Administrar


Estadisticas de visitas

NACIONALISME ESPANYOL

grosske | 12 Octubre, 2007 23:05

Avui, festa nacional d'Espanya, em sembla un bon dia per manifestar que el nacionalisme espanyol em sembla una idea perfectament legítima i, en tot cas, no menys legítima que d'altres projectes nacionalistes.

Hi ha molta gent que, a una o altra banda de l'Estat, es sent espanyola i vol pèrtànyer a una nació que anomenen Espanya. Malgrat que aquest no sigui el meu projecte nacional, malgrat que jo vegi l'Estat espanyol com una realitat plurinacional i que aposti pel federalisme com a menera més adient per articular aquesta realitat, vagi avui, per a totes aquestes personesque es senten i volen ser essencialment espanyoles, el meu respecte més absolut.

Que, històricament, el nacionalisme espanyol s'hagi imposat per la força no lleva legitimitat ni al projecte nacional espanyol ni al sentiment d'espanyolitat. Malauradament, la violència ha estat, històricament, la manera més comú com s'han obert pas els projectes nacionals. Però això, afortunadament, no té perquè ser així en una democràcia avançada

Per als que veim la qüestió nacional com un projecte polític de convivència sotmés a la voluntat democràtica de la majoria res ens és més alié que les guerres de banderes i la negació de la legitimitat de l'altre per defensar les seves idees  

Que en Rajoy sigui una expressió barroera, patriotera  i excloent del nacionalisme espanyol tampoc no és un fet substantiu. Tant o més friki em sembla la convidada d'aquest dirigent de CiU perquè, avui, tots els catalans facin una vaga "a la japonesa".

Comentaris

 1. Nacionalisme espanyol

  Em sembla molt bé, Eberhard, que hagis aprofitat el dia d'avui per deixar clara la teva postura. Així tots ens entendrem millor. Tanmateix, no em queda clar com t'ho faràs per encaixar el federalisme de que parles en un projecte espanyol que és, per definició i històricament, unitarista.

  Així i tot, jo també estaria disposat a respectar aquells que es senten i es volen espanyols, si ens deixassin fer en pau als qui no ens hi sentim i no ho volem esser. Però per a nosaltres, de moment, només són les garrotades, ja sigui n físiques, ja revestides de Codi Penal o preceptes constitucionals que els espanyols volen intocables.

  Salut.

  Josep J. Rosselló | 12/10/2007, 23:16
 2. suggeriment

  ai...grosske...no et podries callar una mica...quan parles de nacionalisme...molts dels qui et vàrem votar al PSM tenim cada cop més clar que no pots ser altra cop el cap de llista de res on hi hagi el PSM. Has pensat retirar-te? No et queda gaire per jubilar-te i ets funcionari. pensa-hi.

  proposta | 12/10/2007, 23:24
 3. a proposta

  I si intentassis debatre el tema enlloc de limitar-te a enviar-me a la prejubilació?

  grosske | 13/10/2007, 07:29
 4. a Josep J. Rosselló

  Gràcies per entrar a debatre el tema.

  Dius que un projecte federal no pot encaixar en un "projecte espanyol" unitarista per definició. Bé, jo crec que el projecte federal no és un projecte "espanyol", és un projecte polític per articular les realitats nacionals a nivell estatal i europeu

  Més greu el disens amb el teu segon paràgraf: "jo ESTARIA disposat a respectar a aquells que es senten i es volen espanyols..." de veres que no ho fas?.

  grosske | 13/10/2007, 07:38
 5. Sobre nacionalisme espanyol

  Grosske, si consideres tan legítim el nazionalisme espanyol tampoc tindràs inconvenient a considerar legítim als que tu despectivament consideres "batasunos" com son col.lectius com Maulets o la mateixa Batasuna.
  Menys hipocresies per favor.
  No tens ni puta idea del que es nacionalisme.
  Us heu demanat tot vosaltres colla d'ineptes perquè existeix ETA?. Mai heu arribat a analitzar les casuses de fons perquè existeix aquest conflicte
  Quin cinisme que teniu tots plegats
  Jo també cremo la monarquia espanyola malgrat el fill de puta de Socies ens envii la seva GESTAPO particular

  Abertzale Antiespanyol | 13/10/2007, 08:08
 6. FIESTA NACIONAL

  Sr.Groskke, al menos parece sincero y coherente. No pienso como usted, España es otra cosa, aunque no estaria, si evitara la desunión, mal del todo su propuesta. salvando distancias ¿la españa de las autonomias no es ya un estado federal? La lástima es que reneuenos de un simbolo comun que es la bandera que nos dió la Constitución, esta es de todos, y no de nadie (me refiero a de ningun partido), o acaso la republicana no fué en su momento de todos al existir una Constitución que asi lo decia, o era el simbolo sólo de los republicanos de izquierdas o de cualquier tendencia (derechas o izquieras), en este caso tambien un partido se apropiaria de la enseña Constitucional común a todos los españoles y esto no es tampoco politicamente correcto.

  Alvaro | 13/10/2007, 08:38
 7. projecte unitarista

  si realment el projecte espanyol fos unitarista, no trobes q no tendriem un estat d´autonomies i q la llengua catalana estaria prohibida i no subvencionada?
  La veritat es q trobo q cada dia als nacionalistes catalans se vos envà mes la bolla. Pareix q viviu de fer por a la gent "alerta q els forasters ens invadeixen i no ens deixen parlar la nostra llengua!!", quan tot aquest rollo ja està mes q passat.
  Fa segles q no veig a ningú discriminat per parlar catala, mes be diria q al contrari, i trob q ja esta be de fer-se les victimes per coses q varen acabar fa 30 anys, quan la majoria dels q ara cremen fotos del rei no havien nascut i no varen patir mai.
  Es hora de mirar cap endavant, cap a la unió dels pobles, les cultures i la humanitat i els temes nacionalistes, siguin espanyols, catalans o don siguin em pareixen fruit d´un debat propi del segle passat. Pareix q a aquesta roqueta esteim sempre a una bimbolla apart de mon i els nostres problemes: hospitals q molesten a veins, metros que pareixen el nautilus, parcs d atraccions, piscines privades a la vora de la mar, son ridicules davora el q es veu si obrim un poquet més la ment i miram el q ens envolta.
  Jo de veres q estic cada cop mes desesperançat amb aquesta terra. Pareix q de lo unic q podem estar orgullosos els balears es de la bellesa del paisatge, i si això es vera, esteim arreglats.

  Supereure | 13/10/2007, 08:46
 8. Patètic!

  A mi no em sembla gens "friky" la proposta de CiU, perquè és un acte de protesta contra l'abús! Allò que em sembla "friki" és que els presidents "autonòmics" (excepte el lehendakari que té un mínim de sentit "nacional") vagin a veure la desfilada de la cabra (no serà per falta de mascles!), els legionaris, les banderetes i la guàrdia mora! Això em sembla friki! Sembla tornar el temps de Franco, d'Stalin, de Hitler quan els genocides exhibien les armes! I resulta que, quan és evident que el nacionalisme espanyol no és altra cosa que això, vas i el consideres "legítim"!

  Doncs un exemple concret d'ahir: Ramon Socias va autoritzar una manifestació a Palma a favor de la monarquia i va decretar il·legal una a Sa Pobla en contra!

  Perdó per explicar un fet dels vostres socis de govern! En tot cas, això és avui el seu NAZIONALISME!

  Joan | 13/10/2007, 13:03
 9. Patètic!

  A mi no em sembla gens "friky" la proposta de CiU, perquè és un acte de protesta contra l'abús! Allò que em sembla "friki" és que els presidents "autonòmics" (excepte el lehendakari que té un mínim de sentit "nacional") vagin a veure la desfilada de la cabra (no serà per falta de mascles!), els legionaris, les banderetes i la guàrdia mora! Això em sembla friki! Sembla tornar el temps de Franco, d'Stalin, de Hitler quan els genocides exhibien les armes! I resulta que, quan és evident que el nacionalisme espanyol no és altra cosa que això, vas i el consideres "legítim"!

  Doncs un exemple concret d'ahir: Ramon Socias va autoritzar una manifestació a Palma a favor de la monarquia i va decretar il·legal una a Sa Pobla en contra!

  Perdó per explicar un fet dels vostres socis de govern! En tot cas, això és avui el seu NAZIONALISME!

  I tu supereure, goses dir que no veus ningú discriminat per parlar català? A quin món vius? Segur que als negacionistes de l'holocaust jueu!

  Joan | 13/10/2007, 14:12
 10. Nacionalisme bo vs. nacionalisme dolent

  "Que, històricament, el nacionalisme espanyol s'hagi imposat per la força no lleva legitimitat ni al projecte nacional espanyol ni al sentiment d'espanyolitat".
  Vaja perla, Grosske. Però fa dos dies ens volies fer creure que qualsevol violència, fins i tot, cremar fotos, era un delicte gros i que te feies enfora dels qui utilitzaven aquest recurs.
  Però el llautó és el llautó, i com sempre, acaba per guaitar.
  O sigui, segons quina violència (la dels espanyols), no lleva legitimitat, però cremar fotos (els no espanyols o els republicans) és un desbarat i un delicte del qual et vares desmarcar ràpidament.
  I és que iu serà sempre iu, tot i que el volgueu desfressar d'eu, de bloc o del que inventeu més endavant.

  Engels | 13/10/2007, 15:34
 11. coherència?

  El projecte nacionalista espanyol és, per definició, antagònic a nosaltres, ja que el mateix Grosske sabrà que els nacionalismes posen èmfasi en certs trets 'indestriables' i únics dels conjunts de persones: la llengua, certs elements culturals, etc. És legítim defensar-ho, com fa en Grosske, però incompatible, al meu veure, en fer-ho i ser alhora cap de llista d'una coalició nacionalista.

  Des de que vaig néixer, a la dècada dels 80, a Europa s'hi han creat prop d'una vintena d'estats nous, alguns dels quals són ara membres de ple dret de la UE (les repúbliques bàltiques, Eslovènia, etc.). A Bèlgica s'ho estan plantejant seriosament. És més que evident que, lluny de discursos igualitaris tronats i fraternalismes desfassats, el que es duu a Europa darrerament és la independència de les petites comunitats nacionals, com la nostra, per exemple. És hora de mirar endavant!

  Solidari, sí, però cadescú des de ca seva! | 13/10/2007, 15:46
 12. discriminació

  no veus a ningú discriminat per parlar en català? deu ser que sempre parles en castellà o que mudes de llengua quan parles amb algú. Mira, fes una prova: ves a posar una denúncia a una caserna de la guàrdia civil, o de la policia nacional o demana el menjar a un restaurant argentí (i que et contestin la capdefavada de sempre: que el castellà és una llengua de milions de persones..). Ves al CORTE INGLES a veure si les depenentes d'entenen o a un SYP..en fi...passejat pel puto carrer i deixa de dir tonteries.

  discrimina | 13/10/2007, 17:04
 13. discriminació

  no veus a ningú discriminat per parlar en català? deu ser que sempre parles en castellà o que mudes de llengua quan parles amb algú. Mira, fes una prova: ves a posar una denúncia a una caserna de la guàrdia civil, o de la policia nacional o demana el menjar a un restaurant argentí (i que et contestin la capdefavada de sempre: que el castellà és una llengua de milions de persones..). Ves al CORTE INGLES a veure si les depenentes d'entenen o a un SYP..en fi...passejat pel puto carrer i deixa de dir tonteries.

  discrimina | 13/10/2007, 17:07
 14. Realitats nacionals i unitarisme

  No tenguis cap presa, sobretot, per jubilar-te: donaries satisfacció a massa gent i, a més a més, no anam tan sobrats de polítics amb cara i ulls. Ho dic des de la més pregona però respectuosa discrepància.

  Perquè encara no ten clar que un blog sigui el lloc per establir gran debats, seré breu:

  1. M'hauràs d'aclarir quines són les realitats nacionals que voleu articular, quin estatus els hem de donar… I si el projecte federal no és espanyol, d'on és?

  2. Saps del cert, me pareix, que un dels meus defectes és l'excés de respecte, sobretot vers algunes persones que ben segur no se'l mereixen. Potser no ha fet servir el temps verbal més adient: vull dir que jo respectaré a qualsevol que es senti i es vulgui espanyol, sempre que ell faci el mateix amb servidor, que tampoc no hem de ser pobres i beneits.

  3. Per acabar, permet que no contesti els comentaris abertzales, perquè la meva possible coincidència acaba allà on comença l'insult i la grolleria. Ni tampoc els d'aquest "Supereure" (què deu voler dir, això), perquè no m'agrada fer el contrari a la gent major, i si ell diu que fa SEGLES que no hi veu és que deu esser molt gran. O cec, que ja és sabut que no n'hi ha pitjor que el que no hi vol veure. Un servidor duc molts anys, encara avui, sentint-me discriminat per parlar la MEVA llengua i a CA MEVA.

  Josep J. Rosselló | 13/10/2007, 17:30
 15. Primer balanç

  Hores després d'escriure el meu post i llegits els comentaris subsegüents faig el següent balanç:

  1.- L'experiment ha funcionat: un post que defensa una tesi tan elemental com la legítimitat de qualsevol idea política que no impliqui atemptar contra els drets humans, lluny de considerar-se anodí resulta pol.lèmic i controvertit. Una demostració palpable de que al debat nacional li manca cervell i li sobren vísceres.

  2.- Té raó el comentarista núm 10. El projecte nacional espanyol és antagònic al català però això no significa que sigui il.legítim. El meu projecte nacional no és l'espanyol i tampoc no som de dretes però això no vol dir que no defensi la legitimitat d'una i altra manera de pensar.

  3.- Amb el darrer comentari den Josep J. Rosselló la coincidència és gairebé plena. Aclarir que el projecte federal no té perquè ser "espanyol": pot sorgir perfectament de l'exercici del dret a l'autodeterminació (de fet, ERC es vol indepe4nditzar d'Espanya però, al mateix temps, vol federar-se amb Europa).

  4.- Quant a la gent que invoca el "nazionalisme" espanyol, l'holocauste jueu i compara la desfilada d'ahir a Madrid amb una demostració de genocides, crec que un Tranxilium 5 i una bona tassa de til.la poden tenir, en el seu cas, un efecte realment positiu

  grosske | 13/10/2007, 18:00
 16. Re: NACIONALISME ESPANYOL

  No por ser una frase conocida, no es menos cierta:
  "EL NACIONALISMO ES UNA ENFERMEDAD QUE SE CURA VIAJANDO"!!!

  Lo siento, pero es verdad. Esto de que cada nacionalista, ya sea del norte, del sur o de las antípodas, se sienta el ombligo del mundo, es lamentable. Hay tantos problemas, y tan graves para solucionar en el mundo, que preocuparse de banderas, lenguas y nacionalismos, resulta ser un acto de profundo egoísmo.
  Respetuosos saludos.

  Irene | 13/10/2007, 19:03
 17. Re: NACIONALISME ESPANYOL

  No tenia pensat fer cap comentari, però veient alguns dels comentaris que s'han fet m'agradaria deixar constància d'unes quantes coses:
  1.- El nacionalisme és absolutament legítim, sigui el qui sigui, català, gallec, basc, espanyol... L'espanyolisme es va imposar per la força durant molt d'anys, el catalanisme també va fer lo propi envaint i imposant la seva cultura per exemple a Mallorca, però això, no li lleva la legitimitat i la defensa coherent que es pugui fer de la nació espanyola o del Països Catalans actualment.
  2.- EU o IU (sembla que algú està confòs i creu que aquí es diu EU per camuflar el nostre federalisme jaja) no és nacionalista, per molt que estiguem compartint coalició amb nacionalistes i independentistes. EU defensa un estat federalisme de lliure adhesió, plurinacional i solidari, i això, per molt que no els hi agradi a alguns, poc té a veure ni amb ser nacionalista espanyol.
  3.- A mí hem cau tan llunyà i aliè, tan la lluita de banderes, com la desfilada d'ahir a Madrid o la ofrena floral a Jaume I.
  4.- Per cert, pel qui tengui dubte, el fet de que en un futur Grosske no fos el candidat o cap de llista, no farà que el Bloc sigui més nacionalista o menys federalista.

  Compi d'EU | 13/10/2007, 19:59
 18. Re: NACIONALISME ESPANYOL

  Grosske, el que ningú pot discutir és que la persona que presidia la desfilada militar és l'hereu del dictador Franco, el qual és inviolable i irresponsable davant la llei. A més la Constitució li dóna prerrogatives per a ordenar l'ocupació militar de qualsevol comunitat díscola que decidís optar per deixar a la gran madastra.
  Espera el federalisme d'assegut, amic, perquè et podries cansar. Respecte dius? No serà pel molt que rebem els colonitzats. No t'entenc, et dius republicà i després rendeixes vassallatge a l'hereu imposat de qui va acabar amb la República. Aclareix-te i no ens confonguis més, per favor.

  Toniet | 13/10/2007, 20:30
 19. Nacionalisme emocional i aprofitats

  Sí, un Tranxillium i una bona tassa de til.la, però ells van fent lloc com a paràsits i s'instal.lan a les teves barbes ( o a les d'un altre) i tu o no te'n tems o fas que no ho veus. Mira no vull ser groller però de talibans de catalanisme fonamentalista per aquí ja en tenim i n'hem tengut. La dimensió publica d'algun d'aquests santons excels ha esperonejat la tribalitat del grup. Discurs insistent, invariable, pla, exclusivista, inflexible, interessat, dur i incendiari (sempre a la vora de la crida a la revolta santa) dirigits a la part més visceral del cervellet emocional de la parròquia nacionalista. En fi, que vius com calius que deixebles de tam tam n'hi ha i ben aprop: que no et deixin sord.

  Jazzman | 13/10/2007, 22:15
 20. Re: NACIONALISME ESPANYOL

  Toniet, tu rendeixes no vassallatge a un rei invasor, sinó que li rendeixes homenatge cada 31 de desembre. Imagin que tu no deus ser republicà, perquè això de fer ofrenes a reis no va molt amb la república.
  Per cert, no és per amargar-te el dia, però em tem que tu també pots esperar d'assegut la independència del Països Catalans.

  Eric | 13/10/2007, 22:34
 21. No sé de què vas, Grosske!

  Ets una cortina de fum de tu mateix? Intentes distreure el personal amb aquestes reflexions d'il·lustrat pseudointel·lectual? El teu primer balanç et defineix quan jsutifiques (a l'any 2007!) una desfilada militar de pèssim gust estètic i, sobretot, de nul·la sensibilitat democràtica!
  Això ja no ho fan els estats consolidats. Només els qui tenen por a perdre la sobirania imposada. De fet, avui són molts pocs els països que fan aqusta exibició d'armes. Ho feia Pinochet, ho feia Stalin, ho feia Franco i tu treus ferro i dius que no és un acte típic dels estats genocides?

  La teva coherència és així en tot? No només tu, sinó els teus aliats (PSM i ERC) se senten còmodes amb el teu pensament?

  Arribarem a agenollar-nos davant la bandera d'Espanya i la cabra de la legió a la desfilada militar com ho fa Lladó davant del Borbó?

  Vaja quin sentit d'esquerra!
  Vaja quins entit republicà!
  Vaja quin sentit federalista!

  Republicà, Català i d'Esquerres! | 14/10/2007, 08:27
 22. a Republicà, català i d'esquerres

  En lladó no s'ha agenollat davant "del Borbó": ha participat a un acte institucional entre el Consell de Mallorca i el Cap d'Estat i ho ha fet de manera correcta i educada, com ha de ser.

  Et donaré la raó en una cosa: les diades nacionals no s'haurien de fonamentar en desfilades militars malgrat que t'equivoques en dir que això només ho fa Espanya, Stalin, Pinochet, etc. Malauradament és marca de la casa en moltíssims "estats consolidats" malgrat que tu ho neguis.

  Aqúí, a Mallorca, no tenim exèrcit propi (ni tan sols policia pròpia) però estic gairebé segur que tu reivindiques com a diada nacional una data - el 31 de desembre - commemorativa d'un fet d'armes (especialment sanguinari, per cert) i a les celebracions del qual (per cert, també) jo també hi particip, malgrat que no reivindiqui la data com a diada nacional.

  Les coses són una mica complicades, el món no és en blanc i negre però això no t'ha de fer por. Només és qüestió de reflexionar-hi honestament

  grosske | 14/10/2007, 09:07
 23. A Republicà, Català i d'Esquerres

  Crec que Eric té molta raó, i en Republicà, Català i d'Esquerres pens que està ben equivocat. Demanes si els aliats de Grosske (és a dir d'EU) PSM i ERC es senten còmodes amb el seu pensament. La pregunta la podriem girar, creus tu que la gent d'EU ens sentim còmodes amb alguns pensaments defensats per ERC o per PSM? EU ni som nacionalistes ni som independentistes, i evidentment que les manifestacions d'adoració al rei Jaume ens queden molt lluny o les reivindicacions independentistes ni tant sols ens les plantejam. EU té un model d'estat bastant clar i absolutament diferenciat del dels nostres aliats, això però, no vol dir que no poguem tenir un projecte polític concret comú, com ara un programa electoral conjunt per unes autonòmiques o unes generals.

  Mara | 14/10/2007, 12:13
 24. Idea vs realitat

  Crec que t'equivoques des del punt de partida. El nacionalisme espanyol no és una idea, és una realitat ja que te al darrera un estat, un estat dotat d'un exercit que "constitucionalment" garanteix la indissolubilitat del mateix. Un exercit, per cert, que només parla un idioma, sigui quina sigui la seva ubicació territorial, i que disposa d'una branca policial destinada a vigilar als civils.
  Aquesta "realitat" nacional espanyola és la que oprimeix les "idees" nacionals basca, catalana o gallega.
  Pretendre comparar,al meu parer, és absurt, o malintencionat.

  Mateu | 14/10/2007, 21:12
 25. a Mateu

  No hi ha cap contradicció amb el que dius tu i el que dic jo. El nacionalisme espanyol té una expressió estatal materialitzada en una constitucíó i uns poders estatals. En aquest sentit, és clar que no és "igual" que el nacionalisme basc o català que no tenen estat. Però que no estigui en la mateixa situació no vol dir que, com a idea política, no sigui tan legítim com els altres

  grosske | 14/10/2007, 22:04
 26. Re: NACIONALISME ESPANYOL

  Idò si el post només anava encaminat a defensar la 'legitimitat' del pensament del nacionalista espanyol, sense voler valorar-lo, és ben poca substància intel·lectual la que aportes, decebedor d'un polític experimentat com tu, que per altra banda moltes de vegades no ha dubtat en opinar de coses molt manco rellevants i que ben poca relació tenien amb el teu partit, etc. Escriure per escriure, Grosske, què vols que et digui... M'estranya de tu, i me deceb profundament.

  D'altra banda, si tan incòmodes us sentiu els d'EU amb Esquerra i PSM -com va quedar demostrat en els resultats del Bloc, com admet el vostre propi anàlisi-, seguesc sense entendre què hi feis encara en aquesta coalició. Sigau coherents i anau a predicar el federalisme a qui vos vulgui escoltar, cada vegada més poca gent, perquè l'experiència demostra que, a Espanya, les federacions tenen més poc futur que un esquimal enmig del desert. Ja vos ho fareu!

  Per un Bloc, però nacional. | 14/10/2007, 23:28
 27. a Per un Bloc, però nacional

  El post no déu ser tan insubstancial quan la gent el llegeix i el comenta (incloent-hi a tu mateix) i això és així perquè reconèixer la legitimitat de l'altre està lluny de ser moneda corrent en l'àmbit nacionalista. La nació es considera sovint com un fet indiscutible que es legitima per la història, la cultura, la llengua, etc i no per la voluntat dels pobles... i no sol caure massa bé aquell que discuteix veritats indiscutibles.

  Per últim, jo no he manifestat cap incomoditat en el Bloc però si tu penses que en el Bloc no hi caben els federalistes no tens més que apuntar-t'hi i proposar-ho. Es com això de la qüestió nacional: un problema de voluntat democràtica de la majoria

  grosske | 15/10/2007, 06:36
 28. Re: NACIONALISME ESPANYOL

  Sr.Grosske:

  LLegint aquest darrer post i les respostes en els comentaris he de dir que m´he sentit molt sorpres. Sincerament, tenia una opinió més negativa de vosté. Esper que a l´hora dels fets demostri també aquest sentit comú.

  M´agradaria que aquesta capacitat d´anàlisi i la manera tan civilitzada de parlar de temes, com vosté ha dit, viscerals, fos la habitual a l´esquerra balear. Tradicionalment, l´esquerra te una visió global de la societat, que passa per damunt de fronteres i nacionalismes desfasats. També és veritat que un és allò que és: Un es pot sentir espanyol, català, xinès, sempre que respecti els sentiments i les idees dels altres.

  Per desgràcia, la majoria dels nacionalistes catalans que tenim a ses illes són bastant tancats i molt donats al victimisme. Basta llegir un parell de comentaris escrits aquí.

  Per cert: No som nacionalista, ni d´esquerres. Només un ciutadà lliure, per damunt de banderes i altres religions.

  Andreu | 15/10/2007, 11:50
 29. nacionalismes

  Grosske, molt bé per deixar clares, un pic més, quines són les teves cartes.
  Jo pens que hi ha nacionalismes perillosos, com l'espanyol. No hi veig sentit a fer nacionalisme quan els trets que sustenten el poble en qüestió (llengua, cultura, símbols, història, etc.) estan consolidats. Jo anomenaria aquests nacionalismes com a "expansionistes", sobretot si la seva afirmació suposa posar en perill altres cultures més dèbils.En canvi, altres nacionalismes, com el català, són de supervivència, d'afirmació d'una llengua i unes tradicions que científicament (sociològicament) s'està demostrant que poden desaparèixer.
  Quan els PPCC siguem lliures, no farà falta mostrar cap estelada ni senyera ni fer cvap manifestació pel 31 de desembre ni per Sant Jordi.

  picarol | 15/10/2007, 23:35
 30. La festa nacional, el respecte i la piromania

  Una imatge val més...

  http://www.publico.es/espana/006488/miembros/adelante/cataluna/celebran/particular/dia/nacional

  The Laughing man | 16/10/2007, 10:12
 31. a picarol

  La manera com resols el problema - nacionalismes bons i nacionalismes dolents - no em sembla sostenible. Cap nacionalisme és intrínsecament bo, dolent, progressista, conservador, azgressiu o defensiu. Hi ha opcions polítiques nacionalistes, en cada moment històric, que tenen expressions progressistes, agressives, etc. El nacionalime alemany és legítim i no és intrínsecament agressiu malgrat que hagi tengut expressions terribles en el darrer segle. Igual passa amb el nacionalisme català o l'espanyol, són projectes polítics contradictoris però legístims tot dos. Per cert, hauries de reflexionar que fins i tot aquesta manera com presentes el nacionalisme de PPCC com evidentment defensiu podria ser considerada agressiva o expansionista per gent del Pais Valencià o de les Illes que no comparteixen un projecte nacional de PPCC i sí de Mallorca o d'Illes

  grosske | 17/10/2007, 08:02
 32. Más de lo mismo

  Escribo por primera vez en este blog del Sr. Grosske.

  He estado leyendo algunos comentarios escritos y una vez más sigo pensando lo mismo. Por supuesto respeto que cada cual defienda lo que quiera pero me resulta ofensivo que aquellos que alegan sentirse oprimidos por el 'imperialismo español' no vean sin embargo el imperialismo catalán que se ejerce sobre nuestras islas. O sea, esta mal que en Baleares, se promueva el bilingüismo (español-catalán) pero en cambio es estupendo que en nuestras escuelas se imponga el catalán. Esta estupendo que se defienda la cultura catalana con prioridad sobre la nuestra propia (balear), pero en cambio es loable odiar la cultura española. Es digno pisotear una bandera española y ondear una bandera catalana en Mallorca, pero es erróneo ondear una bandera mallorquina y una española juntas.

  En fin yo como mallorquín que soy, respeto las ideas de cada cual pero sigo sin entender a aquellos que hijos de 'sa nostra terra' (Balears) anden por ahi defendiendo ideas catalanistas antes que a su propia tierra. En fin, esta claro que los políticos de Baleares siguen hincando la rodilla al paso de los Señores de la Generalitat.

  pd.: y que me explique alguién eso que he leido por aqui de que el catalán está prohibido, por que no será en Mallorca. En Mallorca lo que pronto estará prohibido será ser mallorquín.

  elcharnet | 22/10/2007, 14:23
 33. Espanyolisme

  Grosske, o te'n vols riure de nosaltres o bé ets un ingenu (i si m'ho permets, que s'entengui sense mala llet, un "cap de fava")!
  Te pareix legítim exterminar cultures? Així és com se mou el nacionalisme espanyol. La realització de la nació cultural espanyola passa per la uniformitat cultural. O nosaltres o ells. Han donat mostres de sobres que ho volen així. Pareix mentida...
  A més a més: què vols dir que "es legítim"? Quasi tot és legítim!! Que en Hitler escrivís el "Mein Kampf" també era legítim! No hem de ser rucs! Hem d'aspirar no a ser legítims, que per descomptat que ho som, hem d'aspirar a tenir raó. El nacionalisme espanyol, de raó, no en té gens. Tanta com es moix.

  Toniot | 28/10/2007, 20:35
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS