Administrar


Estadisticas de visitas

LA CARICATURA DE LOS PRINCIPES, EL PSOE I ERC

grosske | 22 Juliol, 2007 09:28

Republicà convençut, he de confessar-vos que la lectura del comunicat dels joves d'ERC de les Balears va tenir la lamentable conseqüència de tornar-me una mica monàrquic.

Però, mira per on, un jutge segresta "el jueves" amb la complaença del govern ZP i a instàncies del Fiscal General, i la conseqüència immediata és que el meu republicanisme ha tornat a ser llampant i vigorós.

També he posat en relació aquest segrest editorial amb l'episodi de la famosa caricatura de Mahoma i tot el debat posterior observant com molta gent no té cap problema en mudar de criteris i de principis segons es tracti dels Prínceps, de Maoma o de la Mare de Déu de Lluc

O sigui: que m'he fet una mica de lío.

Afortunadament, una ràpida mirada als meus llibres d'autoajuda m'ha permés recuperar el seny i arribar a les següents conclussions:

1.- Continuaré sent republicà sense haver de recordar que els borbons cremaren Xàtiva el 1707, sense tenir cap inconvenient en què els Reis estiuegin a Mallorca i sense considerar un encontre institucional amb el Cap de l'Estat un "acte de vasallatge" a la Monarquia.

2.- Continuaré, per tant, fent republicanisme actiu entorn a l'argument suprem i fonamental: la necessitat de sotmetre a sufragi qualsevol institució representativa

3.- Continuaré opinant que la llibertat d'expressió - com explicava a un post sobre el tema de les caricatures de Maoma - té límits (ningú no toleraria un còmic que fés apologia de la violència de gènere o dels abusos sobre els menors) però que han de ser uns límits molt amples i objectius

4.- Condemn i condemnaré el segrest de "el jueves" perquè no descansa en una protecció a l'imatge de la qual hem de gaudir tots els ciutadans i ciutadanes sinó en una protecció específica i especial que el Codi Penal li dóna a la Corona

Comentaris

 1. Per una vegada en la vida...

  ... estic d'acord amb el senyor Acebes: el fiscal de ZP, aplaudit per la indescriptible senyora De La Vega ,ha atemptat contra la llibertat d'expressió i ha aconseguit l'efecte contrari al que es pretenia: afeblir la Corona i multiplicar la difusió d'unes vinyetes que, cermanent, són grolleres. Com és groller sempre El Jueves i és extraordinàriament lúcid el teu post d'avui. Enhorabona.

  PS. I què els direm ara als musulmans? En què queda tota la nostra retòrica sobre la llibertat d'expressió? Una cosa queda clara: el rei és per sobre de Déu i dels profetes... i del dret a la sàtira. Paperillo que feim.

  Carlí, de Carles Hug | 22/07/2007, 11:12
 2. Lucidíssim Ferran Aguiló

  Foc amic

  Fa 17 anys que tenc el privilegi de publicar, com a guionista, una vinyeta diària en Ultima Hora. Mai m’ha passat pel cap fer-ne una com la que llueix la portada d’El Jueves d’aquesta setmana; no és el meu estil ni, amb tota seguretat, el del diari que m’acomoda. Que no sigui del meu estil ni del meu gust no significa res: només que jo no l’hauria coneguda sense la participació activa del jutge Del Olmo, de l’Audiència Nacional. Supòs que, com jo, milers de persones de tot el món troben barroera la vinyeta malgrat que han fet el possible per veure-la i conèixer què escandalitza el Fiscal General de l’Estat, nomenat per progre, i l’obliga a mobilitzar els seus subordinats cercant la col·laboració d’un jutge republicà. Perquè només des de conviccions antimonàrquiques es pot fer un favor tan gran a l’editora censurada mentre s’erosiona la figura d’aquests éssers legalment diferents dels altres. Molt millor que jo ho diu l’autodefinit monàrquic Luis Solana, en un article en elplural.com: «Lo que pasa es que la Monarquía, precisamente por la imposibilidad de elegir a sus representantes, tiene que soportar críticas que con la República no serían razonables. Si un presidente de la República no te gusta, ya votarás a otro un día. Si un Rey no te gusta, tienes que poder reirte de él cuando sea menester porque poder elegir otro es imposible». Amb aquesta certesa i amb el convenciment que la portada censurada, reproduïda a gairebé totes les publicacions espanyoles, als fòrums d’internet i a la majoria dels diaris amb més tiratge d’Occident, ha superat amb escreix la suma de lectors de la resta de portades de la històrica revista juntes, m’estic pensant seriosament abandonar el confortable àmbit local i publicar una vinyeta mereixedora de les ínfules censuradores de jutges i fiscals espanyols. La rendibilitat del victimisme sempre m’ha repugnat però, en l’Europa del segle XXI, poder dir que ets un perseguit per qüestions de consciència segur que mereix ser l’excepció que confirma tota regla. L’Espanya de Zapatero a l’alçada de la Polònia dels bessons Kaczynski, i tot pel dibuix d’un pinyol! === Mentre em qüestionava si fer el pas o no, he sentit aquell que no alena per ver, el senyor Acebes, criticant la mesura judicial amb la intenció d’atacar (sap fer altra cosa?) el fiscal Conde-Pumpido i m’han fugit les ganes de cop. La vanitat de ser notícia a mig món és una qüestió d’ego i el meu no suportaria aparèixer al costat de l’emputador major del regne. Jo volia fama, però no a qualsevol preu. Així que em quedaré arrecerat en el meu localisme que per treure els colors al gremi de censors actuals no hauria de caure en mans d’aquells que censuren i manipulen tot el que poden en els mitjans de comunicació que dominen. Com en les guerres modernes, les possibilitats de morir a causa del foc amic (com pot ser amic un foc que et mata?) són superiors a rebre un tret de l’adversari.

  Ferran Aguiló.

  (DDB d'avui, Santa Magdalena)

  premsímetre | 22/07/2007, 12:40
 3. Llibertad d'expressió.!

  No ho entenc. Què passa que la familia reial no boixa? O és que els hi molesta que diguin que no fan res?. Jo he llegit que el rei es queixava que "todo el puto dia trabajando" quan li retreien que el Fortuna li haguèssin pagat empresaris mallorquins, quan això hauria de ser del Patrimonio Nacional. Darrerament pareix un funcionari de La Caixa. Hay que estar a las duras y a las maduras.

  sense nom | 22/07/2007, 18:10
 4. Re: LA CARICATURA DE LOS PRINCIPES, EL PSOE I ERC

  Viva el Rey y Viva España...Lladó arruix!! Barko!!

  Dolors | 22/07/2007, 20:37
 5. Quan deixaràs de ficar la porta?

  Grosske, no sé a què ve que ara critiquis ERC o les JERC. O ja no te'n recordes que fa vuit anys vares despenjar el retrat del Rei del teu despatx?

  Avui mateix El (In)Mundo aprofita les teves paraules per mirar de sembrar la discòrdia dins el Bloc.
  Els mateixos que te van dir el nom del porc pel retrat del rei són els mateixos que ara ataquen LLadó, ERC i les JERC. No ho oblidis! A més, si no vam donar credibilitat a tota la merda que va publicar El (In)Mundo sobre la teva casa i els socis del Bloc van aguantar el temporal, a tu ara te tocava callar o en tot cas sortir en defensa que les JERC puguin dir el que trobin oportú sobre la Monarquia.

  Meiam si n'aprens i deixes de ficar la pota i donar peixet a El (In)mundo des del teu blog.

  Rafel | 23/07/2007, 07:17
 6. Marivent

  Si el teu, major o menor, esperit republicà depèn del que fan els altres, (comunicat de les JERC, actuació fiscalia,...) vas ben arreglat!. Esper que amb altres idees i copnceptes no facis el mateix.
  P.S.: Et recomano, perquè coneguis aquesta monarquia, llegir "Un rei cop a cop" de Patricia Sverlo, el pots trobar a quart creixent.

  andreuet | 23/07/2007, 08:15
 7. Re: LA CARICATURA DE LOS PRINCIPES, EL PSOE I ERC

  Primer de tot m'agradaria donar les gràcies al jutge Del Olmo i al fiscal Miguel Angel Carballo. És gràcies a ells que he venut una revista que hem va costar 2'5€ per casi 100€!

  També dir que aquest tipus d'actuacions surrealistes possen de manifest l'anacronisme monàrquic(i no la crema de Xàtiva) i fan cada cop més urgent la proclamació de la Tercera República.

  El que mai acabarè d'entendre és aixó dels "límits" de la llibertat d'expressió. O més ben dit, el que realment me costa d'entendre és aquest comodin tan empleat i buit de contingut que és la "llibertat d'expressió".LLibertat de que?? Que m'ho expliquin perque aquí qui té llibertat d'expressió és aquell que es pot expressar, que té els mitjans per poder comunicar a milers de persones, sempre dins els límits de l'estat i amb sintonía amb el poder dominant.

  Per favor, que algú m'aclaresqui perqué és un atentat a la llibertat d'expressió suspendre la llicència de Radio Caracas Television i no ho és tancar diaris a Euskal Herria.

  Tato | 23/07/2007, 09:25
 8. A Tato

  Totalment d'acord.
  I jo diria molt més, perquè és un atemptat contra la llibertat d'expressió no renovar (que no suspendre) la llicència de Radio Caracas Televisión i no ho és tancar diaris a Euskadi.

  Marieta | 23/07/2007, 10:23
 9. gelosia

  en grosske esta gelòs perquè aquesta vegada no ha estat ell el protagonista de l'anecdota de l'estiu.

  Fa vuit anys va ser ell el protagonista amb el quadre del borbó al despatx i ara els jerquis se li han avançat.

  amic republica | 23/07/2007, 12:23
 10. Decebedor...

  Si el comunicat dels Joves d'ERC t'ha tornat un poc més monàrquic, entenc jo que ja eres una mica monàrquic, idó. M'ho pots aclarir aixó? No es poden ser les dues coses alhora, ni encara que sigui només un poc. De tota manera, el contingut del comunicat hauria de complaure't, no escandalitzar-te. A mi m'ha complagut, serà per això que et vaig dir dies enrere, a "Memoria Historica...", que no considerava que el teu republicanisme estigués a l'altura de la causa republicane, la de debò, la d'Emili Darder i Aurora Picornell. Decebedor una vegada més.

  Toniet | 23/07/2007, 12:43
 11. a tonient i andreuet

  Vos deman perdó pel meu estil críptic. En realitat, quan deia que m'havia tornat més monàrquic després de llegir el comunicat dels joves d'ERC, més republicà després de veure el degrest de El jueves i que havia necessitat un llibre d'autoajuda per centrar-me no ho deia en sentit literal. Ho deia en un to humorístic (trobareu la paraula a qualsevol diccionari) i utilitzant una figura una mica esotèrica que es diu ironia. Disculpau un altre pic i visca la llibertat d'expressió... la de tots

  grosske | 23/07/2007, 19:04
 12. Comunicat

  Podries dir que és el que no t'agrada del comunicat de les JERC? Pq a banda de tota la merda i mentides que el inMundo ha dit, a mi em sembla força assenyat. Que es parli de la crema de Xàtiva em semblaria fora de lloc si no estàssin parlant d'una institució, la corona, que és hereditària, i que va accedir al poder (aquesta dinastia) guanyant-mos una guerra als catalans, i entre d'altres coses, cremant Xàtiva. I això de que una audiència pública amb el cap d'Estat ells ho consideren un acte de vassallatge, es com a mínim una impressió molt personal. Conec algun membre de les JERC, i son plenament conscients que membres del seu partit han acudit, i segurament ho seguiran fent, a audiències reals. Al que es refereixen és a actes com les declaracions de na Cirer, o a agraïments públics d'autoritats per la promoció que fan els borbons de Mallorca, en el que teòricament haurieu de coincidir.
  Si m'ho pots aclarir t'ho agrairé. Gràcies.

  Manel | 23/07/2007, 22:25
 13. Re: LA CARICATURA DE LOS PRINCIPES, EL PSOE I ERC

  Hola Grosske: sóc votant teu. No em va quedar més remei tot i que en un pais normalitzat no ho seria. T'agraesc vivament que mantinguis aquest blog on tothom pot donar la seva opinió. Pens que frivolitzes (ara sóc una mica monàrquic, l'endemà no) el tema del sistema de govern (monarquia o república) quan són uns altres ,en aquest cas ERC, els que el posen damunt la taula i ho fas , crec, per marcar distàncies... Entenc que aquest tema no hauria de dependre de les teves emocions del moment, ni d'interesos polítics partidistes...
  T'incomoda recordar que els Borbons cremaren Xàtiva el 1707? Doncs bé, crec que aquest fet ens afecta a tu, a mi i a la resta, com a mallorquins, molt més del que pugui fer-ho qualsevol acte de violència pretèrit com seria, per exemple, la conquesta de Mallorca pel rei en Jaume que Esquerra Unida ja ha tingut ocasió de qüestionar en la Festa de l'Estandart (per què relativitzau allò que ens determina ara i aquí, i féu grans proclames de principis...a aplicar quan més lluny millor?) De manera semblant, estaràs d'acord amb el dret d'autodeterminació dels pobles palestí, kurd i saharahui però trobaràs mil excuses per a questionar el del nostre poble. Quan et vaig votar sabia que tard o d'hora sortiries amb algunes d'aquestes contradiccions. De tota manera és bo que ho puguem ventilar aquí.

  Miquel | 24/07/2007, 01:46
 14. a Manel

  Com que crec que m'ho demanes de bon rollo t'intentaré aclarir perquè no em va agradar el comunicat de les JERC (tot i respectar el seu dret a opinar el que vulguin, com és natural). La Monarquía és, ara mateix. una institució molt ben valorada. El combat per la Republica és, per tant, un combat complicat i dificil que s'ha de donar no en por sinó amb seny. En aquest sentit, s'han de fer gests valents de reivindicació de la República i s'ha d'atacar el punt feble de la Monarquía: el seu caràcter hereditari i, per tant, poc democràtic. En canvi, utilitzar erxpressions o arguments només aptes per contentar a la pròpia parròquia em sembla poc hàbil i. potencialment, contraproduent. En aquest àmbit opin que es situa dir que la Monarquia significa repressió i robatori, invocar fets bèl.lics de fa 300 anys o dir que "estarem encantats" si els Reis agafen un altra destinació per fer les seves vacances. En canvi, estic molt d'acord amb la posició den Joan Lladó a la premsa d'avui. Naturalment, tot és opinable. Jo no vull retrats del rei als meus despatxos oficials (ni fa vuit anys ni ara mateix) i, fa tres anys, el 14 d'abril, vaig penjar al balcó de Cort una bandera republicana. Algú també opinarà que això també són gests histriònics i contraproduents i jo continu pensant que no però això és el debat i la grandesa de la democràcia

  grosske | 24/07/2007, 05:49
 15. Comunicat

  Gràcies per la resposta. Està clar que no ens posarem d'acord, però de totes maneres t'agraesc la contesta a la meva pregunta que, per descomptat, si que anava de bon rotllo. Crec que tens raó en que el caràcter hereditari és un punt feble de la monarquía, però també crec que no és el que a la gent més li pot importar, pq no és el que més nota. Per molt que a algú li importa un rave aquesta qüestió, no li farà gràcia trobar-se carrers tallats a ca seva quan va a la platja o a fer feina per mor que cualque borbó hagi decidit anar a dinar a la platja de Palma, i menys encara que els seus fills hagin de passar enmig d'una munió de goril·les amb metralleta a plena llum del dia. Jo crec que això és el llenguatge que entén la gent, el que ella viu, de la mateixa manera que la seva butxaca, el robatori i la repressió que esmenten les JERC, que com és evident, també ho diuen de cara a la seva parròquia, qui no? Les JERC són una organització juvenil, i pens que diuen el mateix que els grans del seu partit però amb un llenguatge més engrescador pel jovent, de la mateixa manera que no crec que la UJC parli igual que el PCE. Simplement, de la mateixa manera que tu reconeixies el dert a opinar de les JERC però criticaves el seu comunicat, jo reconec (només faltaria!) el teu dret a opinar però vaig creure que era una crítica falta d'arguments i fora de lloc, pq en el fons estic convençut que coincidieu en el fons, potser no en la forma, però les teves declaracions podien ser (com així va passar) aprofitades per certs indesitjables per intentar sembrar la discòrdia al si del Bloc. Esperem que no ho puguin fer.
  Salut!!

  Manel | 24/07/2007, 22:09
 16. Re: LA CARICATURA DE LOS PRINCIPES, EL PSOE I ERC

  A part del debat entre monarquia i república (per suposat jo estic d’acord amb la segona opció)aquí hi ha un altra problema : l’ús , l’abús i la manipulació que determinats sectors i mitjans de comunicació que els donen suport fan de qualsevol tema del que sospiten poden treure suc .
  Això està passant amb les suposades declaracions de Lladó ( per cert, les seves declaracions reals estan fetes amb molt de seny) i amb les declaracions de Grosske que varen ser publicades ahir ( per intentar demostrar una inexistent crisi dins el Bloc ) i les que són publicades avui ( per intentar afegir més llenya al foc de aquesta falsa polèmica).
  El que hotelers, etc s’afegeisquin a aquets joc no em sorprèn, en definitiva ells són els primers interessats en la desestabilització del Pacte i si això implica fotre més a la seva “ estimada monarquia” els importa una merda. El que trobo més sorprenent és que gent que circula per aquest bloc es deixi embolicar i en lloc de criticar al manipulador critiqui al que és manipulat amb el argument que si es parla d’un tema es dona munició a l’enemic i curiosament fent exactament el mateix que el que es denuncia: seguir-les el joc i crear divisions inútils.
  El que s’ha de fer és denunciar aquest tipus de campanyes perfectament orquestrades i defensar el dret d’expressió i no oblidar mai que el que s’ha de fer no és intentar callar al que parla , legítimament defensant les seves idees i sense l’ànim de molestar a ningú sinó al que les distorsiona, manipula i reprodueix parcialment pretenent així aconseguir els seus interessos d’una manera no tan llegítima .
  Ells s’aprofiten dels seus mitjans per amplificar la suposada polèmica ( no se a qui el pot venir de nou que un partit republicà defensi la república ni tan sols al mateix rei que moltes vegades i amb sentit d’humor a parlat d’això amb la Pilar Rahola o amb el mateix Grosske) però nosaltres no hem de caure en el seu joc amb de seguir exposant les nostres opinions i discutir sossegadament com fan Grosske i Manel sense que els manipuladors de torn ens llevin les ganes de dialogar o ens fiquin la por a parlar per mor de la malintencionada interpretació que poden fer de ses nostre paraules. Per sort a els blocs les paraules queden escrites i el que vulgui saber la veritat no te més que consultar la font original , no menysvalorem aquest gran avanç . Si tothom recomana que és faci això poden contrarestar el seu poder amb un altra que fa poc no tenien i que a ells els hi fa mal i els fot bastant perquè no hi estan acostumats i amb això enllaç amb el fet de que ha estat possible gracies a Internet defensar la llibertat d’expressió i anul•lar un comportament al que ells estaven avesats com era el d’utilitzar la censura em refereixo, com tothom suposa al cas de El Jueves .
  Ara i aquí hem d’intentar fer el mateix centrar el debat en els punts importants que s’exposen aquí i deixar de banda allò més anecdòtic: deixem de discutir si es bo o dolent per al turisme, el més important és si realment la gent vol un cap d’estat democràticament elegit o no.

  andreu | 25/07/2007, 06:54
 17. El Mundo no para un moment, que diria Jimmy Fontana

  En l'edició d'avui de El Mundo es demostra el carinyo que tenen per la teva persona, i la necessitat de trobar enemics a qui culpar dels mals que colpegen les seves ments.

  http://www.elmundo-eldia.com/2007/07/25/illes_balears/1185314400.html

  I encara més: no cal que facis res, ni estiguis enlloc, ni el tema xalet. Simplement, miren el teu blog i fan meravelles.

  Inda ha marxat, però ha deixat un cadell ben ensinistrat, en Urreiztieta, que sense dubte continua en la seva línia de titulars incendaris, idees preconcebudes per públics addictes, fanatisme pamfletari, conspiracionisme, violència i separatisme...

  Convido al Urryz a passar-se pel meu blog i em titlli de tot: amb enemics així no hi ha millor publicitat! potser em fitxi la competència per simple ètica periodística, compadits davant aquests torquemades de la veritas suprema.

  Com van les querelles, per cert? 3 a 0 encara?

  Manel | 25/07/2007, 02:54

  Manel | 25/07/2007, 02:54 | 25/07/2007, 09:38
 18. un rei o un polític

  Me pareix que el dia que es fagui un referendum demanant: En temps de crisis qui te estimes més que liderir el pais, el rei o un polític?.
  Crec q vos endurieu un bon xasco. I dels grossos.

  MrBean | 26/07/2007, 05:50
 19. Cataluya

  Escribo en una lengua estranjera,pues no pude aprender otra por motivos politicos.
  soy y sere asta el dia de mi muerte (CATALAN POR LAS CUATRO
  PARTE DE MI ALMA).
  Meine Famlie viene de lo que hoy es La Cataluya Ocupada.

  Xavier Brangoli y Carol | 26/02/2008, 16:50
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS