Administrar


Estadisticas de visitas

LA SELECCIO ESPANYOLA

grosske | 24 Juny, 2006 09:05

La Selecció espanyola genera espanyolisme culltural i emocional: banderes, himnes, síumbols diversos...  D'aquí que, a determinats àmbits nacionalistes, això generi malestar i es tradueixi en desitjos més o manco confessats de veure la Selecció espanyola derrotada i fora del Mundial com més aviat millor.

Els qui pensin així s'equivoquen

Les identificacions col.lectives de caràcter cultural i emocional són múltiples i, per tant, no coincideixen amb la proposta política sobirana i nacional (que, per definició, és unica)

Una persona es pot sentir catalinera, palmesana, mallorquina, balear, de països catalans, espanyola, europea i, com es sòl dir, ciutadà del món. I no passa res. Les combinacions són infinites com infinites són les experiències personals. Ahir sortia per televisió un exemple curiós: "yo me siento dos tercios uruguayo y un tercio mallorquín". I qui li pot discutir?. De fet, no hi hauria cosa més eficaç per generar conciència "humana", sense més afegitons,  que una bona invasió de marcians.

Però tot això no és un problema per a un projecte polític nacionalista.

Es cert que un projecte nacional ha d'anar lligat necessàriament a una realitat cultural i que aquesta realitat cultural estarà probablement associada a d'altres realitats històriques, econòmiques, geogràfiques, etc. Però allò que defineix una nació no és això: és la voluntat política de ser-ho i d'exercir la seva sobirania com a tal. Això implica, des del punt de vista emocional i cultural, sentir-se part d'aquesta comunitat nacional però no és excloent d'altres identificacions col.lectives més amples o més restringides (des del punt de vista de l'àmbit territorial)  que no vagin associades amb un projecrte polític sobiranista.

Dit amb altres paraules: que constat amb sartisfacció que puc continuar defensant el dret d'autodeterminació d'aquestes illes nostres (com faig des de fa 30 anys) i estar content que la Selecció espanyopla hagi pasat a octaus del campionat del món

Comentaris

 1. Veramendi és el Torrente de la política
  Carlos Veramendi vinculat a una organització nazi Palma (Tribuna Mallorca) · 22/06/2006 El regidor de l’ajuntament de Palma i militant del Partit Popular Carlos Veramendi, que s’erigí en trist protagonista del debat sobre l’estat de Palma en amenaçar Pere Muñoz, va estar vinculat a l’organització que promulgava el nacionalsocialisme i negava l’holocaust jueu CEDADE. Veramendi era el braç dret del dirigent de la formació nazi, Eduardo Connolly, en els anys vuitantes, època en que CEDADE feia campanyes de pintades contra l’aleshores batle de Palma, Ramon Aguiló amb lemes com “Aguiló xuetó”. Veramendi també va estar vinculat al sindicat d’extrema dreta Fuerza Nacional del Trabajo.
  JMC | 24/06/2006, 10:11
 2. Menys futbol...
  Menys futbol i mes cultura i solidaritat es lo que fa falta a Balears, talvegada ens aniria a tots millor si l'energia i l'entusiasme que malberetem pel futbol ho guardasim per a altres menesters que ens són més vitals per a la nostra terra i les nostres vides, però entenc el que vols dir i em sembla molt raonable, malgrat jo no pensi com tu amb aquest tema. Amics, demà diumenge acordeu-vos que, a les 22.05 a TV3, el programa "30 minuts" tracte l'assumpte de les autopistes d'en Matutes. No us ho perdeu. Vos demanaria a tots solidaritat amb els nostres germans eivissencs, els-hi estan arrasant la illa i no sembla que a ningú li importi gaire, almenys no enparlen els mitjans de comunicació suposadament independents, encara que, es clar, el braç de Matutes és llarg i poderós.
  Toniet | 24/06/2006, 19:36
 3. jo amb la selecció dels Països Catalans
  A jo m'agradaria poder animar una selecció nacional dels Països Catalans, mentre això no succeeixi, me sap molt de greu, però no aniré mai amb la selecció espanyola...
  Demòfil | 24/06/2006, 21:13
 4. com ven ................
  Dius : "que constat amb sartisfacció que puc continuar defensant el dret d'autodeterminació d'aquestes illes nostres (com faig des de fa 30 anys) i estar content que la Selecció espanyopla hagi pasat a octaus del campionat del món"; Doncs això no pot ser mai de la vida,.... tret que captis vots de les dues bandes .... molt inteligent ... be esta be.
  venut | 24/06/2006, 22:14
 5. ¿HAS LLEVAT EL MEU POST?
  HAS LLEVAT EL MEU POST ..... COMPRA DE VOTS ; Dius: " Dit amb altres paraules: que constat amb sartisfacció que puc continuar defensant el dret d'autodeterminació d'aquestes illes nostres (com faig des de fa 30 anys) i estar content que la Selecció espanyopla hagi pasat a octaus del campionat del món"; AIXÓ ES IMPOSIBLE NO TE NI CAP NI PEUS ..... BE SI PER ACONSEGUIR VOTS.
  2ª VEGADA | 25/06/2006, 10:37
 6. A venut
  L'objectiu del post és demostrar que les identificacions col.lectives i culturals són més complicades que els projectes polítics sobiranistes. Està bé que hi hagi qui sigui unidimensional en les seves identificacions col.lectives però el nacionalisme polític s'equivocaria enormement si no fós capaç d'engrescar gent amb un altre visió de les coses, gent que comparteixi el nostre projecte de país però que, culturalmente, es senti també espanyola o argentina o gallega o una barreja de les tres coses
  grosske | 25/06/2006, 12:36
 7. Jo vull que la selecció espanyola perdi
  Jo tan sols, vull dir aixó, i es que jo vull que la selecció espanyola perdi i quedi eliminada l'abans possible, i aixi evitar tenir que veure, coses que particularment a mi em fan sentir malament. Salut.
  Xavin | 25/06/2006, 14:49
 8. Siiiiiiiiiii....
  Y eso que no me gusta el fútbol, pero lo que dices es tal como me siento. Me siento Español, Mallorquín y Europeo ( y no necesariamente por este orden). Voto EU no por la independencia, sino por la justicia social y el equilibrio ecológico. Adelante Grosske, sigue así.
  votante que pasaba por aquí | 25/06/2006, 16:51
 9. nacionalisme español
  "Yo tambien soy multiculti y pluriflower, no me gustan las fronteras aunque si las mias" Mao tse tung dixit (s'altre dia de pagès)
  nonacionalista justindependentista | 25/06/2006, 18:57
 10. Yo estoy harta de las banderas y toros en balcones y de que el mundial lo acapare todo
  Yo quiero que pierda España. Y quiero que pierda porque así me dejaran un poco más en paz. Estoy harta de que en la tele esté todo el dia el fútbol. Anuncios de fútbol. Canciones de fútbol. Partidos de fútbol (uno tras otro). En los bares, fútbol. En la calle se habla de fútbol. En los balcones ondean banderas españolas muchas de ellas con un toro en el centro y algunas con un ¿aguila? Y si hay reuniones hay que ponerlas en días que no haya un partido importante de fútbol. Y en algunas empresas la gente sale antes para ver el fútbol. Y en los ayuntamientos se pedía la Sexta para ver el fútbol. Y Yo empiezo a Odiar el Fútbol. El fútbol hace que la gente discuta. No puedo ir a un bar cuando juega España y animar al equipo contrario, porque la gente se enfada. Y los jugadores de fútbol parecen modelos de peluquerías. Y los equipos que ganan són aquéllos que más dinero mueven. ¿Esto es fútbol? El fútbol no tiene la culpa pero todo lo que le rodea ha conseguido que ODIE EL FÚTBOL.
  Conxi | 26/06/2006, 10:32
 11. Farten a qualsevol
  La selecció espanyola ha de perdre com més aviat millor, només pel que ens costa a TOTS que quatre ninets (milionaris a bastament) peguin coces a una pilota. Per cert, Grosske, "octaus" és una invenció teva, talment com els trenta anys de defensa del dret a l'autodeterminació, supòs.
  Engels | 26/06/2006, 16:33
 12. Més voltes a la "nació"
  És ben embullós això de condicionar l'existència nacional a la voluntat popular. Si el 49% dels mallorquins votam que "els mallorquins som catalans de nació" -i la resta vota la contrària- la frase resulta "falsa". En canvi, si els qui estam d'acord amb la frase som el 51%, la frase és "certa". Quina cosa més absurda.... Amb vots es pot decidir què fer i què no fer, però no la veracitat o falsedat de les proposicions, on la política no s'hi hauria de ficar, em sembla.
  Insatisfet | 27/06/2006, 18:07
 13. Espanya no falla, vuelve a casa vuelve...
  A la fi, Espanya ha perdut, i el malson s'ha acabat. No estic content per la tristor de la gent que hi creu, pero si que ho estic, perque amb l'excusa del futbol, volien que tots ens possasim la samarreta vermella, i que tots ens sentissim iguals... els meus sentiments, mai seran seus... aixó es el que em fa lliure...
  Xavin | 27/06/2006, 21:18
 14. A Engels
  Sobre els trenta anys, suposes malament
  grosske | 27/06/2006, 21:23
 15. A Insatisfet
  Plantejes un tema realment cabdal. Del pensar que el fet nacional és una veritat científica i, per tant, no sotmesa a debat polític, han vengut, històricament, molts de mals. Entre d'altres, els mals que pateixen moltes persones com en Xavin que senten - com explica al darrer comentari - que han de ser espanyols a la força. També t'hauria de fer meditar el cas dels mallorquins que consideren que Mallorca és una nació i el dels mallorquins que pensen que són part de la nació catalana (com l'Ampurdà). Com que les discusions sobre veritats indiscutibles solen acabar a bufetades et propós el següent model: diga-li nacionalitat a aquell àmbit territorial que comparteix uns trets objectius de caràcter històric, cultural, social, lingüístic, etc (aquí estariem davant una realitat objectiva... i també discutible perquè les ciències socials no són exactes) i diga-li nació a allò anterior amb un plus: la voluntat política majoritària dels seus ciutadans de ser-ho i d'actuar coma tal. Veuràs com la cosa funciona bastant bé.
  ´grosske | 27/06/2006, 21:36
 16. a por ellos? jajajajaja
  Amb la cua entre les cames i fins i tot abans que fa quatre anys amb els potents coreanos. Em sap greu per tu Eber, però saps que n'estam de contents els catalans de nació de l'eliminació d'Espanya. (encara que sigui contra França, que ja ho pagarà amb Brasil!) Així com ho dius al darrer missatge tu de nació deus ser espanyol, no?
  mallorquí de nació catalana | 28/06/2006, 08:30
 17. A mallorquí de nació catalana
  Enhorabona pel resultat d'ahir. Jo, particularment, no em veig capaç d'alegrar-me per la derrota de cap selecció però, mira, per raons familiars que no venen al cas, em sent molt proper de França i, per suposat, d'Espanya (en tercer lloc, posats a donar detalls, d'Itàlia); en canvi, malgrat el meu nom, no em sent particularment identificat amb Alemanya. Això vol dir que sigui un espanyolista? Lament trencar el teu esquema una mica simplista però no. He escrit avui un nou post sobre el tema nacional que esper t'ajudi a comprendre'm millor
  grosske | 28/06/2006, 10:02
 18. Espanyolista?
  Això no vol dir que siguis nacionalista espanyol, simplement que ets espanyol. De la mateixa manera que jo no som nacionalista català, simplement som català. I vull les mateixes fronteres per als Països Catalans que tu puguis voler per Espanya. Ho entens? Ho trobes simplista?
  mallorqui de nació catalana | 28/06/2006, 12:19
 19. I els "octaus"?
  No es mereixen les gràcies per la puntualització idiomàtica, sr. Grosske.
  Engels | 28/06/2006, 13:08
 20. A "MALLORQUI" DE NACIO CATALANA
  YO SOC ILLENC ...... MALLORQUI I VULL LES MEVES FRONTERES A LA MAR ...... COM LA MEVA BALINDA .......SI, Y SUPOS QUE ELS CATALANS I VOLDRAN LE SEVES ...... PERO ABANS DE TOT,.... FREEDOM FOR BALEARICS ISLANDS, BALEARICS IS NOT CALALONIA.
  BATUADELL .... JA I TORNAN A SER | 28/06/2006, 23:13
 21. La nació dels mallorquins no acaba on comença la dels peixos
  Què bell, "calalonia". O digues-ne Calallonga, que ajuda a imaginar per entendre que la mar no és frontera.... Fora Mallorca també hi ha ca nostra.
  Mariner | 29/06/2006, 12:51
 22. A Engels
  Perdona. Gràcies per la puntualització idiomàtica
  grosske | 29/06/2006, 15:19
 23. al mallorquí de nació catalana
  El post que ara comentam era per explicar que la pregunta "tú que ets" sòl ser complicada (en el teu cas o en el d'illenc es veu que no). Jo som palmesà, mallorquí, català, espanyol, francés, mediterrani, europeu i habitant del planeta terra. Així em sent i aquests cocktails emocionals són molt freqüents; però jo tenc un projecte polític nacional (un, d'això no es poden tenir varis) que es refereix a les nostres illes (com tú el tens referit als Països Catalans). I malgrat que tu tenguis un projecte polític nacional referit als Països Catalanas i et sentis exclusivament català, crec que seria una greu errada per a qualsevol projecte nacional excloure a tots aquells que tenguin una sensibilitat compartida amb altres col.lectius. Au, venga!, estic segur que ho entens i que fins i tot ho comparteixes
  grosske | 29/06/2006, 15:33
 24. les coses es van aclarint
  Ok. Tu tens un únic projecte nacional: Illes Balears. Jo tenc un únic projecte nacional: Països Catalans (i com tu, no som nacionalista). Com tu, no em sent exclusivament català, em sent també ciutadà, mallorquí, europeu, humà... I tot això no és incompatible amb gairebé res d'allò que has escrit. Allò que, a parer meu, és incompatible és un projecte nacional de Països Catalans i un altre d'espanyol o francès. A Mallorca, si ets espanyol, és difícil ser català alhora, però com dius tu els cocktails emocionals són molt freqüents. Són molt freqüents però si no creus que s'equivoca un saharauí quan vol que la selecció marroquina perdi, tampoc no ens has de dir, com ens has dit als catalano-mallorquins, que ens equivocam quan desitjam que Espanya perdi tot quan jugui.
  mallorquí de nació catalana | 29/06/2006, 18:11
 25. A mallorquí de nació catalana
  Molt bé. Ens hem aclarit moltíssim. Només queda aquest petit punt final que ens separa. Jo, efectivament, no veig la relació Països Catalans/Espanya equivalent a la del Marroc/Sahara però m'ha agradat molt constatar, amb tu i amb d'altres, que aquests diàlegs blogueros poden servir realment per dialogar i perquè la gent es comprengui millor. Una abraçada
  grosske | 30/06/2006, 08:40
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS