Administrar


Estadisticas de visitas

PALAU DE CONGRESSOS: AFARRAU BE LES CARTERES

grosske | 29 Maig, 2009 06:26

La possible paralització de les obres del Palau de Congressos és un bon exemple de com han funcionat i funcionen les coses a la nostra comunitat (i a moltes altres bandes)

La fòrmula de Matas per escometre aquest equipament era 100% pur lliberalisme pepero: un equipament estratègic per a Mallorca posat en mans privades que, teòricament, es feian càrrec de la inversió (120 milions)... i també dels beneficis derivats, entre d'altres coses, de l'explotació de dos hotels annexes.

Qui ara mateix pensi: "Ah, bé!. Tampoc no està tan malament... tenim palau de congressos i als ciutadans no ens costa ni un duro" és que ja ha picat en el parany den Matas. En realitat, la ciutadania ha posat un 25% de la inversió (30 milions d'euros) però això no la converteix ni tan sols en partícep del negoci: els 30 milions són una "subvenció" a fons perdut.

A més, com va ser propi d'aquell govern presidit per en Matas i  vice-presidit per aquesta senyora que ara surt a les valles electorals del PP (no oblidem el Metro inundable, el Palmarena inacabat i d'altres joies de la seva gestió) el projecte es va fer amb el nas. Us recoman un article d'avui del Balears que explica les filigranes - algunes d'elles molt forçades -  que s'han hagut de fer per fer flotar un projecte absolutament foradat.

Ara el grup Barceló, el que està cridat a construir i gestionar el Palau i l'hotel diu que vol més doblers, que els 30 milions no basten. Obviament no pot esser i ell ho sap: es va convocar un concurs amb unes determinades condicions i sobrebeneficiar ara el guanyador del concurs seria fàcilment recurrible pels altres concursants i, fins i tot, per altres empres que no varen arribar a concursar. Però l'amenaça de deixar 400 treballadors al carrer amb la que està caiguent i de paralitzar un projecte estratègic per a la ciutat i la illa és molt potent.

Maniobra econòmica, maniobra política?. No ho sé massa bé encara. Però jo, de moment, estic còmodament assegut amb una llibreta a la mà per apuntar a tots aquells que demanaran que na Calvo, n'Antich i en Barceló s'en vagin un dia a sopar per decidir quants de doblers cal treure de les butxeques dels ciutadans per arreglar aquest petit incident

I ARA QUE?

Idò s'ha d'intentar que el Grup Barceló mantengui els seus comprimisos i, si es confirma que el renuncia a fer-lis front, se li haurà de reclamar la indemnització que preveu la llei i obrir un nou concurs.

Com?. Estic segur que EU donarà suport a una fòrmula de col.laboració entre institucions públiques i partenairs privats. Sense cap tipus de dubta. Però tractant-se d'un equipament estratègic - com tots no ens cansam de repetir - el control de l'operació ha de ser públic i el paper dels partenairs privats ha de ser de participació en la gestió del model i de recuperació de la seva inversió amb un marge de benefici suficient i raonable

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS