'escriure-te un correu (no he trobat un email al qual fer-ho, per això t'ho adjunto com a "comentari" a una altra noticia que no té res a veure).

  El motiu és per comentar aspectes relatius a l'elecció de les actuacions de la revetl·la de Sant Sebastià. I el que m'ha decidit a fer-ho ha estat llegir aquest post: http://www.malabache.com/?p=248. Què n'opines? Crec que seria bo que aportassis alguns comentaris o un poc de llum al respecte.

  Estic segur que ha de ser complicat tenir uns "criteris objectius" de selecció.

  No pot ser només el preu (ara mateix t'ofereixo gratuïtament una tocada de ximbomba, i com que 0 euros és l'oferta més econòmica...m'asseguro fama mundial tocant la ximbomba per Sant Sebastià).

  No pot esser únicament "grau de popularitat de l'artista", perquè així, segur que s'hauria de contractar a aquella que cantava "ponte el sinturón....por seguridad...". I seria molt trist. Segur.

  Però...d'alguna forma s'ha fet, no?? De quina? Se pot explicar?

  Així i tot, sembla que ho heu fet molt millor (i de molt), que els Padres de la Patria (PP). Només falta que també ho pogueu "acabar bé", explicant perquè unes actuacions que sembla que, no agraden a la majoria de gent -pel que s'ha publicat a la premsa-.

  Que consti que jo normalment aquest dia me'n vaig a jeure. Possiblement perquè no hi ha res que me faci sortir al carrer.

  Gràcies per avançat. I feliç 2008.

  Antoni Perelló | 31/12/2007, 06:48
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS