Administrar


Estadisticas de visitas

EMILI DARDER : NI OBLID NI MANIPULACIO

grosske | 24 Febrer, 2012 19:29

            e darder 

Avui fa 75 anys de l'assassinat de n'Emili Darder i d'altres màrtirs de la democràcia que no podem oblidar: Alexandre  Jaume, Antoni Maria Ques i Antoni Mateu.

La seva trajectòria impecable i el fet d'haver estat el darrer batle republicà de Palma han fet de n'Emili Darder un símbol de valors cívics i morals que excedeix la lluita partidista. Per això el PP  ha hagut d'acceptar, no sense dificultats, la seva declaració com a fill il.lustre i també ha acabat per mantenir els Premis Emili Darder establerts per l'anterior govern municipal (malgrat la seva voluntat inicial de suprimir-los "per manca de pressupost").

Jo estic content que això sigui així perquè és saludable que hi hagi valors i símbols democràtics bàsics compartits per la immensa majoria dels partits.

Però una cosa és això  i un altre és descafeinar, aigualir o manipular els valors i les conviccions polítiques de n'Emili Darder.

Emili Darder era demòcrata, republicà, d'esquerres, Azañista... i profundament federalista. Defensava a rompre la nostra llengua i la nostra cultura, un federalisme construït de baix a dalt i el dret de les Illes Balears a gaudir d'un ample autonomia política... però no era nacionalista ni, molt manco, independentista. Per tant, no em sembla admissible que el nacionalisme mallorquí o l'independentisme dels Països Catalans el vulguin agafar com a símbol del nacionalisme mallorquí i/o català.

Amb motiu de l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, Darder va afirmar que això no podia implicar, "baix cap concepte, el menor desafecte a la República Federal" i que el separatisme no era més que un fantasma (sic) agitat per la Monarquia en benefici propi. En un altre ocasió va afirmar que una de les proves de la tasca positiva de Manuel Azaña va ser aconseguir que, en les festes de lliurament de l'Estatut, es donàs el crit de Visca Espanya.

Per tant, a mi em sembla perfecte que un grup de col.lectius independentistes retin avui homenatge a Emili Darder en una marxa amb torxes fins al cementiri, però molt alerta en no manipular el seu pensament perquè això no deixaria de ser una manera com un altra de mancar-li al respecte a ell i a la seva memòria

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS