Administrar


Estadisticas de visitas

TONI SOCIAS, EL GURU DE LA COLCADA DELS REIS 2010

grosske | 28 Desembre, 2009 18:12

                                              Director artístic cavalcada dels Reis 2010

                                                         Toni Socias

Seguint els criteris de la Comissió de Festes Populars farem la colcada amb menys pressupost que l'any passat (un 20% aproximadament) però serà més vistosa, més acurada artísticament, amb més llum, més música i amb 250 persones participant-hi a la desfilada (més un nombre semblant en l'organització de la mateixa).

L'autor d'aquest miracle es diu Toni Socias, Director artístic de la colcada i que té una llarga experiència i escenogràfica. També té un bloc que podeu trobar aquí. Un altre factor per al miracle és el xinxé d'entitats i empreses que col.laboren amb la colcada i que trobareu més endavant 

La Colcada dels Reis és, amb molt, l'esdeveniment al carrer que aplega més gent a tota Mallorca i. per segons vegada, serà un esdeveniment molt més accessible: amb carpa per a infants malalts, plataformes per a persones amb discapacitats i caramels aptes per a diabètics i cel.líacs. També hi haurà cadires per a persones grans a algúns indrets del recorregut com el Passeig Mallorca

Gràcies als patrocinadors. als voluntaris que hi han col.laborat i gràcies a Trui, l'empresa que, una vegada més, es fa càrrec del "nucli dur" de la colcada i de l'arribada dels Reis al Port .... ara només falta que no plogui massa

Aquí teniu el llistat d'empreses, entitats i organitzacions que col.laboren amb la colcada

EMPRESES PATROCINADORES  
-          El Corte Inglés-          Iberostar / Fundación Iberostar-          Sa Nostra-          Correos-          Gesa Endesa

-          Grup Serra

-           Escuela de Peluquería y Estética María y José
-          Fundació Atlètic Balears / CD Atlètico Baleares
EMPRESES COL·LABORADORES

-          Musicasa-          Juguettos-          MallorClown-          Circ Bover-          Loco Circo de la Vida

INSTITUCIONS I ÀREES MUNICIPALS COL·LABORADORES

-          Ports de Balears-          Àrea d’Infrastructures, Parcs i Jardins-          Policia Local-          Palma Comercial-          EMT-          Sightseeing Trains-          Palma Citysightseeing-          EMAYA

ENTITATS SOCIALS COL·LABORADORES 
-          Associació s’Olivera Son Cotoner-          Dimonis Endimoniats-          Tuna Mallorca-          Grup de Teatre Coverbos-          Grup de Teatre Passatemps

-          Libre Asociación de inmigrantes de Ghana

-     Igbo Progressive Association

COM NO ACABARA L'AJUNTAMENT DE PALMA

grosske | 22 Desembre, 2009 17:15

A hores d'ara no sé quines decisions adoptarà l'executiva d'UM d'avui capvespre. No se si demanaran o no la dimissió d'en Miquel Nadal, no sé si aquest dimitirà o no; no sé què ferà Cristina Cedó si arriba el moment d'haver d'elegir entre en Miquel Nadal i el seu partit...


Però sí sé dues coses:


La primera és que Palma té pressuposts per a l'any 2010 perquè EU i el Bloc tenen molt de sentit de la responsabilitat i es creuen això de governar amb funció dels interessos generals


La segona és que aquests pressuposts seran corregits per tal d'evitar-nos la vergonya col.lectiva de castigar persones molt significades en la lluita contra la corrupció... O, si  no són corregits, no serà en el marc del mateix govern ni de les mateixes maneres de governar

ROSA BUENO ES MORTA

grosske | 21 Desembre, 2009 16:28

 rosa bueno

M'és difícil escriure aquest post perquè no vull que sigui una necrològica més, un compendi de frases fetes que semblen sortir totes del mateix calaix.

Rosa Bueno s'en ha anat després d'una dura i llarga batalla contra la mort perquè ella era així: dura i batalladora contra tot allò que li semblava injust, inacceptable o senzillament negatiu.

Quan una persona es mor, es sòl dir, enmig de les obligades paraules de lloança, que "tenia els seus defectes, com tothom". Però molt alerta amb això: hi ha defectes i defectes i els defectes de na Rosa eren dels que es poden disculpar amb molta facilitat. Na Rosa era honesta fins a l'exageració, batallava només per conviccions profundes i la seva convicció més profunda era posar els interessos generals per damunt dels seus interessos particulars.

Aquesta ciutat nostra ha perdut una de les persones que més temps li ha dedicat i que, a més, ho ha fet des del més absolut desinterés personal, sense esperar res a canvi i, a més,  sense rebre res a canvi més enllà de l'estimació de tots aquells que la coneguerem.

Després de ser castigada per uns governs municipals que eren sectaris amb tots aquells que - com va dir un ex-president del Govern Balear - "no són dels nostros", ha tengut, com a mínim, la satisfacció de veure un canvi polític al consistori i de conèixer un nou impúls de la participació ciutadana i del suport al moviment veïnal.

Ara, Rosa, ja s'ha acabat la batalla, ja descanses en pau, però no et preocupis, no deixaràs de ser útil a la ciutat perquè, ara mateix, ja som molts els que estam conjurats perquè no es perdi la teva memòria i perquè segueixis essent un exemple per a tots i totes  durant molts i molts d'anys

EL DRET A DECIDIR

grosske | 20 Desembre, 2009 22:18

El cap de setmana passat no vaig ser a Mallorca en el moment en que es reunien diversos regidors i regidores de les Illes per aprovar un manifest sobre el dret a decidir

He de dir que el Manifest em sembla molt correcte en tots el aspectes essencials.

Jo defens, i EU defensa, un model federal basat en la lliure adhesió. Això vol dir que no som independentistes però sí que creim fermament en el dret a l'autodeterminació, és a dir, en el dret a decidir.

El manifest no fa cap proposta sobre què decidir i posa l'èmfasi en el dret a fer-ho. I quant al subjecte per al qual es reclama el dret a decidir són "els pobles de les Illes Balears", la qual cosa casa perfectament amb allò que estam defensant des d'EU: les Illes Balears concebudes com una realitat plural. Els Països Catalans s'esmenten en termes de col.laboració i, si es vol ,de punt d'arribada i no de partida, la qual cosa també em sembla un encert.

Evidentment, aquest manifest no deixa de ser un reflexe del que està passant a Catalunya i, si allà ja hi ha una certa pol.lèmica sobre com gestionar el procés, no cal dir que aquí la gestió hauria de ser molt da per evitar patinades innecessàries. En tot cas, com que la literalitat del manifest em sembla positiva i coherent vagi al seu peu la meva signatura i un vot de confiança per a la seva correcta gestió.

Trobareu el Manifest íntegre si clicau a "Segueix"

MANIFEST CONSTITUTIU DE LA PLATAFORMA DE CÀRRECS ELECTES 

MUNICIPALS DE LES ILLES BALEARS PEL DRET A DECIDIR 

 

Les regidores i els regidors sotasignants, càrrecs electes municipals de les Illes 

Balears, afirmam que el poble és el dipositari de la sobirania i a ell li correspon el 

dret a decidir. És des d'aquesta convicció democràtica que posam de manifest que 

els pobles de les Illes Balears tenen dret a decidir sobre el seu present i sobre el 

seu futur, sense tuteles ni coaccions.  

 

Els pobles de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, com a nacionalitat històrica 

integrant de la cultura catalana i europea, són titulars del dret d’autodeterminació. 

No debades, el preàmbul de l'Estatut afirma que les Illes Balears són una 

comunitat de persones lliures i per a persones lliures.  

  

Així mateix, denunciam l’inacceptable i endèmic dèficit de la nostra balança fiscal 

amb l’Estat, conscients que el principi d’autonomia financera és requisit 

indispensable per poder exercir efectivament l’autogovern. 

 

Per aquestes motius, i davant la conjuntura històrica i social que vivim, tres 

dècades després del restabliment de les llibertats democràtiques, consideram 

arribada l’hora d’avançar amb fermesa cap al lliure exercici del dret a decidir.  

 

L’aprofundiment en els valors democràtics que comporta aquest dret i la 

corresponsabilitat col·lectiva en la presa de decisions bàsiques per a la convivència 

són determinants per afrontar el futur amb garanties  per desenvolupar un model 

de benestar integrador i pròsper, per millorar les condicions de vida individuals i 

col·lectives, i per garantir les senyes d’identitat del país. 

 

És per això que, com a regidores i regidors que hem estat escollits per a 

representar els nostres conciutadans a les institucions públiques que els són més 

properes, consideram que és el nostre deure afirmar i reivindicar el dret dels 

ciutadans i les ciutadanes de les Illes Balears a pronunciar-se lliurement sobre tots 

els aspectes que afecten la seva vida col·lectiva.  

 

En conseqüència, constituïm la plataforma de càrrecs electes municipals de les 

Illes Balears pel dret a decidir i ens comprometem a treballar per:  

 

1. Articular un ampli moviment de regidores i regidors en favor del dret 

democràtic dels pobles de les Illes Balears a decidir lliurement el seu futur; 

obrint un procés de diàleg i col·laboració amb càrrecs electes municipals 

dels diferents territoris dels Països Catalans per avançar en aquest mateix 

objectiu i afermar les relacions recíproques.  

 

2. Procurar que el Govern de les Illes Balears elabori un projecte de llei que 

reguli les consultes populars a les Illes Balears.   

 

3. Reivindicar un finançament just i equilibrat per a totes les administracions 

públiques de les Illes Balears que faci que l’exercici de l’autogovern sigui 

efectiu.  

 

4. Realitzar i donar suport a activitats que constitueixin un avanç en l'exercici 

del dret a decidir. 

 

5. Ajudar a fer conèixer internacionalment la reivindicació del dret a decidir 

dels pobles de les Illes Balears 

 

6. Emplaçar el Parlament, el Govern, els Consells i els ajuntaments de les Illes 

Balears per tal que duguin a terme les iniciatives necessàries per reconèixer 

institucionalment el dret dels ciutadans i les ciutadanes de les Illes Balears  

a decidir lliurement el seu futur. 

VICENS SEN VA... I ESQUERRA TAMBE?

grosske | 18 Desembre, 2009 20:19

Els amics d'ERC han decidit abandonar les seves responsabilitats de govern. Respect molt la seva decisió. Es valenta i connecta amb la "jartura" general que pateix la ciutadania davant la corrupció; a més, és una decisió responsable perquè no comprometen la governabilitat de les institucions.... però, malgrat tot això, no la puc compartir: ara no és el moment.

Hi ha dos grans eixos que han de dirigir la política en aquesta matèria: 1) lluitar perquè les persones implicades en casos de corrupció abandonin les institucions i 2) no fer-se còmplice d'aquestes persones compartint amb elles executius i majories.

La primera et condueix a enrocar-te i pressionar perquè surtin els altres; la segona et convida a partir de manera immediata quan hi ha un cas de corrupciò al sí de la majoria. En la sàvia combinació d'ambdúes tendències està la posició correcta: si t'enroques massa temps sense que els corruptes parteixin caus en la complicitat amb la situació; si parteixes massa aviat, perds capacitat de pressió per forçar la sortida dels corruptes.

La primera situació insostenible de l'actual Pacte va venir quan en Miquel Nadal, aleshores Conseller de Turisme, va ser acusat per una jutgessa de cometre tres delictes en relació amb Can Domenge... i la doctrina oficial al sí del pacte era que no passava res: era el moment de començar a pressionar i, si no es tenia èxit a curt termini, partir. Això és el que va fer Esquerra Unida.

Però ara en Miquel Nadal ja no és Conseller de Turisme, la seva situació a l'Ajuntament farà crisi aviat i ell ho sap, en Vicens acaba de partir del Parlament - magnífica notícia que estalvia al Govern seguir governant en minoria -, la calça es desfà, els que queden queden cada cop més en evidència... ara no és el moment de partir: és el moment de quedar i d'acabar la tasca.

Per això m'agradaria que Esquerra reconsiderés la seva postura però, si no ho fan, tampoc no serà de la meva boca que surti cap tipus de retret

AMINATU HAIDAR I MIQUEL NADAL

grosske | 17 Desembre, 2009 09:32

Él título del artículo me choca (y me disgusta) tanto o más que a vosotros. ¿Pero cómo resolver la situación? ¿Cómo puedo seguir un día más sin escribir en este bloc lo que pienso sobre la huelga de hambre de Aminatu Haidar ahora que ha sido hospitalizada?; ¿y cómo puedo sortear el tema que hoy es primera página en toda la prensa local y que tanto afecta, desgraciadamente, al funcionamiento de nuestras instituciones?

Así que ahí va una primera reflexión: la salida de la política de las personas implicadas en casos de corrupción es una exigencia democrática para podernos centrar todos (políticos, periodistas y medios de comunicación) en lo que realmente importa. Para hablar del Sahara o de lo que pueda esperar la ciudadanía de los presupuestos autonómicos o del Ayuntamiento de Palma sin que este debate esté contaminado por las enmiendas de un tránsfuga a punto de ser condenado por la justicia como Vicens o de las asesoras de EU "represaliadas" por protestar contra la corrupción.

Segunda reflexión: las medidas cautelares dictadas ayer contra Miquel Nadal, acusado de diversos delitos, no dejan margen para la duda sobre lo qué debe hacer y sobre lo que su partido le debe pedir. Las medidas cautelares (criterio excesivamente "blando" a la hora de pedir responsabilidades políticas, tal y como EU ha manifestado en repetidas ocasiones) ha sido aceptado públicamente por el PSOE, por UM... y por el propio Nadal. Y, hace sólo una semana, se ha incorporado a la doctrina de mínimos pactada por el Pacte de Progrés. Así que hoy huelgan aregumentaciones y comentarios: sencillamente, hágase

Y ahora, por fin, hablemos de algo infinitamente más importante: ¿por qué está a punto de morir Aminatu Haidar?

Aminatu Haidar se encamina hacia la muerte no porque se hayan conculcado sus derechos más elementales por parte del Reino de Marruecos - cosa en la que todo el mundo coincide - sino porque esta conculcación de derechos, la privación de derechos civiles, los encarcelamientos arbitrarios y los maltratos son una práctica habitual en la represión marroquí de aquellos "traidores" que reivindican la independencia del Sahara. Y Aminatu quiere conseguir, de una vez,  que nos demos por enterados

Y Aminatu se encamina hacia la muerte no porque el gobierno español sea poco eficaz en las "necesariamente discretas" gestiones diplomáticas a las que se refirió ayer Zapatero en el Parlamento; sino porque este  gobierno español teóricamente sensible con la causa del pueblo saharaui no lo es en la práctica:  porque no tensa la cuerda, porque no se enfrenta con Marruecos, porque no denuncia lo que pasa en el Sahara, porque no se apea de lo del reino amigo ni que lo maten,  porque antepone sus intereses comerciales y geoestratégicos a la causa justa del pueblo saharaui. Los saharauis, tan ligados cultural y socialmente a España, se sienten traicionados por ella. Y también por éso, para protestar por éso, Aminatu se encamina lentamente hacia la muerte

LA RESOLUCIË DE LA PRESID╚NCIA D'EUIB I EL COMUNICAT D'EU PALMA

grosske | 12 Desembre, 2009 17:59

Està clar que si ens haguéssim d'assebentar del que decideix Esquerra Unida per la premsa, aquest dies ho tendríem ben difícil. Igual que vaig fer dissabte, aquí vos deix la resolució aprovada per la Presidència Interinsular d'EU, així com el comunicat d'EU de Palma d'ahir mateix.

 

LA COMISSIÓ POLÍTICA D’EU DE PALMA FA SEVES LES RESOLUCIONS APROVADES PELS ÒRGANS INTERINSULARS RESPECTE A LA CRISI INSTITUCIONAL 

La Comissió Política d’Esquerra Unida de Palma es va reunir ahir amb la finalitat de debatre sobre la resolució de la crisi institucional i especialment amb tot allò que afecta a l’Ajuntament de Palma.

EU de Palma es va manifestar a favor de les dues resolucions aprovades els darrers dies per la Permanent Interinsuar del passat dissabte i de la Presidència Interinsuar de dimecres.

En aquest sentit, es va destacar la valoració positiva que es va fer de la dimissió del Conseller de Turisme Miquel Nadal, així com de l’estratègia de pressió desplegada per EU les darreres setmanes.

La Comissió Política de Palma també va fer èmfasi en l’aposta per l’estabilitat i la governabilitat que s’ha duit fins ara, remarcant el nostre compromís amb l’acord de governabilitat del 2007 i sense detriment de la nostra lliuta contra la corrupció.

Des d’EU de Palma coincidim també amb creure que amb l’acord assolit es dóna un passa endavant cap a la necessària estabilitat institucional, i valoram positivament el compromís de lleialtat institucional manifestat per UM. I així com comprenem que això signifiqui el manteniment d’unes relacions normalitzades amb UM, també fem nostra l’acord de que aquesta relació de normalitat no pot continuar amb el que fa referència al Grup Municipal d’UM a l’Ajuntament de Palma, en tant que es mantingui la presència del Sr. Nadal.

La Comissió Política de Palma d’ahir, va acordar el desplegament de mesures que suposen aquesta modificació de relacions amb el grup municipal d’UM, i que la propera setmana serà traslladat al si del Bloc per Palma amb la finalitat de consensuar respostes unitàries.

 

RESOLUCIÓ DE LA PRESIDÈNCIA D'EUIB SOBRE LA RESOLUCIÓ DE LA CRISI INSTITUCIONAL 

La Presidència d’EUIB, reunida avui dimecres, 9 de desembre, fent balanç de la crisi institucional de les darreres setmanes, ha aprovat per unanimitat la següent resolució política:

  1. El Consell Polític Interinsular d’EUIB va debatre fa un mes i mig l’estratègia per afrontar la delicada situació política per la que ha travessat el Pacte de centre-esquerres, derivada sobretot dels casos de corrupció heretats de l’anterior legislatura, i que ha marcat l’actuació de pressió que reivindicava que no podem compartir governs amb persones implicades en casos de corrupció amb un procés judicial tan avançats com el del Sr. Nadal.

  1. L’estratègia de pressió desplegada per EU a diferents nivells, més enllà del seu nivell d’encert en allò concret, s’ha saldat amb un balanç positiu, amb l’assumpció de la nostra proposta política en aquesta qüestió al Bloc i en bona mesura, al conjunt del pacte, amb la proposta que saludam de Codi ètic que avui s’ha presentat al Consolat de Mar, que estableix uns mínims clars perquè dimiteixin o siguin cessats els càrrecs electes o executius de qualsevol força integrant del Pacte, independentment de les diferències de criteri que hi ha entre els diferents partits.

  1. Des d’EUIB seguirem aplicant als nostres propis càrrecs públics la Resolució sobre la corrupció política i l’assumpció de responsabilitats que aprovàrem al seu dia, i promourem els necessaris canvis legislatius a nivell d’Estat perquè situacions com la del Sr. Vicens, que pot acabar amb una sentència condemnatòria sense deixar l’acta de diputat, no es puguin tornar a produir.

  1. Creiem que amb l’acord assolit es dóna una passa endavant cap a la necessària estabilitat institucional, i valoram positivament el compromís de lleialtat institucional manifestat per UM, que inclou el tema pressupostari, i saludam positivament l’elecció del Sr. Miquel Ferrer com a nou Conseller de Turisme del Govern Balear, que esperam que sigui també una primera passa en la necessària regeneració política d’aquest partit. Recordam, així mateix, la nostra voluntat de mantenir unes relacions polítiques normalitzades amb UM, sobretot tenint en compte que hem de dur endavant els compromisos programàtics contrets el 2007.

  1. Pel que fa a l’Ajuntament de Palma, consideram que no es pot mantenir la mateixa actitud amb el grup municipal a l’Ajuntament de Palma, en tant que es mantengui la presència del Sr. Nadal. Ens comprometem a mantenir una relació de col·laboració política amb tots i cadascun dels regidors i regidores de l’equip de govern per a l’execució del programa pactat, és a dir, que en la mesura en què formam part del govern municipal, mantindrem com sempre una actitud de lleialtat cap a la institució en el seu conjunt que impedeixi transmetre a la ciutadania els efectes negatius de les tensions polítiques entre els seus integrants. En relació a aquest punt, apostam perquè totes les accions de govern a l’Ajuntament de Palma siguin consensuades al si del Bloc.

  1. No compartim els missatges que s’han donat de què aquesta crisi institucional hagi tengut paralitzada la gestió dels diferents governs del qual participam, ans al contrari, i molt especialment en les àrees socials, i encoratjam els companys i companyes d’EU que s’hi estan dedicant en cos i ànima, a continuar endavant amb una tasca que, en temps de crisi i amb un nivell de necessitats socials sense precedents, està sent especialment intensa i pertinent.

  1. De cara a la Manifestació ciutadana per al proper dissabte, 12 de desembre, contra la corrupció, des d’EU valoram que és el reflex del malestar que viu la ciutadania per l’acumulació de casos de corrupció a Balears, però consideram que la solució a la crisi de la política i dels valors ètics que l’han de regir no ha de ser l’abstenció o el vot en blanc, sinó la reivindicació d’una política “amb majúscules”, al servei dels interessos de la ciutadania i més participació ciutadana i més control social, justament per evitar que es produeixin nous casos de corrupció.

La Presidència d’EUIB també ha aprovat dues resolucions més, una de recolzament a la mobilització sindical del proper dissabte, i una altra de celebració dels resultats electorals del company Evo Morales a Bolívia a les eleccions del passat cap de setmana.

 

LA FERMESA MODERADA D'EU I LA FI DE LA CRISI

grosske | 10 Desembre, 2009 07:28

Fa cinc dies escrivia un post titulat Esquerra Unida davant la crisi institucional que definia tres eixos bàsics en la matèria:

- No rebaixar les nostres exigències en matèria de corrupció

- Governar des de la lleialtat i la responsabilitat però no estar a executius on hi hagi persones sobre les quals un auto judicial assenyali la comissió de posssibles delictes relacionats amb la corrupció.

-No mantenir relacions polítiques normalitzades amb el grup municipal d'UM - però sí amb les àrees gestionades per UM al govern municipal - mentres  formi part d'aquest grup el Sr. Nadal

El debat al sí d'EU ha estat intens però aquesta posició, la posició de fermesa moderada que aposta per la viabilitat del pacte de progrés i per ser contundents contra la corrupció, (aquesta posició a la qual desitjava sort en Ramon Socias a un comentari del post anterior) ha estat  refrendada pels òrgans de direcció reunits fins ara i estic segur que ho serà pel Consell Polític Interinsular quan es reuneixi en un futur.

Avui, dia 10 de desembre, s'inicia una nova etapa caracteritzada per un acord presentat ahir pel Sr. Antich que és de mínims però positiu perquè és una passa endavant clara respecte a la situació anterior i perquè reconeix la diversitat de posicions que les forces del pacte mantenim sobre una qüestió tan delicada.

Avui, dia 10 de desembre, l'existència de mesures cautelars ja no és la doctrina oficial del govern en matèria de corrupció i no tenim a cap govern del pacte persones sobre les quals un auto judicial assenyali la comissió de posssibles delictes relacionats amb la corrupció

Avui, dia 10 de desembre, el Sr Antich ha dit que aquesta era la darrera oportunitat i que seria contundent i executiu davant una nova crisi. Ja era hora!

RAMON SOCIAS I LA RESTA DE CLAUS PER ENTENDRE LA CRISI

grosske | 07 Desembre, 2009 19:37

Acab de llegir a l'edició digital del DM les següents declaracions de Ramon Socias:

"en clara referencia a UM, agregó el "cinismo" de quienes "se inventan persecuciones y conspiraciones para explicar lo que los ciudadanos tienen muy claro con tal de huir de su responsabilidad"...  exigió medidas como "un código de incompatibilidades más estricto" y, en especial, "hacer el vacío a los tramposos y corruptos"...Los ciudadanos nos reclaman un compromiso firme y, más allá de códigos éticos, quieren un cambio de actitud", dijo en referencia al documento anticorrupción que negocian PSOE, Bloc y UM. Para Socías, ya no es suficiente con "poner paños calientes" ante la corrupción porque "la pérdida de credibilidad es tan grande que la ciudadanía los mira incrédula".

No cal dir que, des d'EU subscrivim plenament aquestes paraules. EU, com en Socies, es troba en un fràgil equilibri per aconseguir dos objectius: donar continuitat al projecte progressista del 2007 i, a la vegada, tenir una postura clara i coherent davant la corrupció 

Per això, quan el dissabte dia 5 trobarem a la premsa coses com aquesta s'ens posàren els pèls de punta:

EUROPA PRESS. PALMA. El PSIB, UM y Bloc ultimarán a lo largo de hoy un pacto anticorrupción, que contemplará que todo responsable político que esté imputado y que sobre él un juez haya decretado medidas cautelares, deberá abandonar su cargo en las instituciones o su escaño en el Parlament, en los Consells o en los Ayuntamientos.

Así lo informaron a Europa Press fuentes de los socios de Govern, que precisaron que este pacto, que, con toda probabilidad, será presentado el próximo lunes por el presidente del Ejecutivo, Francesc Antich, no obligará a dimitir a los cargos imputados sin medidas cautelares, ya que, según señalaron, cualquier persona puede estar imputada por el mero hecho de que presenten contra él una querella.

De este modo,
este código anticorrupción, que sería firmado por el PSIB, Bloc, UM y Evissa pel Canvi, afectaría únicamente, en estos momentos, al parlamentario del Grupo Mixto Bartomeu Vicens (ex-UM)

Obviament, EU no podia firmar un pacte que contravengúés el nostre codi ètic (llegiu-lo, per favor!) i vengués a dir, entre d'altres coses que la nostra campanya en favor de la dimissió den Miquel Nadal (i de qualsevol altre que es trobés en aquesta situació) havia estat una errada

Però, el caràcter assenyat i moderat d'EU, l'equilibri al qual al.ludia més adalt. no ens va dur a dir que o s'assumien els nostres criteris de lluita contra la corrupció o es trancava el pacte. Així que, a la famosa permanent interinsular de dissabte. vàrem plantejar dues propostes essencials per a nosaltres. La primera, que barrava el pas a l'entrada de persones imputades en òrgans executius (vos imaginau en Nadal exigint ser nomenat tinent de balessa a l'Ajuntament de Palma?) i la segona - que permetia a EU mantenir la seva línia política en aquest tema - que deixava clar que, sobre l'assumpció de responsabilitats polítiques hi havia diferències que seguirien existint després de la signatura del document. Algunes informacions sobre aquella comissió permanent han ocultat que aquestes dues propostes - molt moderades però essencials - foren acordades per unanimitat, es traslladaren a la reunió del Bloc per Mallorca, on també foren acceptades i, finalment, traslladades a nivell de Pacte sembla ser que amb moltes possibilitats de ser assumides.

Es a dir, en aquests moments no hi ha cap impediment objectiu per a la governabilitat de les tres institucions (Govern, Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma) sempre que es garanteixi un funcionament lleial a nivell institucional tant a Palma com al Consell com al Govern.

Altra cosa és l'altre mesura acordada per la Permanent d'EU, la que s'ha fet més famosa i que es refereix a l'Ajuntament de Palma:

"Mantenir una relació política normalitzada amb UM tot i que es dóna per suspesa la mateixa amb el grup municipal a l'Ajuntament de Palma en  tant que s'hi mantengui la presència del Sr. Nadal i mantenir una relació de col.laboració política amb el grup socialista per a l'execució del programa pactat i, en la mesura que formam part del govern, a mantenir, com sempre, una actitud de lleialtat cap el govern en el  seu conjunt i de col.laboració amb totes les seves arees que impedeixi traslladar a  l'acció de govern i, per tant, a la ciutadania, els efectes negatius de les tensions politiques entre els seus integrants".

Es tracta d'una mesura obligada perquè nosaltres la dimissió den Nadal com a Conseller i com a regidor no la vàrem demanar, la vàrem exigir, que és una cosa molt diferent. I també es tracta d'una decisió moderada perquè és, en definitiva, un gest polític que no altera el funcionament institucional.

Algúns dins EU s'hi oposen i d'altres reclamen que ens en anem del govern i donem "suports puntuals"  a la batlessa. Respectant totes les posicions, jo esper que la ferma moderació d'EU continui fent majoria i que continuem aconseguint mantenir el fràgil equilibri entre les ganes de fer sortir endavant les polítiques progressistes i mantenir la nostra coherència en un tema tan delicat i sensible com és el de la corrupció

 

PER ENTENDRE LA CRISI INSTITUCIONAL

grosske | 06 Desembre, 2009 18:31

No voldria fer un post massa rollo així que utilitzaré el mètode preguntes i respostes. Si no t'interessa la pregunta, passa a la següent

Com està ara mateix la crisi?

Aquesta és facileta. Basta llegir dos titulars de la premsa d'avui en primera plana. DM diu que el codi ètic consensuat entre PSOE i UM afecta a Bartomeu Vicens però no a Nadal i Munar i el Balears que diu que el Bloc no està d'acord amb aquest codi ètic

Però la premsa d'ahir no donava per fet que hi havia un acord?

Sí però no era cert. Les propostes del Bloc per millorar el codi ètic varen ser rebutjades i, per tant, no hi havia acord. Si qualcú va filtrar el contrari va ser interessadament: per ajudar a convertir els desitjos en realitats.

Perquè hi ha desacord?

Per la rao que addueix el titular del DM:  perquè nosaltres no podem avalar un compromís sobre la corrupció que vengui a dir que la dimissió den Nadal com a Conseller de Turisme no era necessària. Es absurd, no s'entén i propiciaria situacions absurdes com que en Nadal es pogués incorporar, per exemple, al govern municipal de Palma

Té solució la crisi? Es necessari que hi hagi un acord sobre aquest tema per superar-la?

Afortunadament, la resposta a aquestes preguntes són sí a la primera i no a la segona. Ens hem passat dos anys i pico dissentint sobre aquest tema, la immensa majoria dels governs no tenen acords d'aquestes característiques  i, per tant,  no passa res si dissentim un any i pico més. De fet, la proposta que vàrem consensuar ahir en el bloc el que fa és constatar les diferències existents sobre aquest tema i a partir d'aqui apostar perquè en un futur acostem posicions (ho dic perquè acab d'obrir mallorcadiario.com i veig que diu que tots ja estam d'acord : un altra intoxicació interessada com la d'ahir)

Però, donada l'"especificitat" de la situació a les Balears i per no generar inestabilitats innecessàries tots hauriem de convenir  - i això és un missatge molt important per si qualque "jefe/a" del PSOE m'està llegint - que no hem de tornar a tenir en el govern persones que,  en una fase avançada de la instrucció judicial, tenguin un auto judicial que expressi l'existència d'indicis fundats de comissió de delictes (cas den Nadal). Si el PSOE està disposat a tornar a tragar amb una situació així és segur que tornarà a haver problemes. Si hi ha un pacte - escrit  o no escrit - de què no hem de tornar a fer coses  que ens col.loquin en una situació sense paral.lelisme a cap govern autonòmic de l'Estat les coses poden anar bé

Es  cert que hi ha divisions internes al sí del Bloc i d'Esquerra Unida?

Sí que n'hi ha. N'hi ha al sí d'EU - supós que al sí dels altres partits també - i n'hi ha entre els partits del Bloc (no només entre EU i la resta) sobre la manera de gestionar la crisi però, de moment, cada vegada que ens hem reunit (divendres i ahir dissabte) el Bloc ha estat capaç de consensuar les propostes que haviem de traslladar a UM i PSOE.

Es cert que sigui jo (Grosske) qui marqui la línia d'EU?

No. La marca la majoria i sempre es decideix en òrgans col.lectius. Distint és que jo estic d'acord amb la majoria i que , els que no hi estan, s'estimin més denigrar l'organització fent creure que les decisions majoritàries són, en realitat, una maniobra palaciega "d'en Grosske".

Què vol EU?

EU es mou en un fràgil equilibri entre dos objectius: ajudar a que surtin endavant les polítiques progressistes i ser coherents amb el tema de la corrupció. Donada la situació d'UM, aquest equlibri és fràgil i difícil però l'acabam de ratificar a la ressolució que està penjada del darrer post d'aquest bloc

Què vol dir això de trancar relacions polítiques amb el grup municipal d'UM a Palma?

Es un gest polític. A diferència del que passava amb n'Antic al Govern, Aina Calvo no pot cessar el Sr. Nadal com a regidor, però la seva presència al consistori (com la del Sr. Duran i la de la Sra. Mariana Sans) és una greu anomalia. Els gest és una protesta per aquesta anomalia i per no fer allò que és elemental: estendre la dimissió com a conseller a la seva condició de regidor

i la darrera: perquè EU irrita a la resta de partits?

Idò perquè es manté ferma en les seves conviccions "contra viento y marea".

Irrita al PP per 20 anys de denúncia permanent de la corrupció d'aquest partit

Irrita a UM perquè som els més radicals a l'hora d'exigir-lis responsabilitats polítiques pels seus casos de corrupció.

Irrita al PSOE perquè fa uns mesos va acordar amb UM el pacte de les "mesures cautelars" per evitar la dimissió den Nadal i nosaltres no hem volgut "tragar" amb aquest pacte (com no tragam ara amb la seva segona versió de fa pocs dies que afegeix l'apertura de judici oral)

I irritam, a la fi, a algúns socis del Bloc que estaven disposats a entrar en aquests pactes i als quals la posició d'EU els ha agafat "a contrapeu"

 

EU DAVANT LA CRISI INSTITUCIONAL

grosske | 05 Desembre, 2009 21:57

Aquí vos deix la resolució que avui ha aprovat EU davant la crisi institucional a les Balears. Te dos eixos bàsics: mantenir-nos coherents amb la nostra batalla contra la corrupció i ajudar a culminar el canvi polític a la nostra comunitat.

I tres conclusions bàsiques:

- no rebaixarem les nostres exigències en matèria de corrupció ni signarem compromisos que, indirectament, venguin a dir que no era necessària la dimissió de Miquel Nadal com a conseller de turisme.

- volem governar des de la lleialtat i la responsabilitat però no estarem a executius on hi hagi persones sobre les quals un auto judicial assenyali la comissió de posssibles delictes relacionats amb la corrupció.

- a Palma seguirem essent lleials amb el govern però no mantindrem relacions polítiques normalitzades amb UM mentres hi formi part el Sr. Nadal.

 

 

RESOLUCIO DE LA PERMANENT AMPLIADA D’ESQUERRA UNIDA DE LES ILLES BALEARS DAVANT LA CRISI INSTITUCIONAL DE LES ILLES BALEARS


Davant la crisi provocada pels casos de corrupció derivats de l’anterior legislatura governada amb l’acord PP-UM i que afecten càrrecs públics de l'actual pacte progressista, EU s'ha manifestat a favor de la recomposició del Pacte sobre dues bases: una reacció contundent del pacte front a la corrupció i, associat amb l'anterior i un procés d'autocritica i regeneració d'Unió Mallorquina.


La dimissió del Sr Nadal com a Conseller de Turisme és valorada molt positivament per EU que, cal recordar-ho, s'havia declarat incompatible en el govern amb una persona en la situació judicial del Sr. Nadal (fins i tot abans de la seva segona imputació). En aquest sentit EU es ratifica plenament en la línia mantinguda per EU i els joves d’EU a Cort i a la resta d’institucions

Aixi mateix,
hem de valorar positivament el compromís de lleialtat institucional d'UM incloent el tema pressupostari (que, en el cas de Palma, s'ha d'entendre que significa aprovar els pressuposts  en els termes aprovats per la Junta de Govern municipal)


No obstant això, hem de constatar amb preocupació que les propostes d'acord que ens arriben dels nostres socis del pacte sobre assumpció de responsabilitats polítiques no responen adequadament a les exigències de regeneració democràtica ni suposen garanties d'estabilitat institucional davant futures actuacions de la justicia i de la fiscalia.


EU considera que s’han d’assumir responsabilitats polítiques tan aviat com un jutge o tribunal, en el marc de la instrucció d’un cas de corrupció, dicti un auto on aprecii indicis de comissió de delicte per part de les persones afectades. En concret,
EU no pot acceptar fòrmules de compromís davant la corrupció que rehabilitin implícitament el Sr. Nadal i no considerin la seva dimissió com una exigència política derivada de la seva situació judicial en relació amb dos casos de corrupció


D'altra banda, s'ha de constatar que
el manteniment del Sr Nadal com a membre (i portaveu) del grup municipal d'UM a l'Ajuntament de Palma, malgrat que es mantengui fora del govern municipal, impossibilita una relació normalitzada entre els grups de la majoria.


Per últim,
EU vol reafirmar el seu propòsit de col.laborar activament per evitar un eventual retorn del PP al govern de les principals institucions de les Balear o d'aficar aquestes institucions en una situació de paràlisi o ingovernabilitat, especialment en moments de crisi econòmica.


D'acord amb totes les consideracions anteriors, la Comissió Permanent ampliada d'EU acorda:


1.-   Ratificar els criteris sobre assumpció de responsabilitats polítiques expressats a la ressolució del Consell Polític d’EUIB de 14 de novembre del 2008


2.- Expressar la seva voluntat de mantenir els compromisos polítics i programàtics signats el 2007 i, per tant, de participar en els executius municipals, insulars i autonomics dels que actualment forma part sempre que no estiguin integrats en persones que estiguin incurses en els supòsits prevists a l'esmentada ressolució del Consell Interinsular


3.- Mantenir una relació política normalitzada amb UM tot i que es dóna per suspesa la mateixa amb el grup municipal a l'Ajuntament de Palma en  tant que s'hi mantengui la presència del Sr. Nadal i mantenir una relació de col.laboració política amb el grup socialista per a l'execució del programa pactat i, en la mesura que formam part del govern, a mantenir, com sempre, una actitud de lleialtat cap el govern en el  seu conjunt i de col.laboració amb totes les seves arees que impedeixi traslladar a  l'acció de govern i, per tant, a la ciutadania, els efectes negatius de les tensions politiques entre els seus integrants

AVUI LA RANA EXPOSA ELS MEUS DIBUIXOS

grosske | 03 Desembre, 2009 07:10

                                    dibuix exposicio

L'Associació La Rana, dedicada a infants abusats i maltractats, ha tengut l'amabilitat de fer-se càrrec d'algúns dels meus dibuixos amb l'arriscat propòsit de vendre'ls a benefici de les seves activitats.

Avui s'inaugura l'exposició a les 19 hores a la seu de l'Alliance Française, al carrer Sant Feliu,9; tot just porta per porta davant d'un famossíssim palacete de la nostra ciutat.

Per suposat estau convidats tots i totes, especialment aquells que estiguin disposats a fer qualque aportació per una bona causa

A més, pensau que és una bona manera de passar el temps mentres que l'executiva del PSIB-PSOE decideixi, avui vespre, el destí de la nostra comunitat

GAME OVER: HOMENATGE A LA FISCALIA... I A EU

grosske | 02 Desembre, 2009 07:57

En el moment que escric aquest post, hi ha un 90% de possibilitats de què la crisi política i institucional del pacte es saldi d'una manera favorable, és a dir, amb la sortida den Miquel Nadal del Govern i, en general, de tots aquells que estiguin en una situació semblant.

L'actuació de la Fiscalia ha estat determinant. Ni tan sols resumiré aquí les informacions que avui emplenen els diaris sobre  les trames empresarials montades per fer circular doblers públics cap a butxaques privades. L'Operació Maquillatge (la "peça separada de Son Oms") haurà estat, a la fi, la gota que haurà vessat el tassó omplert prèviament amb el Pla Territorial, Son Oms i Can Domenge. El meu homenatge, doncs, a la Fiscalia, a l'Agència Tributària i a la policia judicial per defensar els interessos de tots nosaltres davant els corruptes i els depredadors

Avui també surt en Diéguez assumint, a la fi, que hi ha que prendre decisions i en Barceló posant terminis fins a passat Nadal (la festa de Nadal, aclaresc). Està molt bé perquè això significa que la malaurada  doctrina de les mesures cautelars ha quedat definitivament enterrada i perquè això vol dir que el pacte establert al Consolat de Mar fa uns mesos entorn a les mesures cautelars per justificar la permanència den Nadal al Govern ha estat definitivament arxivat tal i com hem reclamat reiteradament des d'Esquerra Unida

... I el meu homenatge, també, a Esquerra Unida, que el novembre del 2008 aprovà un codi ètic per afrontar les responsabilitats polítiques en casos de corrupció, que ha sabut ser fidel a aquest compromís "contra viento y marea", que mai va tgragar amb el tema d'esperar mesures cautelars per demanar responsabilitats polítiques, que fa unes setmanes es declarà incompatible amb en Nadal al Govern autonòmic (quan l'operació maquillatge no era més que un nígul llunyà a l'horitzó) i que, a la vegada que cremava les seves naus amb aquesta posició sense retorn, va ser prou intel.ligent per combinar-la amb una estratègia de pressió per intentar que fós en Nadal, i no Esquerra Unida, la que sortís del govern.

... I un altre homenatge als joves d'Esquerra Unida que, en aplicació del codi ètic d'EU, per decència política i no per interés partidista, es presentaren en moltíssimes ocasions al saló de plens de l'Ajuntament de Palma demanant amb pancartes la dimissió de na Marina Sans i, posteriorment, la den Rafa Duran sense, per cert, que ni a UM ni al PSOE els semblàs gens problemàtic ni reprobable aquest fet  (quan es tractava del PP, ningú no parlava de teatre ni de "payasadas"). I que ara, en un acte renovat de decència, han tornat a fer el mateix malgrat que es tractàs der demanar la dimissió d'un membre de la majoria i això pogués tenir conseqüències polítiques desagradables com, per exemple, que dues assessores d'EU fossin enviades a l'atur per participar a les protestes  a través d'una esmena als pressuposts pactada entre UM i PP.

Sé que aquest balanç final de la batalla pot semblar massa prematur però ja sabeu el meu gust pels pronòstics i, a més, tenc la convicció que els murs de la vergonya, com ja va passar a Berlin, tenen això: allò més dificil és el primer forat, després ja tot ve rodat

 

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS