Administrar


Estadisticas de visitas

Memorial a les victimes del comunisme

grosske | 27 Agost, 2007 18:08

 1. Francesc Puigpelat 

 2. Memorial del comunisme?

  Hi ha efemèrides sempre recordades i altres que sempre passen de llarg. El passat dia 2 de juliol, es van complir els 70 anys de l’inici del Gran Terror estalinista. En poc més d’un any, van ser executades 700.000 persones que, a la ment malalta de Stalin i els seus esbirros, conspiraven contra el règim comunista.

  El fet va passar poc després de la Gran Fam, per la que Stalin va deixar morir de gana cinc milions d’ucraïnesos. Se’ls va requisar el menjar, que es va vendre per després comprar armes. Stalin considerava poc de fiar els ucraïnesos, que parlaven una llengua que no era el rus. El lector que tingui curiositat, pot llegir Koba el terrible, l’esplèndid llibre de Martin Amis sobre Stalin.

  Tothom recorda els sis milions de jueus de Hitler, però ningú no recorda els cinc milions d’ucraïnesos de Stalin. Ningú? A casa nostra, no. És un tema sobre el que es passa de puntetes. Als Estats Units sí que se’n recorden. Fa poc, George W. Bush va inaugurar a Washington un monument dedicat a les víctimes del comunisme. Immediatament, progressistes d’arreu del món van posar el crit al cel.

  Per què? La història dóna dades incontrovertibles. Mao Zedong va liquidar 70 milions de xinesos. Stalin, 20 milions de ciutadans de l’URSS. Pol Pot, 3 milions de cambodjans. Mengistu, 1,5 milions d’etíops. Etcètera. La llista seria inacabable.

  Ara, els post-comunistes catalans i altra fauna progressista es resisteix a assumir aquests fets. En el fons, es tracta d’una mentalitat sectària per la qual es critiquen els errors dels altres, però no s’accepta cap error propi ni es fa cap autocrítica.

  L’exemple més clar l’hem tingut amb tota la penosa tramitació de la llei del Memorial Democràtic. Durant més d’un any, el PSC, ERC i ICV es van entestar en que aquesta llei homenatgés les víctimes del franquisme, però no les de la repressió a la zona republicana. Només el juny passat, a instàncies de CiU, es va modificar el redactat de manera que la llei es referirà a totes les víctimes, sense excepció. Perquè és igual víctima innocent un sindicalista afusellat per Franco el 1940 com un capellà assassinat per un escamot anarquista el 1936. O no? O hi ha alguna diferència?

  Després del penós espectacle donat per l’esquerra catalana amb la llei del Memorial Democràtic, crec que és urgent un exercici de memòria col·lectiva. A veure si fem catarsi i traiem els dimonis familiars. I si féssim, a Barcelona, un monument als milions i milions de víctimes del comunisme? Per què no ho proposa CiU? M’agradaria veure la molt progressista, ecològica, humanitària i multicultural Imma Mayol votar en contra d’un record per als 70 milions de xinesos morts per Mao.

  http://www.e-noticies.com/opinions/memorial-del-comunisme-27697.html

  Premsòmetre | 27/08/2007, 12:54

Comentaris

 1. Re: Memorial a les victimes del comunisme

  L'assumpte plantejat té el seu interés. Encara no he vist una protesta contra un atemptat als drets humans on no surti una veu per darrera que digui: "Eh! i perquè no protestau per...". Els interpel.lats solen replicar que hi ha més ganes d'objectar la protesta en curs que d'afegir realment noves reivindicacions. Al final topt queda en interminables judicis d'intencions que no van massa enfora.
  Jo, per si les mosques, som sempre més partidari d'afegir que de llevar i tal volta per aixo em vaig fer soci d'Amnistia Internacional.
  Particularment estic disposat a condemnar i recordar qualsevol genocidi o repressió sistemàtica duita a terme al planeta terra des del Neolític. No obstant això, també hi ha que comprendre que els temps i els llocs convidin à posar accents en aquest discurs general.
  En aquest sentit, sembla més raonable que, aquí i ara, mateix, estiguem més liats amb la repressió franquista que amb la dels tutsis o la dels armenis a principis del segle XX. Particularment, crec molt necessari fer memorials de les purgues stalinistes a Rússia o Ucrània i em sembla molt bé que n'hi hagi a Alemanya i a Polònia hi hagi molts de memorials de l'holocauste jueu. Però això no vol dir indiferència respecte a d'altres temes. Més estrany, en canvi, és que a Espanya es segueixi retent homenatge a Franco amb Places com la del Caudillo

  grosske | 27/08/2007, 18:33
 2. Re: Memorial a les victimes del comunisme

  Tens raó amb el que dius dels homenatges a Franco a les places del caudillo (per què ho escrius amb majúscula?? Ni la RAE ho posa en majúscules ja!), però no deixa de ser menys cert que si el que es vol és retre homenatge a tots aquells que durant anys i anys han estat oblidats de la memòria històrica i/o democràtica, no podem tampoc nosaltres excloure "als altres".

  El que més em preocupa, no obstant, és que certs sectors polítics (PP), socials (Opus) i mediàtics (Mundo, COPE) s'oposin a mesures concretes (com les previstes al Projecte de Memòria Històrica del Govern central) com la rehabilitació de fosses comunes on encara hi ha els cossos de milers de persones afusellades darrera els cementiris de tot Espanya. Això és el que realment preocupa: veure com certs sectors que s'omplen la boca amb les paraules "democràcia", "llibertat" i "constitució", s'oposen a mesures tan dignes com enterrar els morts de forma decent. Fa només dues setmanes, en Fraga fóu entrevistat a El País i digué, sobre els morts de la Guerra Civil, literalment "de cuyos muertos fueron solo responsables los políticos de la II República española". I això no és cap hipòtesi, com sí ho és la eventual postura del vot de n'Inma Mayol davant una eventual proposta d'algú sobre les víctimes de n'Stalin. El que fa la dreta espanyola actual sí és una realitat. I molt preocupant.

  En tot cas el tema duu coa. Podríem escriure biblioteques sobre tot això. Però el que és un fet és que la Història de la Humanitat (ara sí en majúscula), i especialment la contemporània, està plena de barbaritats basades en qüestions polítiques. Abans (de l'edat contemporània) els morts (també milions) ho éren per motius religiosos (cruzadas); al segle XX, i tot i emprar també termes i motius religiosos (la Guerra Civil fóu una "Cruzada contra el comunismo y la masonería" per alguns), les guerres han estat ideològiques; al segle XXI ho són i seràn per motius econòmics. Però siguin en nom de Déu, d'Alà, de Franco, de Hitle, d'Stalin, del comunisme, del capitalisme o de la "seguridad preventiva de los USA", una vida sempre serà una vida. I caldrà homenatjar-la com a tal. I ja no val distingir entre rotjos i falangistes, entre dretans i esquerrans, entre anarquistes i capellans.

  Comentari massa llarg, ho sé. Ho sento.

  Bernat | 27/08/2007, 19:05
 3. asesinos

  Peor es que hoy en dia ,haya gente que sean reconocidos como democratas,y reciban homenajes como Santiago Carrillo, que como muchos sabran,(hay historiadores que lo certifican y otros que lo niegan)que en Paracuellos de Jarama, En total, un minimo de 2.396 presos (unos doscientos oficiales franquistas segun unas fuentes; mas de 5.000,que incluyen adolescentes y ancianos, segun otras), civiles y militares, fueron fusilados y sus cuerpos enterrados en fosas comunes.La responsabilidad de esa masacre siempre se le a atribuido a el.El lo niega, pero bueno, hoy en dia todos somos inocentes.

  la historia da perdedores y verdugos, ganaron unos y el otro bando fueron las "victimas", pero si hubiera sido al reves seguramente los "nacionales o franquistas" serian las victimas de hoy en dia.No quiero decir que este de acuerdo de algun bando, esto ya es agua mas que pasada y yo soy bastante joven,conque no vivi esa epoca y no puedo opinar, pero doy a entender que en una guerra ya sea el bando que se sea, todos son asesinos y no muestran compasion con la gente.Tambien,que ya va siendo hora d enterrar los "residuos de la guerra civil" que ya han pasado años y mas de un politico o partidos, hablando claro..."remueve mierda".

  ¿¿señor grosske usted condenaria la actuacion del creador de su partido??

  dani | 27/08/2007, 19:59
 4. Memorial sí

  Me pareix d'allò més necessari. Encara no s'ha fet justícia als trotskistes, liberals i nacionalistes d'UDC torturats i morts, al nostre país. pel PSOE, el PCE i el PSUC durant la guerra civil. Supòs que ningú dirà que els franquistes ja els reteren homenatge!

  Antoni | 28/08/2007, 00:15
 5. CREO QUE CAE BIEN AQUI

  Bien por los fusilamientos indiscriminados, bien por el exterminio en las checas, diferentes partidos políticos hubieron de sufrir el exterminio. El carlismo contabilizó 1.199 asesinados; la Lliga Regionalista 281; de Renovación Española se asesinaron 70 miembros; de Falange cayeron 108 asesinados; de la CEDA 213 miembros; de la Acción Popular Catalana cayeron 117 afiliados y de la Unión Patriótica fueron 36. Diferentes partidos de izquierdas también sufrieron la represión ejercida por los propios partidos de izquierdas. La represión en la retaguardia de la Cataluña republicana se saldó con 8.352 asesinatos, de los cuales 2.039 fueros sacerdotes y religiosos

  ALVAROBENAVIDES | 28/08/2007, 07:44
 6. Re: Memorial a les victimes del comunisme

  Per cert, Grosske, ara que surt el tema dels monuments i tot això, m'agradaria saber si pensau fer qualque cosa amb el monument de sa Feixina. A mi que m'agrada anar per allà em fa molt de mal a la vista veure els símbols de la dictadura encara allà.

  Després de 30 anys de democràcia és penós que encara haguim de seguir demamant que es retirin els símbols d'un règim criminal que segrestà la llibertat dels espanyols durant quasi 40 anys.

  Guillem Barceló | 28/08/2007, 14:08
 7. Medio ambiente y turismo, una relacion tormentosa?

  Grimalt quiere adquirir terrenos que se encuentran en "situación comprometida" a causa de la presión turística

  El Govern establecerá acuerdos con el Ministerio de Medio Ambiente para adquirir terrenos en el litoral

  -- 28 Agosto 2007

  Palma (EP).- El Govern negociará el establecimiento de acuerdos con el Ministerio de Medio Ambiente para la realización de inversiones destinadas a la adquisición de terrenos en el litoral de las Illes Balears, a fin de preservarlos de la urbanización y conseguir la “preservación y mejora” del litoral de la Comunidad Autónoma.

  Así lo manifestó hoy el conseller de Medio Ambiente, Miguel Ángel Grimalt, durante la presentación que realizó en la sede de su departamento del equipo humano que integrará su gestión, y que consideró “importante, porque es una conselleria grande”, ya que la “sostenibilidad y el respeto al entorno es un tema estratégico para cualquier acción de gobierno”, dijo.

  Con el apoyo de estos profesionales, Grimalt espera poder mejorar el litoral de las islas, que consideró la “zona con más presión” para una Comunidad Autónoma que vive principalmente del turismo, por lo que consideró de gran importancia adquirir terrenos que “están en una situación comprometida”, necesitados de esfuerzos de regeneración, y cuya situación exacta no reveló para evitar que sus actuales propietarios los encarezcan de forma artificial.

  El Gabinete del conseller estará dirigido a partir de ahora por Joana Francisco y compuesto por Margalida Miquel, en el área de Relaciones Institucionales; Josep Giménez, como secretario de la Comisión Balear de Medio Ambiente; y Miquel Adrover, como jefe de prensa.

  Además, el secretario general técnico de la conselleria es Josep Pastor, mientras que la Dirección General de Biodiversidad corresponde a Miquel Ferrà, la de Recursos Hídricos a Isidre Canyellas, la de Calidad Ambiental y Litoral a Josep Lliteres; la de Caza, Protección de Especies y Educación Ambiental a Pere Ramón, y la de Cambio Climático a Magdalena Estrany.

  Además, se trasfiere a la Conselleria de Medio Ambiente la Dirección General de la Mar, encabezada a partir de ahora por Bartomeu Calafell; así como la empresas pública Ports de les Illes Balears, cuyo vicepresidente pasa a ser Manuel Patiño.

  Igualmente, también tienen nueva cabeza visible las restantes tres entidades de este tipo con que cuenta el área medioambiental del Govern. Así, a partir de ahora, el gerente del Instituto Balear de Conservación de la Naturaleza (Ibanat) es Domingo Bonnín, el de la Agencia Balear del Agua y la Calidad Ambiental (Abaqua), Damià Nicolau y, finalmente, la dirección de Espais de Natura Balear (ENB) corresponde a Josefina Martín.

  Ley del paisaje y más espacios naturales

  Grimalt apuntó que, a lo largo de la presente Legislatura, prevé acometer con todo su equipo la aprobación de la Ley del Paisaje, continuar la lucha contra el cambio climático, mejorar la red de espacios naturales, que “es importante, pero debe consolidarse, gestionarse correctamente y, si es posible, crecer” con el consenso de la sociedad, apuntó.

  Además, también prevé culminar el trasvase de Sa Costera, finalizar los proyectos de desaladoras en construcción y mejorar el suministro de agua “de calidad” a toda la población, así como avanzar en la depuración y en la reutilización del agua procesada para el riego. Finalmente, también espera lograr avances en reforestación.

  Fuente: Libertad Balear

  Visitante | 28/08/2007, 16:07
 8. Re: Memorial a les victimes del comunisme

  Yo creo que nadie niega que genocidios y asesinatos se cometen en todas partes y desde todas las ideologías. Cabría discutir si los cometidos en medio de una guerra o batalla son más o menos "legítimos" que los que los vencedores en cualquier contienda suelen realizar una vez finalizada ésta como venganza y eludiendo las más elementales normas de la justicia ,pero eso es otra historia.
  Lo que si es cierto es que todos los asesinados tienen familiares que los lloran y que tienen derecho a recordarlos con dignidad y sin esconderse o bajar la cabeza. Aquí los del bando franquista pudieron hacerlo sin ningún problema, incluso muchos a pesar de no haberse significado en ningún tipo de acción militar fueron homenajeados o recordados dándoles nombres a calles o plazas, por el simple hecho de haber participado y muerto en una guerra en la que ,estoy seguro, se vieron inmersos sin querer y hubieran deseado no participar.
  Me alegro y me conforta pensar que los familiares de esos muertos tuvieran un cierto consuelo y apoyo de las personas que se sentían cercanas a ellos y les querían y no me gustaría negarles el mismo derecho a aquellos que no lo tuvieron , sean victimas de Franco o de Stalin .
  Hoy por hoy , en nuestro pais y muy cercanos a nosotros hay una serie de familias que están reclamando ese derecho que otras familias tuvieron y a mi personalmente , ahora que podemos,no me importa dárselo ,en mi opinión ,aquellos que lo hacen demuestran que el rencor y la falta de generosidad están demasiado extendidos ,lo cual es triste.

  antonio | 29/08/2007, 07:16
 9. Memorial del comunisme?

  L'article de Puigpelat sobre el Memorial del comunisme no fa més que dir veritats com a temples! Molt bo. Molt lúcid. Autènticament avançat.

  un de passada | 29/08/2007, 08:24
 10. SOS Can Vairet demana coherència al nou Govern

  Diario de Mallorca 28/08/07

  SOS Can Vairet pide al Govern por qué para Son Espases pero deja que se amplíe Port Adriano

  I.M.

  La asociación SOS Can Vairet hizo ayer un emplazamiento al Govern para que explique públicamente por qué trabaja para paralizar proyectos de la legislatura anterior, como Son Espases, pero no adopta medidas para frenar la ampliación de Port Adriano, en El Toro (Calvià).
  En un comunicado, la entidad de defensa medioambiental considera una "incoherencia" esta postura del Ejecutivo autonómico. "Los miembros del Pacto no respetan sus promesas electorales. Aseguraban que trabajarían para poder paralizar Port Adriano", arguye SOS Can Vairet.

  Acuerdo de gobierno

  La asociación recuerda que el acuerdo de gobierno suscrito por PSOE, UM y Bloc "deja muy claro que durante esta legislatura no se aprobarán nuevos puertos deportivos ni macroampliaciones de las ya existentes".
  En su opinión, "sorprenden" las últimas declaraciones realizadas por la portavoz del Govern, Margarita Nájera, en que aseguraba que no estaba previsto el pago de una indemnización a la concesionaria que se encarga de las obras de la ampliación.
  "Otras obras que también estaban ´atadas por el PP´, e incluso en un avanzado estado de realización sí han sido paralizadas y el Govern trabaja para cuantificar las indemnizaciones a pagar", argumenta.

  Diari de Mallorca | 29/08/2007, 19:48
 11. Re: Memorial a les victimes del comunisme

  Dani, si l'estat hagués guanyat la guerra no haurien afusellats els rebels. Basta veure que no afusellà, gràcies a Azaña, el General Sanjurjo que va fer un cop d'Estat el 1932. Els rebels assassinaren els defensors de la democràcia.

  Ignasi Serra | 31/08/2007, 18:24
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS