Administrar


Estadisticas de visitas

22M TERCERA ANALISI

grosske | 26 Maig, 2011 23:32

Esquerra Unida de les Illes Balears ha tengut uns resultats molt dolents. Una mica millors a Eivissa que a Menorca i una mica millors a Menorca que a Mallorca. Tot plegat en Manel Carmona els ha qualificat en roda de premsa de "fracàs".

En un moment en que IU ha pujat al conjunt de l'Estat, a les Balears (com a Euskadi o a Cordoba) ha devallat de manera significativa. En concret, amb algúns matisos, EU ha tornat als resultats del 1991 i això la converteix en una espècie de Deportivo de La Coruña que, després de vint anys en primera divisió, ha baixat a segona.

Perquè?. La resposta la donarà la militància durant el mes de juny en un procés obert i participatiu on tot i tothom ha de ser escoltat, un procés d'abaix  a dalt que avui també anuncia Carmona a la premsa.

Quina és la meva opinió? Idò que EU ha vist confluir dos problemes molt de fons:

En primer lloc, el fracàs de la política d'aliances. Per no fer-me llarg, parlaré només de Mallorca. EU es va associar amb Els Verds el 99 i el 2003 cercant una articulació estratègica d'allò roig i allò verd. L'any 2007 EU-EV  va ampliar la seva aliança al PSM i ERC. La coalició no tenia un abast estratègic tan profund però, tanmateix, es tractava de sumar, de construir subjectes polítics que cercassin els denominadors comúns i no les diferències, que cercassin l'eficàcia electoral i no la dispersió del vot... . Que ha quedat de tot això el 2011? Res. Uns Verds que, el 2007, vista la tendència a la baixa d'IU a nivell d'Estat,  pensaren que podien treure més profit de l'aliança "estratègica" amb el PSM que amb EU; un PSM  que el 2007 acceptà la constitució del Bloc només com un mal menor per compensar la seva pròpia feblesa però que, quan s'ha sentit prou fort, l'ha canviat el 2011 per una coalició PSM&friends sense EU i sense ERC... i uns escindits d'EU que, ara fa un any, posaren càrrecs públics rellevants d'EU, cares públiques elegides per EU i, en definitiva,  recursos humans i materials d'EU, al servei d'un projecte "nacionalista i progressista" hegemonitzat pel PSM i que s'ha obert a una escisió que varen tenir per la seva dreta: ExM

En aquestes circumstàncies, s'ha fet molt palesa una deficiència estructural que fa molt de temps que s'arrossega: la feblesa organitzativa. Engatada amb  la presència institucional i mediàtica, amb els avatars de la política d'aliances, EU ha descuidat des de fa molts d'anys - i jo som un dels grans responsables d'aquesta errada - la seva organitzitat, la seva autoestima i l'activisme dels seus adherits i adherides més enllà d'esdeveniments  rituals com són assemblees i eleccions de candidats o òrgans de direcció

"Sedotta i abandonatta" pels seus aliats, amb un procés constituient culminat pocs mesos abans de les eleccions, escindida, sense recursos econòmics (amb 94.000 euros per fer la campanya a totes les Balears), desorganitzada, amb unes cares públiques que necessàriament s'havien de renovar però que eren gairebé desconegudes abans de la campanya, amb una imatge corporativa dissenyada pocs mesos abans de les eleccions, EU de Mallorca ha obtingut un resultat electoral absolutament decebedor. Dit així, no sembla massa sorprenent no?.

Però que ningú no s'engani: igual que el Depor tornarà a primera divisió més prest que tard, EU recuperarà el seu suport electoral  més prest que tard.

Hi ha moltes coses a fer que, necessàriament, es decidiran entre tots. Tot està obert i tot es pot discutir... però farem el que hem de fer i EU remontarà el vol. Segur

Comentaris

 1. Re: 22M TERCERA ANALISI

  Igual que el SUPER Depor

  Alegrando | 27/05/2011, 09:06
 2. Re: 22M TERCERA ANALISI

  Benvolgut. Som un ex afiliat, ex militant i ex membre dels consells polítics d'EU. Ho dic perquè quedi clar la meva posició i coneixement.

  Baix el meu parer EU té un gran problema: la falta de tolerància i participació interna ha fomentat que tota la organització perdi credibilitat i es desacrediti pels propis militants. I sense militants il·lusionats, no hi ha projecte que aixequi el cap.

  El problema no és la política de pactes. El problema no son els escindits. El problema no és a fora.

  Han passat anys, assambleas, consells polítics, processos constituyents... però el poder (i dic poder) el tenen les mateixes persones que fa anys. Curiosament s'ha mantingut el poder executiu en les mateixes mans. Amés, s'ha concentrat en un nombre petit de persones (basta veure qui és el secretari general d'EU Illes, Mallorca i PCE). La falta de democràcia interna ha anat escupint la gent a fora de la organització. I un partit petit (com és EU) no pot sobreviure a la falta d'informació pública en els mitjans de comunicació (tot i que no son moltes les propostes polítiques a comunicar). Sense el boca a boca i una xarxa militant difusora, com pot fer arribar cap tipus de missatge?

  En fi, crec que EU ha sofert un fracàs degut a la falta d'organització i implantació. Presentar-se de mala manera a 9 pobles i a darrera hora denota la falta d'organització i de base social. Sincerament, EU ara mateix és un obstacle pel creixement de l'esquerra quan hauria de ser la força que ho impulsés.

  Salut!

  Miquel Rigo | 27/05/2011, 10:14
 3. En estado de Buena Esperanza

  Bueno, a la tercera va la vencida. El análisis aunque un tanto superficial,-supongo que por razones del medio en el que se hace- es a mi parecer acertado. Son muchos años de mo hacer política de "base" y eso en un movimiento de izquierdas se paga. Se ha relizado una práctica política casi exclusivamente de gestión en los lugares que nos ha tocado gobernar-al margen de que esa gestión sea impecable- y en determinados sitios se ha olvidado la acción militante cooperativa por una escesivamente personalista, que a la larga también pasa factura. Estas actitudes políticas son las que considero que hay que superar como punto de partida para que más pronto que tarde, nuestro "Depor" suba a la primera división de la acción política.

  A Aguilera | 27/05/2011, 10:47
 4. Re: 22M TERCERA ANALISI

  Estoy de acuerdo con gran parte de tu análisis, especialmente que la política de alianzas fue un fracaso, pero especialmente por el Bloc, no porque fuera una mala alianza, sino porque fue manejado “ maquiavélicamente” por el PSM para fortalecerse y que en el último período de la legislatura ha vuelto ha repetir abduciendo con cuentas de colores a los llamemos “ escindidos “ o “ tránsfugas” de EU… Hay que reconocer, que el PSM lo ha hecho bien, defendiendo sus intereses, claro está.

  Lo que es triste y lamentable, es que por haber coincidido con una época difícil – imposible gobernar con corruptos, léase UM - y por no hacer más daño al proyecto de gobernabilidad con Psib / Psoe, desde EU no se quiso informar claramente a la opinión pública ( e inclusive a nuestros afiliados y simpatizantes ) que los hasta el día anterior eran compañeros y amigos, de la veintena que se “escindieron “ , por cierto, la mayoría militantes también del PC y que de un día para el otro reniegan de su pasado, no se incidió sobre la traición y el daño que hicieron a la organización a la que habían pertenecido hasta hace unos días.
  Se puede comprender que te vayas de un partido, que cambies de ideas, pero es difícil de entender eso de traicionar y quedarse con todos los cargos que las bases de EU les habían confiado para que desarrollaran nuestro programa de gobierno, ( incluyendo sus sueldos y los sueldos de los cargos de confianza) y eso sí que es lamentable y poco ético.
  Y muchos, incluido tú, tuvimos que callarnos para no hacer más daño.
  Claro, cómo con 4 personas en la gestión del Ayuntamiento, haciendo un excelente trabajo, cómo alcanza el tiempo para trabajar ( con medios de comunicación que pocas veces han llegado a transmitir el buen hacer en esta legislatura en las áreas del ayuntamiento
  que ha correspondido gestionar, ) cómo hacer para ocuparse de las crisis, de los procesos constituyentes y encima reorganizar internamente una organización que quedó más endeudada y desorganizada gracias a nuestros ex compañeros.
  Hay que hablar claramente, porque saldremos de ésta, EU tiene gente que de verdad quiere a la organización , ya no están más los falsos y traidores.
  Ahora los hombres y mujeres de EU trabajaremos para que nuestro mensaje llegue a la gente.
  Y mucho trabajo habrá en Baleares teniendo una mayoría absoluta de derechas.
  Salut ¡!

  MEC | 28/05/2011, 01:53
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS