Administrar


Estadisticas de visitas

ES FACTIBLE VENDRE I LLOGAR VIVENDES BARATES

grosske | 26 Abril, 2007 05:59

El compromís del Bloc de llogar vivendes de 90 m2 a 142 euros i de vendre-les a 90.000 i que tropbareu detallada al final del post és, malgrat l'escepticisme generat, perfectament factible.

Avui el Diario de Mallorca publica un interessant reportatge sobre la versió que dóna el sector immobiliari de la "bimbolla immobiliària".

Primera tesi compartida per tots els experts: la vivenda a Balears està sobrevalorada. Es el mateix que deim des del Bloc. Idò, si està sobrevalorada, és que es pot vendre més barata

Segon tema d'interés: el Govern Balear juga en camp contrari als dels ciutadans. Segons el DM, "El conseller (del Govern Baleare)  destacó que ayer mismo comentó esta cuestión con los responsables de Sa Nostra, y subrayó que existe la opinión compartida de que no hay riesgo de una caída en los precios de la vivienda. Enhorabona conseller!, però aquí els ciutadans, mira per on, veuen la possible caiguda dels preus de la vivenda com una oportunitat i no com un risc

Tercera tesi: El degà de la Facultat d'Economia corrobora el que ja denunciava ahir al meu post sobre el tema, l'existència d'intermediaris que, amb finalitats especulatives, sobrecarreguen el preu de la vivenda: "Aguiló recuerda que entre un 10% y un 20% de los pisos que han salido al mercado durante los últimos años han sido adquiridos con fines especulativos". Es a dir, a més del benefici del promotor, el preu de la vivenda ha de soportar els especuladors del sòl i els que especulen directament amb la vivenda

Quarta tesi: La impudícia d'algúns membres del sector immobiliari no té límits. Algúns parlen del "riesgo" (sic)!! "de que situaciones como las vividas el pasado martes provoquen una sensación de pánico entre los inversores y que éstos opten por vender los inmuebles que actualmente mantienen desocupados con fines especulativos, provocando una saturación del mercado". La sortida al mercat d'immobles desopcupats amb finalitats especulatives no és un risc, és "agua de mayo".

Aquesta és la situació del mercat i la posició política dels que ens governen. Si els governs municipals i autonàomic canvien de mans, la situació pot canviar de manera significativa. La proposta del Bloc no és cap utopia, és una possibilitat molt real

Aquí teniu un resum de la mateixa:

El BLOC per PALMA aposta per una intervenció directa de les institucions en els processos d’urbanització del sòl i de construcció d’habitatges de tal manera que es puguin socialitzar i distribuir entre els ciutadans els beneficis que actualment van a parar a la butxaca d’especuladors i promotors.

Amb la venda d’habitatges passa una cosa semblant que amb la venda dels productes del camp: hi ha una diferència abismal entre el cost real del producte i el preu de venda al consumidor.

El cost real de construcció d’un habitatge mig en el mercat lliure (incloses taxes i despeses de gestió) només significa un 45 % del preu final de l’habitatge (sense imposts).

El paper que juguen els intermediaris en la comercialització dels productes agraris el juguen aquí els especuladors del sòl i dels habitatges.

Cal, per tant, que les administracions intervenguin directament en el procés, controlin els processos d’urbanització, adquireixin sòl i exerceixen el paper d’agent urbanitzador.

Això no és cap proposta extraordinària i és, de fet, el mateix que fan les administracions a través de GESTUR per tal de facilitar sòl industrial a les empreses. El que és extraordinari és que les institucions permetin el que està passant a Palma; uns pocs especuladors han adquirit el sòl de les zones de creixement natural de la ciutat i estan inflant artificialment el preu del sòl i, per tant, de l’habitatge. Mentres tant, les institucions es limiten a definir el marc jurídic general a través del planejament municipal sense intervenir en el procés.

Aquesta situació ha de canviar radicalment d’acord amb els següents objectius:

Construir 2.500 HPO anuals, de les quals 1.000 a Palma. Això significa multiplicar per cinc l’actual ritme de creixement. Una part significativa d'aquests habitatges seran destinats a lloguer amb una reserva específica per a joves.

Per a les persones o famílies amb dificultats per adquirir un habitatge de protecció oficial, s’haurien de posar a disposició dos tipus d’habitatges (val a dir que en ambdós casos parlam d’habitatges tipus de 90 m2):

Habitatges en règim de lloguer amb un preu que oscil·larà entre 142 € mensuals (equivalents al 25% del Salari Mínim Interprofessional) fins a quantitats superiors que, en cap cas, podran superar el 33% de la renda familiar global.

Habitatges en règim de venda amb un preu subvencionat de 90.000.

Per últim, disposarem d’habitatges d’inserció destinats a famílies amenaçades de caure en l’exclusió social per causa de l’habitatge. El lloguer d’aquests habitatges haurà de ser fixat en funció dels criteris determinats pels serveis socials d’atenció primària del municipi corresponent.

Els instruments per a la consecució d’aquests objectius són els següents:

Utilitzar en la construcció d’habitatges una metodologia i un grau d’implicació institucional semblant, com ja s'ha explicat, al que duu a terme GESTUR en la construcció de polígons industrials. A tal efecte, constituirem un Institut Balear del Sòl que, en col.laboració amb els Ajuntaments, gestioni un Banc Públic de Sòl, adquireixi sòl (per compra o, si és necessari, per expropiació), promogui l’execució dels urbanitzables o de les unitats d’actuació a través de Juntes de Compensació i gestioni la construcció dels habitatges públics.

Els recursos per a l’adquisició de sòl públic provindran dels aprofitaments urbanístics (que haurien de ser incrementats per la legislació del sòl fins a un 20% i que en cap cas haurien de ser monetaritzats per part de l’Ajuntament) i per la destinació d’un 1% dels pressuposts municipals i autonòmic als procediments d’adquisició de sòl (ja sigui per compra o per expropiació).

Modificar la legislació del sòl per permetre reservar fins a un 50% de les noves promocions residencials per a HPO.

L’actual IBAVI – o els òrgans municipals corresponents – tendran cura de la comercialització o lloguer dels habitatges públics construïts

Tot això s’ha de realitzar sense perjudici d’altres mesures destinades a crear habitatges tutelats per a persones grans, desenvolupar programes específics per a joves i immigrants, controlar les transmissions dels habitatges protegits, fomentar la sortida al mercat dels habitatges buits, etc.

 

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS