Administrar


Estadisticas de visitas

FESTES POPULARS: UNA MICA DE MODERNITAT

grosske | 08 Agost, 2007 14:31

Avui he presentat el programa de festes de la Mare de Déu de la Salut del mes qui ve. Res de particular però, ben mirat, significa posar una mica de seny i de modernitat en la seva celebració.

Els canvis més significatius són els següents;

1.- Separar clarament allò que fa l'Ajuntament d'allò que fan la societat civil. Això, que sembla irrellevant, té dues conseqüències importants:

a) acabar amb la voracitat d'unAjuntament que acabava fent seves totes les iniciatives socials en matèria de festes

b) acabar amb absurds com presentar una Missa solemne com un acte oranitzat per l'Ajuntament

2.- La contractació dels Arpellots de Sant Jordi simbolitza acabar amb els "vetos" a artistes o grups musicals en funció de filies o fòbies polítiques. A partir d'ara, el color polític d'un artista o d'un grup no influirà per res en la seva contractació per l'Ajuntament

3.- Més elements de la cultura tradicional mallorquina i més cine en català en la programació de cine a la fresca. Enguany, de 3 pel.lícules dues seran encatalà; em seria igual que fos a l'inrevés però no m'agradaria tornar a proporcions del 10% de cinema en català

4.- Asistència a la Missa solemne en comissió i no en corporació, és a dir, asistència d'una representació de l'Ajuntament però no amb una fòrmula que, teòricament, obligava als regidors i regidores a assistir-hi i que significava anar-hi desfilant des de Cort fins a Sant Miquel com si això fos, encara, un Estat confessional.

Idò això: només una mica de modernitat

PS: aquí teniu l'enllaç amb un article den Cela Conde sobre el tema religiós que em sembla prou assenyat

Comentaris

 1. Festes populars: una mica de modernitat

  Enhorabona!
  Avui hem presentat a la Real, les festes de Sant Bernat.
  No podem negar que enguany amb el canvi polític, l’horitzó de les festes no és el mateix: al menys no tindrem desfilada institucional. Està bé que des de Cort s’assumeixi que el paper dels ajuntaments ha d’ésser de recolzament i suport, mai de substitució de les entitats ciutadanes.
  Aquest canvi d’actitud és molt positiu i s’agraeix. Sobre tot després d’haver sofert quatre anys en pròpia carn allò de: als del Secar “ajo y agua”.

  Vull aprofitar per fer-vos un petit resum del programa de festes que començarà el proper dissabte dia 11 a les 22 hores, amb el pregó a càrrec de la cantautora mallorquina Maria del Mar Bonet. (Espero que vengueu molta gent) Després del pregó actuaran els Germans Martorell, d'Al-Mayurqa.

  La Biblioteca Balear organitza una exposició per a donar a conèixer el seu fons. Enguany, s’exposarà part del fons lul·lià. Anthony Bonner, com a bon coneixedor de l'obra lul·liana, ens parlarà sobre la relació del beat Ramon Llull amb el Monestir de La Real.

  Hi haurà recorreguts amb bicicleta per les sèquies que es troben a l’entorn de la Real, jornada de portes obertes amb un recorregut pels més de set segles d’història del monestir, conferencies a la fresca, tremponada solidària, etc.

  Nit de teatre amb “Els comediants de l’Abat” que posaran en escena la comèdia “Molta feina i pocs doblers”, de Joan Más. L’especial homenatge que cada any fem als més majors del poble, actuacions musicals, festa infantil, festa jove, i especial menció a la Revetlla de Sant Bernat, amb exposicions, ofici i la tradicional benedicció de l’alfabaguera que tots els romeus s’enduran desprès de venerar la figura del nostre Sant Patró.
  A la nit animaran la festa els grups Xeremiers Trempats, Herbes Dolces i Al-Mayurqa.

  Convidam a tots els ciutadans a participar i gaudir de la festa, vingueu de ciutat o d’arreu de Mallorca, TOTS HI SOU BENVINGUTS.

  Gràcies i Molts d’Anys!
  Assumpció

  Assumpció | 08/08/2007, 20:43
 2. Perdoni...

  aquí es parla d´algo relacionat amb les esquerres? de com millorar el nivell de vida dels nostres avis, o simplement el nostre, el dels treballadors de les balears q esteim ofegats des de la presa de pel del euro. De debó q cada cop es més fotut esser d´esquerres a aquestes illes. Votes l´esquerra i només parlen de catalanisme i de cultura. Hi ha algun partit al q pugui votar si soc d´esquerres i m´importen un rave la llengua, la religió i l´ecologisme? Ajudaume per favor, vull tornar a votar.

  Ben Fart | 09/08/2007, 10:08
 3. Estat aconfessional

  Un estat aconfessional no té perquè celebrar una festa com la de la Mare de Déu de la Salut, ni moltres altres festivitats que ténen les seves arrells en la tradició cristiana.

  Si el Sr. Grosske creu en el fons del seu article, el que ha de fer es atrevir-se a llevar aquest tipus de festivitats.

  Per què supòs que sap que Sant Sebastià era un sant. I no per això llevarà les festes de Sant Sebastià.

  Ai, ai, ai, saps que fa de bon receptar es medicament, en ves de prendre'l.

  Messi | 09/08/2007, 11:53
 4. Re: FESTES POPULARS: UNA MICA DE MODERNITAT

  Querido amigo, hoy he escrito algo en mi blog relacionado con este asunto que creo te puede hacer gracia. Supongo que te acordarás de mí, de los tiempos del suplemento PDM en ‘El Mundo’. Ahora, liberado de ‘pedrojotas y otras ataduras’, me dedico a la docencia. Por cierto, te recomiendo que leas la entrada ‘Que firmen los rojos’, publicada en julio. ¿Sabías que todas las academias de Palma estamos paradas desde hace más de un mes? ¿Por qué no se firman las resoluciones? ¿Sabes algo al respecto? Y, si es así, ¿podrías informarme?
  Recibe un cordial saludo.

  Manuel | 10/08/2007, 08:16
 5. Recomanem aquest escrit

  http://www.elsingulardigital.cat/cat/viewer.php?IDN=9843

  SdM | 10/08/2007, 09:30
 6. regeneración de barrios

  Hola
  ¿podrías colgar el proyecto que habéis presentado hoy en Pere Garau? si no es posible ¿podrías indicarnos dónde conseguirlo?
  Gracias por adelantado

  Associació Juvenil Barri | 10/08/2007, 21:25
 7. Ajuntaments i actes religiosos

  El estado aconfesional y laico exige la separación del estado y la religión, por lo tanto la no participación de los organismos del estado en actos religiosos.

  La laicidad es el humanismo derivado de los valores democráticos que nos hace a todos y todas radicalmente iguales en el ámbito publico para garantizar nuestro derecho a ser diferentes en al ámbito privado.

  La religión pertenece al ámbito privado y tienen todo el derecho a expresarse públicamente, pero los representantes institucionales pertenecéis al ámbito público y debéis representar al conjunto de la ciudadanía alejados de manifestaciones religiosas.
  Vuestra participación como representantes públicos en un acto religioso (bajo la fórmula que sea) da oficialidad a un acto religioso de un determinado culto que no representa al conjunto de la ciudadanía, es excluyente y sectario por parte de quienes debéis defender el espacio colectivo y público. ¿Nos hemos de sentir representados y respetados los ciudadanos no religiosos?

  Tímida medida la vuestra, todavía muy alejada de un estado laico en una sociedad de hombres y mujeres libres de tutelas e imposiciones.

  Por cierto comparto una parte de la opinión de Cela Conde, pero esperaba algo más valiente y menos conservador, por que a mí sí me choca ver a las autoridades militares y civiles en actos religiosos aunque “la tradición de esa presencia se remonta a tiempos bien lejanos”., justificada en “que son los ciudadanos católicos, gran mayoría en nuestro país entre los creyentes, quienes se merecen ese trato de buena educación” además de confundir el respeto a todas las religiones y a los no religiosos que supone que nuestros representantes políticos no acudan actos religiosos con “no hay por qué devolver mediante el ojo por ojo las llamadas a la guerra santa que se producen en la emisora episcopal".

  Dani C. | 11/08/2007, 13:33
 8. solares para templos

  Hola, mis mejores deseos para este esperanzador periodo, que quisiera marcase un punto de inflexión en los gobiernos de izquierda de esta tierra, permitiendo que no sean flores de una legislatura.

  Quisiera, no obstante, expresar mi decepción y frustración ante el hecho de que se mantenga el acuerdo suscrito por la anterior alcaldesa con el Obispado para cederle varios solares para construir nuevos templos.

  Bien está que hayáis, como fruto de la anterior experiencia, optado por la moderación, pero en este caso se trata de unos acuerdos que favorecen injustamente a una confesión religiosa, en detrimento de necesidades sociales realmente dignas de satisfacción. De otra parte, es notorio el descenso de practicantes de esa fe, anclada en dogmas indefendibles en el siglo XXI, y contraria, en muchas ocasiones a la evolución del pensamiento de las sociedades libres, democráticas y avanzadas.

  Moderación y bon seny, sí, pero no a costa de mantener lo indefendible.

  Salud.

  teddy bear | 12/08/2007, 10:21
 9. Basta ya de retransmitir misas

  Entiendo que todo vaya un poco lentito con el tema de IB3, pero... cuándo se va a quitar la misa del domingo??!!! Es una vergüenza, en qué año vivimos??
  Victoria | 12/08/2007, 12:40

  Victoria | 12/08/2007, 12:34
 10. a Dani C

  No estoy seguro de compartir tu opinión. El Ayuntamiento es invitado permanentemente a todo tipo de actos: vacinales, culturales, religiosos... y por todo tipo de asociaciones. En principio, yo creo que la tedndencia natural ha de ser asistir allí donde sea invitado por sus ciudadanos/as. Cosa distinta es asistir de tal manera que implique discriminación respecto a otros actos o entidades (que es lo aque pasaba hasta ahora cuando asistíamos "en Corporación" a determinados axtos de la Iglesia Católica)

  grosske | 12/08/2007, 16:24
 11. a teddy bear

  Estrictamente tienes razón pero es discutible. Una cosa es cambiar cosas y reorientar políticas y dar marcha atrás en algunos casos y otra es querer dar marcha atrás en todos los casos. Se que no digo otra cosa que una generalidad pero creo que es bueno dar la sensación de que cambiamos mirando esencialmente para acdelante y no mirando demasiado hacia atrás

  grosske | 12/08/2007, 16:31
 12. a Victoria

  Supongo que se optará por la fórmula de programas de contenido plural en cuanto a confesiones religiosas (como en TVE) pero a mí me parece una opción menor. No creo que servir de plataforma para el adoctrinamiento religioso sea un deber de un medio de comunicación público.

  grosske | 12/08/2007, 16:37
 13. A Victoria

  No estic d'acord amb llevar la missa del diumenge, no som practicant de cap religió, però hi ha gent que per motius X no poden anar a missa, sobretot gent gran que sí són practicants. Ningú obliga a oïr missa per televisió, hi ha un botonet que fa clik i el capellà ja no hi és. IB3 és una televisió pública i els catòlics també tenen els seus drets, també la paguen. La missa no crec que sigui cap vergonya, la vergonya són la majoria de programes que donen les TV en general. Fems pur.

  Conxa | 12/08/2007, 18:27
 14. A Manuel

  Gracias por tu comentario. Desconozco el tema de las academias pero estoy seguro de que no será nada que no se vaya a solventar de inmediato

  grosske | 12/08/2007, 19:04
 15. a Associació Juvenil Barri

  No hay plan que colgar. El Plan se va a encargar con carácter inmediato y tendrá, su redacción, un coste aproximado de 600.000 euros.

  grosske | 12/08/2007, 19:06
 16. No és això, companys no és això !!!

  Paraules manllevades a Lluís Llach... no lluitàrem per aquesta modernitat que vol suprimir la presència de la Corporació Municipal als actes religiosos de les festes patronals de Palma.

  M'agradaria que la modernitat s'expressàs més en actes com l'anada a Son Gotleu a presentar un pla de rehabilitació del barri.

  L'esquerra no hauria de tenir por de defensar amb més força i claretat els ideals de la revolució francesa : igualtat,fraternitat,llibertat... i supós que ningú dubta que encara ens queda camí per còrrer...i aquí sí que ens cal una dosi forta de modernitat i imaginació.

  Te voldria dir que estic d'acord amb la idea, però no amb la manera ni en que sigui de les primeres decisions que prenguis ...Crec que hauries d'escoltar a polítics de pobles que pertanyen al BLOC i que tenen una manera totalment oposada a la teva proposta : d'ençà que estan a l'Ajuntament han tornat beatos.

  Com que no tenc clara la conveniència de la mesura també t'hi afegesc un recordatori històric:
  fa anys, més de 20, que fou l'esglèsia diocesana de Mallorca la que decretà que sols a la festa patronal del poble o ciutat es permetia la presència corporativa dels regidors/es dels Ajuntaments amb el Batle/Batlessa.
  Eren altres temps i les persones ficades dins política s'enfadaven si no les deixaven presidir processons i altres actes religiosos.

  ...Ara són altres temps, però pensa que no sols representes el teu partit, sinò que representes a tots els ciutadans: alerta a ferir sentiments molt arrelats.

  ...Permet que te digui que pens que voler separar tant cultura del fet religiós a Mallorca és un poc suicida (políticament parlant).

  ...No tenc clar si no estam creant una polèmica inútil i que no vos farà cap bé i com que vos aprecio, vos trasmet els meus dubtes raonats.

  Si te serveixen les empres, si no, a la paparera (millor: esborrats i així no tudam paper).

  miquel | 12/08/2007, 20:31
 17. solares para templos

  Con la iglesia hemos topado!
  Lo lamento, Eberhard, pero no puedo coincidir contigo. Siento que tú hayas decidido comulgar con ruedas de molino -por seguir con el lenguaje liturgíco- .
  El acuerdo de ceder los solares a la iglesia me parece indefendible, y considero que, a la hora de decidir qué es lo que se respeta de cuanto hicieron vuestros antecesores, la criba no puede estar "en que ya está hecho", sino en si puede tener un mínimo acomodo en un proyecto de gobierno progresista.
  A Victoria: coincido contigo en un ciento por ciento, el que quiera oir misa y esté incapacitado, tiene la COPE, guardiana de las más rancias esencias.
  Salud.

  Teddy bear | 13/08/2007, 11:16
 18. Solars

  i a mi q no men podrieu cedir un de solaret? resaré a qui em digueu, de veres.

  Ara de debó, em pareix molt bé mirar cap endavant enlloc de dedicar-se a tirar enrera tot el que hagués fet un altre govern. Per malament q ens pareixi, la decisió la va prendre un govern llegitimat pels vots de la gent.

  Ben Fart | 13/08/2007, 15:16
 19. No enteneu res

  no perquè una persona vulgui oïr missa ha d'ésser "rancia" ni li ha d'agradar la Cope, aquest sectarisme fa molt de mal. Pareix que no teniu ni idea en quina terra viviu.

  conxa | 15/08/2007, 10:42
 20. Aplicate el cuento

  Aplicate el cuento Groesske. Para modernidad el PITCH y os lo habeis cargado.

  Murex | 20/08/2007, 07:05
 21. A Conxa

  Todas las religiones -y la católica es un paradigma de ello- , son instrumentos de dominación de las personas, han nacido como creaciones artificiosas del ser humano ante la incomodidad que supone ignorar la razón de nuestra existencia. Frecuentemente han supuesto una excelente justificación para matarnos los unos a los otros y para que las injusticias y desigualdades más sangrantes que imaginarse pueda adquirieran carta de naturaleza. TE LAS REGALO. VIVA EL LAICISMO.
  Salud.

  Teddy bear | 22/08/2007, 22:29
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS