Administrar


Estadisticas de visitas

BARTOMEU VICENS I EL PACTE DE PROGRES

grosske | 30 Maig, 2008 07:44

Continúa la investigació sobre el cas Son Oms i la cosa s'embruta per al portaveu d'UM al Parlament, Bartomeu Vicens.

He de dir per començar que no sé si Bartomeu Vicens,  ha comés o no cap delicte. Ni ho sé ni som qui per dir-ho: això és cosa dels jutges.

Però sí sé que la possible implicació en tres casos de corrupció urbanística és una llosa massa feixuga per a un portaveu parlamentari que condiciona la seva feina i enterbola la projecció pública dels seus posicionaments

L'assumpció de responsabilitats polítiques - que així es diu la figura - no és, per tant, cap "presumpció de culpabilitat" contradictòria amb la presumpció d'innocència recollida a la Constitució: és una mesura cautelar, una mesura protectora que pretén preservar la política dels avatars judicials i de les pol.lèmiques sobre corrupció.

Això és el que jo sempre he sostingut i el que mantenc ara per molt que UM sigui ara un partit soci a diversos governs. M'agradaria no veure d'altres polítics importants del Pacte dient coses distintes a les que deien fa poc més d'un any, quan estaven a l'oposició. 


REFERENDUM, IBARRETXE, MADRAZO... I CATALUNYA

grosske | 29 Maig, 2008 06:48

EL QUE: Les preguntes del Referèndum proposat pel govern basc son realment cridaneres. La primera és una ratificació d'allò acordat sobre la negociació amb ETA per totes les forces polítiques del Congrés (excepte el PP) a l'anterior legislatura . La segona és un "bucle" abstracte inextricable sobre un acord sobre el dret a decidir que hauria de ser ratificat en un segon referèndum.

EL PERQUÈ: Després de la seva reunió amb en Zapatero a La Moncloa,  Ibarretxe va dir que va veure un President del Govern que només pensava en les properes eleccions al Parlament Basc. Es possible, però jo crec que al PNB li passa exactament el mateix.

Després del famós "Pla Ibarretxe", el Sr. ídem torna a fletar un altre vaixell destinat a naufragar gloriosament en les pèrfides aigües de l'Estat centralista. S'acosta una batalla naval espectacular que tendrà un espectacular  ressó mediàtic... i de la qual el PNB pensa treure un bon benefici electoral.

Pronòstic colateral: com que ja és la segona jugada d'aquestes característiques crec que el rèdit electoral serà menor que en el cas del Pla Ibarretxe i que el PSOE també treurà una bona tallada del tema tant al conjunt de l'Estat com "¡ojo al dato!" a la pròpia Euskadi... i, el que és més important, pronostic que, escampat el fum de la batalla i embutxacats els respectius vots, això acabarà amb un acord PSOE/PNB per "treure el pais endavant"

I MADRAZO? Des de fa molts d'anys, he donat suport a la presència d'IU-EB al govern basc. També he defensat el paper de pont entre nacionalistes i no nacionalistes que IU-EB podia jugar i la seva contribució a la normalització del debat polític a Euskadi (que vol dir, bàsicament, el dret a parlar d'altres coses que no sigun ETA i els referèndums). Crec que IU-EB ha jugat realment aquest paper de pont de manera molt positiva però també crec ai! que el pont ja només connecta realment amb una de les voreres del riu.

IU-EB hauria d'anticipar-se a aquest acord PSOE/PNB després del titànic duel que pensen representar sobre les costelles del poble basc i apostar per una via catalana cap al ple autogovern. El que necessita Euskadi no són acords sobre drets (!?) pendents d'ulterior ratificació: el que necessita és una reforma estatutària com la catalana que esgoti fins al final les possibilitats constitucionals i que, un cop desenvolupada, doni pas a una reforma de la Constitució i a una nova articulació de l'Estat. Sobre aquesta via de la política aferrada al terreny dels drets concrets a decidir i no de les grans batalles semàntiques és com les coses poden realment avançar i es poden consolidar majories sòlides que afermin una articulació moderna, oberta i democràtica de l'Estat - que per a IU és sinònim d'Estat federal - i el reconeixement d'una cosa tan elemental com és el dret a l'autodeterminació de qualsevol poble que el reclami

HIDALGO I TOTA LA RESTA

grosske | 27 Maig, 2008 06:30

La sentència contra Hidalgo, Massot i el zelador i el misser d'Andratx és realment exemplar.... i només la primera de les 68 sentències que ens esperen dins el paquet conegut com a cas Andratx.

La màfia covada sota el govern del PP a l'anterior legislatura està passant dels emmanillaments, les pol.lèmiques mediàtiques i parlamentàries i les imputacions a les sentències. Es una bona notícia.

Si agafau la premsa d'avui, la cosa fa flamada: compareixença den Rodrigo de Santos davant el jutge, noves averiguacions sobre el CDEIB i el malbaratament de doblers públics (325.000 euros en despeses de representació: restaurants, taxis i coses per l'estil), declaracions de testimonis sobre el PTM que parlen de pagaments a arquitectes d'un municipi...

L'any passat, l'electorat va col.locar tota aquesta guarda de lladres a l'oposició (pels pèls però a l'oposició). Ara es tracta que la justícia faci la seva feina i que provoqui tal treasbalsament que mai més hi hagi un partit amb nassos per amparar aquests tipus de comportaments

DIETARI 14: MENTIDERS DEL PTM, VELLS, CHIQUILICUATRE

grosske | 25 Maig, 2008 09:42

* El Diario de Mallorca treia ahir en portada les paraules del Fiscal a Jaume Font sobre el tema del Pla Territorial: "O miente Vd. o miente el Sr. Bartomeu Vicens".

Jo vaig pensar;  "ja està clar que  tot dos no poden dir la veritat... però i si mentissin tot dos". Esper que els nostres superfiscals no hagin descartat aquesta hipòtesi. Tal volta el Sr. Vicens no és una alma càndida que va ser forçat pel PP a incloure dins el Pla Territorial "pelotassos" ignominiosos, tal volta el Sr. Font no és un alma càndida que va veure com el Sr. Vicens aprovava un Pla Territorial ple de "pelotassos" sense enterar-se de res... tal volta tots ho veien tot i, senzillament, varen pactar i es varen posar d'acord

* Deia ahir també el diari que na Josefina Santiago, companya, amiga i Consellera d'Afers Socials, ha recuperat la gestió de cinc residències de majors, la gestió de les quals fou encomenada per Jaume Matas a una empresa privada. La ráó ha estat la mala atenció dispensada a les persones majors. Em sembla una decisió positiva i valenta però que no ens ha d'ocultar una realitat molt molt sagnant: tenim les persones grans assistides mal ateses. Fins i tot llevant del mig els casos de maltractaments actius que, de vegades, acaben a la televisió i als jutjats, el fet és que la manca de recursos fa que no s'els dediqui temps per tranquilitzar-los, que no s'els canvii amb la puntualitat requerida, que s'els sobremediqui perquè no donin la lata... aquesta és la puta realitat

* Ahir vaig veure una bona part del Festival d'Eurovisió. Espanya va quedar pel mig i em sembla bé. La bufonada del chiquiliquatre, més pròpia de la part còmica d'un festival de fi de curs de primer de batxillerat, és bastant representativa de la catàstrofe musical en que ha acabat convertint-se el Festival d'Eurovisió. No és un problema de posar-se pedant davant una balada lleugera o amb voluntat de ser comercial... és que tot allò no tenia qualitat com a balada lleugera ni tenia ganxo comercial.

PERE GARAU: PRIMER CONSELL DE BARRI

grosske | 23 Maig, 2008 15:29

Una de les mesures més potents en la nova política de participació ciutadana s'"inaugurarà" d'aquí quatre dies. Serà dimarts qui ve, dia 27 de maig, a Pere Garau. Allà es  es constituirà el primer Consell de Barri de la nostra Ciutat.

La fòrmula ja està consensuada amb les entitats.

A Pere Garau - i després a Son Gotleu, Camp Redó/Cas Capiscol i Verge de LLuc/ Son Rul.lan - hi haurà una interlocució directe entre Ajuntament i entitats a nivell de barri.

Una interlocució periòdica que serà un potent emplaçament per a l'Ajuntament per a complir els seus compromisos; una interlocució periòdica que serà un àmbit privilegiat per a la interacció entre les entitats del barri, per a l'anàlisi conjunta dels problemes del barri, per a dur endavant activitats conjuntes per part de les entitats del barri...

Un canvi radical respecte a la dificultosa incomunicació actual entre l'Ajuntament i els diferents barris, una aposta decidida per l'enfortiment del teixit associatiu i per la democratització de la nostra ciutat

PLA TERRITORIAL: VAJA GUARDA DE GOLFOS!

grosske | 22 Maig, 2008 06:40

Vicente Grande ha declarat a la sortida dels jutjats que té la consciència molt tranquil.la. Normal. Amb l'operació éspeculativa de compra venda des Crevers només va guanyar el que un mileurista guanya fent feina dos mil anys... sí, sí, dos mil anys. I això està lluny de ser el menor dels seus pecats.

Està molt bé que la justícia hagi començat per Es Crevers perquè la mà negre i pútrida dels polítics corruptes es fa particularment manifesta. Mateu Sastre, conegut promotor immobiliari, era l'afortunat beneficiari d'un dels "pelotassos" del Pla Territorial a La Real. La moguda de Son Espases, presentada per l'oposició com a punta de llança de moviments especulatius a la zona, aconsellà desmuntar l'operació. Però, naturalment, no faltà el polític que li digué "Tranquil, Mateu, ho arreglarem a un altra banda". I, efectivament, en menys d'un any Mateu Sastre era el flamant propietari de Es Crevers. El Sr. Grande va ser el col.laborador necessari d'aquesta operació per la mòdica xifra de 27 milions d'euros.

També els polítics i els seus partits, podeu estar ben segurs, participaren del pastís. O no vos heu donat compte que aquí hi ha polítics i partits molt més milionaris del que es pot explicar de manera raonable?

Tot plegat una anècdota dins la merda del Pla Territorial i el Pla Territorial una anècdota dins la merda del ladrillo, la promoció immobilià i els polítics corruptes de la nostra comunitat.

Passa d'hora que el Consell Insular modifiqui el Pla Territorial per, com a mínim, enterrar sota set claus els negocis de tota aquesta guarda de golfos

1ER ANY DE CANVI A BENESTAR SOCIAL

grosske | 21 Maig, 2008 05:52

Impossible resumir-ho en el format d'un post d'aquestes característiques però no em resistesc a fer aquí quatre pinzellades:

1.- Lluita contra l'infrahabitatge: misèries de dècades arreglades en menys d'un any (edifici del carrer Brotad, Canòdrom) i altres actuacions en marxa: Ca n'Angelí, Son Banya...

2.- Palma, ciutat accessible per a tots: Conveni amb la Fundació Diseign for all, resacció d'un pla integral, participació dels col.lectius afectats, inici d'actuacions.... objectiu: Palma ha de passar de ser la darrera de la classe a ser pionera en matèria d'accessibilitat

3.- Dependència: 1 residència pública per a persones majors assistides (la primera en vint anys) i 20 centres de dia duranbt aquesta legislatura

4.- Persones grans: s'ha acabat amb la discriminació i amb tractar les persones grans com si fossin menors d'edat: autonomia del moviment associatiu, transparència i objectivitat en l'assignació de recursos

5.- Cooperació: compromís de calcular el 0,7% sobre el total de la despesa municipal (incloent-hi organismes autònoms i empreses municipals, creació d'àrees d'atenció preferent, concertació amb el sector de les polítiques a reralizar 

I més coses en matèria d'immigració, infància i família, etc. però ja són cinc pinzellades i no quatre i no puc continuar

 

1ER ANY DE CANVI EN PARTICIPACIO CIUTADANA

grosske | 20 Maig, 2008 05:54

Un any després de les eleccions del 2007 ja està definit i orientat el canvi a Palma en matèria de Participació Ciutadana.

En apretadíssim resum, aquest és el seu contingut:

Crear nous instruments de participació ciutadana: un protocol de pressuposts participatius aprovat la setmana passada i que anirem revisant any rera any; uns Grups Sectorials per parlar i negociar amb el teixit associatiu en funció dels seus interessos sectorials; la creació del Consell Socialde la Ciutat (que va al Ple d'aquest mes), el Defensor de la Ciutadania, i , la joia de la Corona, uns Consells de Barri que duran la interlocució amb les entitats "a peu de barri".

També cal remarcar la revitalització dels Consells de Centre que han de servir per retornar a la ciutadania el poder de decisió sobre el que fan i el que han de fer els Centres Culturals

Quant al moviment veïnal, més suport i major respecte a la seva autonomia. La convocatòria de subvencions d'enguany supera en un 43% les de l'any passat, permet el major marge de maniobra possible a les AAVV sobre què volen fer amb el suport de l'Ajuntament i, a més, es signaran convenis per tal d'agilitzar el pagament de les subvencions

Quant a les festes populars, màxim consens i participació en el seu disseny a través del Pla Director de Festes Populars que ja està redactat en fase d'avant projecte i serà objecte de debat durant tot l'any 2008. El projecte sortirà a la llum després d'una nova reunió de la Comissió de Festes que es celebrarà dia 9 de juny)

CENTRES CULTURALS ANTIECOLOGICS

grosske | 18 Maig, 2008 10:39

Divendres vaig anar a l'inauguració del Casal de Barri d'Establiments: un projecte que inauguram nosaltres però que va dissenyar i realitzar l'anterior  govern de la Sra. Cirer i, més concretament, l'area de govern del Sr. Rodrigo de Santos.

Que Establiments tengui un centre cultural nou és una bona notícia;el centre cultural que té és un desastre. No entraré en qüestions estètiques, debat interminable i de dificil ressolucíó. L'edifici li pega a l'entorn d'Establiments com "a un Cristo dos pistolas" però no faltarà qui trobi això un contrast interessant i positiu.

El que ja no té cap tipus de consòl és fer un edifici de vidre a un pais mediterrani. Ens gastarem molt més doblers en aire acondicionat, calefacció i neteja de vidres que en donar suport a les activitats del centre... i ,a més, farem una gran contribució a la progressió del canvi climàtic.

El mateix està passant al centre cultural de Son Ferriol, dels mateixos autors i inaugurat poc abans de les eleccions. Les fotos d'aquests centres quedaran beníssim als seus currículums i a qualque revista d'arquitectura però l'anterior equip de govern va cometre una autèntica irresponsabilitat propiciant aquest tipus de desbarats

DIETARI 13: CORT, MAPAU, TELMA ORTIZ, RAJOY...

grosske | 16 Maig, 2008 06:09

Ahir vàrem presentar BARRIACTIVA'T. Entre maig i Octubre l'Ajuntament durà a 45 barris de Palma activitats d'animació cultural i artística de petit format. Es una experiència pilot. Veurem com funciona però crec que és important, per primera vegada, fer partíceps els barris de l'Eixambple i la perifèria de l'esforç que fem en aquesta matèria.

Telma Ortiz ha perdut la batalla judicial per preservar la seva intimitat. No sabria valorar l'intríngulis jurídic de l'assumpte i fins a quin cert punt la seva demanada estava jurídicament mal enfocada. El que sí sé i el que em consta és que la premsa del cor ha caigut en els comportaments més miserables. Em fa mal al cor veure com uns desgraciats discutint a crits i sense cap coneixement de causa sobre relacions de parella, relacions mare-fill o sobre la dependència de l'alcohol d'un o un altre "famós" es puguin considerar periodistes. Si jo publiqués a aquest bloc una foto del Papa torcant-se el cul aquest seria el bloc més visitat del planeta... però això no és una justificació suficient per convertir-me en un miserable. El meu menyspreu més absolut, doncs, per als pseudoperiodistes i per als executius i propietaris de mitjans de comunicació responsables d'aquests desbarats

Parlant de coses rares, vaig veure ahir a Javier Mato, a la Televisió de Mallorca, a un debat sobre corrupció dirigit per Miquel Payeras. Fa només 9 anys Javier Mato era el receptor, juntament amb na Rosa Estaras, dels informes de  Maria de la Pau Segura (a. Mapau) i den Miquel Segura sobre les seves activitats a sudamèrica de captació de vots per al PP en viatges pagats amb la butxaca de tots els ciutadans (i que culminaren en un espectacular augment dels vots a Formentera de gent que no tenia res a veure amb aquesta estratègica illa del nostre arxipìèlag). Però ahir pontificava sobre la corrupció com si acabàs d'aterrar de la Lluna.

Mentres, Rajoy continua el seu viatge imparable cap el centre. El centre d'on, exactament?. That's the question. Els emprenyos de na Maria San Gil i de tota l'ala dura del partit tendran un cost important que serà la mesura del resultat d'aquest viatge emprés per en Rajoy tal volta  una mica massa lleuger d'equipatge

 

PRESSUPOSTS PARTICIPATIUS EN MARXA

grosske | 15 Maig, 2008 05:37

Ahir l'Ajuntament aprovà un protocol per iniciar a Palma la implementació dels pressuposts participatius.  Com a regidor responsable de participació no cal dir que "estoy que me salgo" amb un tema tan emblemàtic per a l'impúls de la participació a qualsevol ciutat del món

Evidentment, es tracta de l'inici d'un procés, no de la definició d'una etapa final. Les coses, en participació, s'han de fer així. Per això, a principis del 2009, està prevista una avaluació de l'experiència per tal de corregir-la i, n'estic segur, aprofondir-la.

En aquesta primera etapa el que es tracta és, ni més ni manco, que del següent:

- Constituir Consells de Barri que, juntament amb els de Districte, permetran la participació a nivell territorial i que també han de propiciar la participació directa dels veïnats a través d'assemblees convocades per les pròpies entitats

- Constituir Grups de Treball d'acord amb la realitat del moviment associatiu (joves, tercera edat, moviment veïnal, etc.) per tal de participar des del punt de vista sectorial

- Aprovar el Consell Social de la Ciutat (l'aprovació inicial es farà aquest mes de maig) com a àmbit "superior" de participació.

Amb tot aquest tramat constituït, s'han establert dos grans ítems d' Informació, Diàleg i Concertació a nivell pressupostari (un al voltant de la liquidació del pressupost de l'any passat i un altre en els moments previs a l'elaboració del projecte de pressuposts). Es un inici potent i sòlid.

Mén endavant vendrà la part més avançada dels pressuposts participatius: la presa de decisions entorn a qüestions pressupostàries concretes per part dels òrgans de participació (especialment pel que fa a les inversions) que suposaran un important emplaçament polític per a les instàncies de representació política que, per llei, són les que tenen la darrera paraula

DIETARI 12: CA N'ANGELI, CARRERS...

grosske | 10 Maig, 2008 08:40

Si fa dos dies anunciava en aquest bloc la paralització d'un "pelotasso" fastigós. avui és necessari fer referència a més bones notícies:

L'esbucament de les primeres barraques de Ca n'Angelí és un altre símptoma de que aquesta ciutat recupera la seva dignitat. Després de l'edifici del carrer Brotad i el Canòdrom, aquesta serà la tercera intervenció en contra de l'infrahabitatge que es fa en un any a la nostra ciutat. Intervencions lentes perquè es fan amb criteris socials, preocupant-se per donar una oportunitat a les persones que hi viuen: no posant-les en el carrer i traslladant el problema a un altra banda. Es fa feina però encara queda molta per fer: hi ha més casos sagnants d'infrahabitatge, hi ha el cas de les persones sense sostre que malviuen al carrer... però sí hi ha voluntat política tot es pot aconseguir.

També, a la fi!, ens hem posat amb els noms del carrers. La meva vella amiga, la Plaça del Caudillo ja és història, però, com en el cas anterior, encara hem de fer moltes coses més - no relacionades amb el nom dels carrers - per reivindicar els demòcrates i deixar de retre homenatge al franquisme. Poc a poc, tot s'anirà fent.

També, a la fi!, s'ha presentat el Pla Director de Festes Populars que volem debatre els propers mesos amb el conjunt de la societat i que serà el primer instrument per tenir una visió consensuada i global sobre les festes populars; festes de major qualitat, que atreguin visitants de l'exterior, participatives... aquest és l'objectiu

... i dimecres qui vé es constitueix la comissió de seguiment del programa "Palma. Ciutat per a tots". La marca d'un objectiu estratègic: fer de Palma una ciutat puntera en matèria d'accessibilitat. Mentre fem els plans estratègics, la comissió de seguiment i concertam les polítiques amb el món associatiu, les coses ja s'han començat a moure: plans d'actuació a Son Cotoner, Es Fortí i Camp den Serralta per deixar-los lliures de barreres, criteris més rigorosos a urbanisme a l'hora d'exigir el compliment de la normativa, mesures per accedir l'accés autònom  a l'administració de les persones sordes... però encara hi ha moltes coses més per fer

EL PELOTASSO DELS RENT A CAR

grosske | 08 Maig, 2008 11:10

Un dels temes més denunciats per EU-EV a l'anterior legislatura: el pelotasso dels rent a car (també conegut com a pelotasso de Son Garcias Vell) està a punt de ser definitivament enterrat.

El març del 2007, el Ple de l'Ajuntament aprovà provisionalment la reclassificació urbanística d'uns terrenys rústics ubicats a Son Garcías Vell (davora el camí de Son Fangos) per ubicar-hi un polígon de serveis per a rent a cars.

La "particularitat" del tema és que aquests terrenys havien estat utilitzats il.legalment durant més de deu anys per diverses empreses de rent a car (són rústics) i que la majoria d'aquestes empreses havien adquirit aquests terrenys en propietat poc abans d'iniciar-se el seu procés de reclassificació urbanística.

Es a dir, una tècnica de pelotasso calcada a la que ara investiga la Fiscalia  en relació amb el Pla Territorial i que, a més, es feia a banefici d'empreses que, durant anys havien actuat il.legalment en sòl rústic.

Una maniobra del PP a Cort que l'actual govern de progrés ha paralitzat fins ara i que, en breu, serà definitivament estroncada.

LA UBICACIO DE MIQUEL NADAL

grosske | 07 Maig, 2008 08:07

No tenia massa ganes d'escriure sobre aquest tema però en Torres Blasco, a la seva columna d'avui, troba a faltar que aquest bloc s'en faci ressó. Així que, per respecte a lector tan qualificat, aquí teniu la meva opinió.

Fa més d'un any que el Secretari General d'UM cerca una ubicació adequada a la seva funció de líder d'un partit com UM. L'Ajuntament de Palma - en sí mateix - no és la plataforma més adequada... a no ser que es sigui batle. D'aquí els seus esforços per ocupar aquesta plaça que, finalment, no fructificaren.

Parlar als plenaris de l'Ajuntament des de fora del govern quan la seva companya de grup - la Sra. Cerdó - hi està en lloc destacat i amb una important àrea de gestió no ha deixat de ser una anomalia permanent.

La seva eventual entrada en el govern municipal és, en aquest sentit, un moviment positiu que, objectivament, reforça la cohesió del govern i de la majoria municipals. Malgrat les nostres diferències polítiques - que el Sr. Nadal exhibeix en públic per contentar la seva parròquia i que jo tendesc a minimitzar per no perjudicar el govern - jo estic content d'aquesta eventual incorporació a l'equip de govern.

Esper, també que la seva incorporació sigui per governar amb totes les conseqüències, assumint àrees de gestió i ajudant a "titar del carro". Altra cosa - a part de ser inexplicable davant l'opinió pública per moltes raons - no seria més que perllongar les anomalies d'un altra manera i, en definitiva, deixar sense resoldre el problema d'ubicació al qual feia referència en un principi 

HOY ES LUNES Y ESTAN EN EL BANQUILLO

grosske | 05 Maig, 2008 06:19

Avui és notícia a tots els mitjans estatals el començament del primer dels judicis pel "cas Andratx". Es el primer d'una llarga sèrie que es produiran al voltant del mateix cas.

Ara mateix sortia a la ràdio en José Maria Rodriguez dient que això és un tema particular i que el PP no té res a veure. Aquest home mai no es cansa de mentir. La frase per la qual passarà a la història és aquella de "hablamos de que era lunes y de que estaba en el despacho": un altra mentida amb la qual llevava trascendència a les seves maniobres de protecció política cap a l'ex-batle d'Andratx (maniobres enregistrades per la policia i publicades a tots els mitjans).

Impressionant, per cert, el reportatge d'ahir del Diario de Mallorca i que he intentat reproduir aquí: més de 50 polítics ded Balears imputats per casos de corrupció distribuïts en 18 casos (dos dels quals afecten a persones del PSOE),

Estic segur que algúns d'ells no prosperaran, tal volta amb raó

Però encara estic més segur que tot això no és més que la punta de l'iceberg, la part del xapapote que ha arribat a les platges judicials. Enmig de la mar, tacant, contaminant i corrompent la nostra societat i la nostra vida política hi ha milers de tonelades de tràfic d'influències, d'enriquiments il.lícits, de "favors" en contra de l'interés general, d'"enxufismes", d'abusos, de negocis inconfessables... que mai no arribaran a ser castigats per la justícia

Más de cincuenta cargos públicos se encuentran inmersos en procesos judiciales

I.OLAIZOLA. PALMA. Desarrollan su trabajo en el Parlament, en el Consell, al frente de un consistorio o en alguna otra institución pública o, simplemente, están alejados de la política pero fueron imputados durante su trabajo en la cosa pública. Más de cincuenta políticos o ex políticos se encuentran inmersos en procesos judiciales, alguno de los cuales se inició con la vista puesta en altos cargos que finalmente fueron exonerados por la justicia, que acabó acusando a meros funcionarios o empleados públicos de menor nivel.
Estos son los casos en los que están implicados, de una u otra forma, políticos de Balears y cuyas primeras vistas comienzan en breve. La más inmediata, la que abre la serie del caso Andratx, arranca mañana.

CASO ANDRATX
La fiscalía anticorrupción, en estrecha colaboración con la Agencia Tributaria, puso en marcha el 27 de noviembre de 2006 una gran operación contra la corrupción urbanística en Andratx. Ese mismo día, dos políticos del PP fueron detenidos: el entonces alcalde del municipio de Ponent, Eugenio Hidalgo, y Jaume Massot, que ostentaba el cargo de director general de Ordenación del Territorio del Govern de Jaume Matas.
Uno de los principales artífices de esta trama de corrupción urbanística, el celador municipal Jaime Gibert, ha llegado a un acuerdo con la fiscalía para declararse culpable, lo que ha dado un espectacular giro a la instrucción de un complejo sumario en el que hay abiertas hasta setenta piezas separadas. El ex empleado municipal podría ser acusado de varios delitos de falsedad documental y de cooperador necesario en delitos de prevaricación urbanística.
La asunción de culpas de Gibert contrasta con la actitud de los dos políticos implicados, que siempre han negado todos los cargos presentados contra ellos. La primera consecuencia de este pacto Gibert-fiscalía se podrá ver mañana en la sección segunda de la Audiencia de Palma, donde tendrán lugar el primer juicio por una pieza separada del caso Andratx. Se juzga la construcción de una vivienda unifamiliar del ex primer edil en un área de especial protección. Hidalgo y Massot están imputados por falsedad en documento oficial, prevaricación urbanística y delito contra la ordenación del territorio.

CASO PTM
Uno de los casos de corrupción más sonados destapados últimamente es el del Plan Territorial de Mallorca (PTM). El magistrado Miquel Florit, por el momento, ha citado en calidad de imputados a Bartomeu Vicens, diputado y portavoz de UM en el Parlament, y a Jaume Font, conseller y portavoz popular en el Consell de Mallorca. Junto a ellos, dos notorios promotores inmobiliarios, Vicenç Grande y Mateo Sastre. El presunto delito: el uso de información privilegiada sobre futuras recalificaciones de fincas rústicas a urbanizables, un proceso que materializó el Plan Territorial de Mallorca a través de las Áreas de Reconversión Territorial (ART). Los canjes urbanísticos de diferentes terrenos contemplados en el PTM habrían generado unos pelotazos estimados inicialmente en más de 300 millones de euros. Florit tomará declaración a Vicens, que en la época de autos, los años 2003-2004, era conseller de Territori, el lunes 12 de mayo. Font pasará por los juzgados el viernes 23.

CASO SON OMS
La fiscalía también está investigando quién se quedó con un 15% de los solares que se recalificaron de rústicos a urbanizables industriales en el polígono de Son Oms. El promotor Ángel Ochando denunció que dos dirigentes de UM, Bartomeu Vicens y Maximilià Morales, le habían exigido la cesión de un 15% de sus parcelas en caso de que la zona se recalificase. Morales, ex presidente del Parlament, y Vicens desvincularon sus actuaciones en Son Oms de sus responsabilidades políticas y alegaron que su intervención se ciño a su actividad privada.

CASO CAN DOMENGE
El empresario catalán Josep Lluís Núñez se ha querellado contra todos los consellers del PP y de UM en el Consell de Mallorca durante la pasada legislatura que votaron a favor de la adjudicación de los terrenos de Can Domenge por un valor que considera inferior al precio del mercado. Núñez acusa a los querellados de los presuntos delitos de malversación de fondos públicos, prevaricación y revelación de secretos oficiales. Los políticos de UM implicados son Maria Antònia Munar, Miquel Nadal y Dolça Mulet. Los del PP: Fernando Rubio, María Binimelis, Rafel Bosch, Bartomeu Vallori, Eduardo Puche, Carme Feliu, Joan Font, Antoni Coll, Miquel Munar, Gaspar Oliver, Miquel Canàves, Catalina Sureda, Andreu Obrador, Carlos Luis Veramendi, Miquel Amengual y Francesc Cañelles. El juzgado número 12 de Palma sigue investigando el asunto, sobre el que han encargado dictámenes tanto el Consell como el Colegio de Arquitectos.

CASO AYUDAS
La presunta trama de corrupción en torno a las subvenciones públicas otorgadas en la anterior legislatura por el Consell de Mallorca a varias entidades afines a UM recibió el sobrenombre de Caso Ayudas. Pese a que la denuncia inicial incluía a más políticos, entre ellos la entonces presidenta Munar, en el sumario sólo figuraban como imputados Dolça Mulet, vicepresidenta entonces del Consell y hoy en día consellera ejecutiva de Esports y Promoció Social de la institución insular, y Joan Josep Mas, ex director insular de Patrimonio Histórico-Artístico. No obstante, el 9 de abril el juez Pedro Barceló exoneró a ambos políticos tras archivar parcialmente el sumario al no ver indicios delictivos en la concesión de los fondos públicos. Sin embargo, la resolución dejó abierto el caso para 11 de los responsables de las entidades beneficiadas por presunto desvío de las ayudas a fines nos subvencionados y falsedades. Anticorrupción estudia recurrir el archivo y el PP, como acusación particular, ya ha anunciado su recurso.

CASO DE SANTOS
Uno de los casos más mediáticos por la truculencia de los hechos ha sido el protagonizado por el ex teniente de alcalde de Urbanismo de Palma, Javier Rodrigo de Santos, investigado por una presunta malversación de fondos públicos usando abusivamente una tarjeta de crédito municipal para pagar servicios en clubs de alterne homosexuales. Pese a haberse gastado una cantidad superior a los 50.000 euros usando la visa de la EMOP, como el propio imputado ha admitido al devolver esta cantidad, la jueza que instruye la querella formulada por la fiscalía anticorrupción accedió a adelantar la comparecencia del ex alto cargo público que gestionaba el urbanismo de Ciutat para evitarle el "acoso" de los medios de comunicación. Bronceado y con buen aspecto, el ex edil compareció ante la magistrada Ana San José durante apenas 5 minutos, tras lo cual quedó en libertad para regresar a Madrid, donde sigue un tratamiento por su adicción al sexo y a las drogas que, según alegó ante la jueza, no le permiten explicarse.

CASO CASTILLO INFANTIL
El anterior no es el único caso en el que está implicado De Santos. La fiscalía también investiga una presunta prevaricación y otros delitos por el contrato verbal con el que el ex responsable de urbanismo adjudicó a la empresa sueca Hags la construcción del castillo infantil que imita al de Bellver para el Parc de sa Riera. En las diligencias de la fiscalía figuraba también como imputada Gloria Penalva, ex gerente de la EMOP y mano derecha de De Santos. La empresa Hags reclama al Ayuntamiento 1,4 millones de euros, trescientos mil más de lo presupuestado.

CASO BITEL II
Un nuevo escándalo sacudió al PP a finales del pasado mes de abril. Damià Vidal, hombre de confianza del ex president Matas y colocado por éste al frente de la empresa Bitel, es detenido por una presunta malversación de 700.000 euros. Damià Vidal, junto a otras 5 personas, está acusado de los delitos de malversación de caudales, cohecho, defraudación y falsedad en documento mercantil. Anticorrupción postula que Vidal supuestamente urdió con los otros encausados un entramado societario para vaciar las arcas de Bitel. Lo último: los actuales gestores de Bitel han descubierto un segundo descuadre de 440.000 euros que Vidal habría autorizado para aumentar la seguridad de la empresa y de cuyo destino real apenas hay justificación.

CASO MAPAU
De la docena de personas que llegaron a estar imputadas en el sumario del caso Mapau, la presunta trama para la captación ilícita de votos de emigrados a Argentina y Uruguay en favor del PP en las autonómicas de 1999, la jueza instructora ha dictado un auto de "procesamiento" (pase a procedimiento abreviado) contra tres funcionarios del Govern a los que se acusa de falsedad documental y prevaricación continuada por la contratación irregular por el Institut Balear de Desenvolupament Industrial de Maria de la Pau Segura, supuesta agente electoral del entramado. Los tres procesados son Rosa Grijalba, Angel Gallego y Joan Fortuny, que formaron parte de la mesa de contratación convocada para cubrir una plaza de traductor.
CASO GARCÍAS-ESTARÀS
El diputado socialista en el Congreso Antoni Garcías se ha querellado contra la presidenta del PP, Rosa Estaràs, por un delito de calumnias tras haberle acusado ésta de malversación de fondos con unos billetes de un viaje oficial a Cuba durante su etapa de conseller. El juzgado de instrucción 7 lleva las diligencias y ya citó a declarar como imputada a Estaràs el pasado día 10 de abril. Su abogado defensor, Rafael Perera, ha pedido el sobreseimiento de las diligencias al considerar que el asunto no tiene ninguna relevancia penal, ya que, en su opinión, se trata de un asunto limitado al ámbito parlamentario. El juez Antoni Garcías, de mismo nombre que el querellante, habrá de decidirse por esta opción o elevar una consulta al TSJB para imputar a la diputada del PP.

CASO NÁJERA
La sección primera de la Audiencia ha ordenado la reapertura de la última de las causas abiertas contra la ex alcaldesa de Calvià Margarita Nájera, referida a la presunta venta a bajo precio por parte del entonces recaudador municipal del municipio, Jaime Riera, de un solar urbanizable a Manuel Barajas,ex marido de la actual consellera de Trabajo. Según afirma el denunciante, el primer edil calvianer Carlos Delgado, Nájera habría mejorado el contrato del recaudador municipal para conseguir este trato de favor hacia su ex marido.

CASO CABALLISTAS
La implicación de la alcaldesa de Felanitx, Catalina Soler, entre la decena de alcaldes, ex alcaldes y funcionarios implicados en la trama de presuntas certificaciones falsas por las que el ex alcalde de ses Salines, Sebastià Vidal, legalizó su vivienda de na Fonda como un club hípico, ha obligado al TSJB a instruir el caso dada la condición de diputada, y por tanto de aforada, de la primera edil felanitxera.
Será el magistrado Antoni Monserrat quien llevará el caso en el que el anterior magistrado Antoni Rotger, que se inhibió a favor del primero, imputaba un presunto delito de falsedad documental, penado con seis años de privación de libertad y otros tantos de inhabilitación para ejercer cargo público, a la alcaldesa de Felanitx, al alcalde de Santanyí, Miquel Vidal; al alcalde de Selva, Joan Rotger; al de Montuïri, Gabriel Matas; al ex alcalde de Santa Margalida, Antoni del Olmo; al ex primer edil de Lloret, Joan Jaume Ramis; al ex alcalde de sa Pobla, Antoni Serra. y al teniente de alcalde de Llucmajor, Joan Jaume Mulet. En Inca, las certificaciones fueron firmadas por el edil Joan Rubert, para el que se pide la misma pena que a los anteriores.
El ex alcalde de Campos y actual conseller del PP, Andreu Prohens, se enfrenta a dos años de suspensión al ser acusado de presunta falsedad en connivencia con el secretario Sebastià Portell. El presunto causante de este aluvión de certificaciones falsas, el ex alcalde saliner Sebastià Vidal, afrontará una petición de 66 años de privación de libertad y una multa de 800.000 euros.

CASOS DE STELLA MATUTES
La hija del ex ministro de Exteriores Abel Matutes, Stella, tiene abiertos dos pleitos judiciales en la pitiusa mayor por sendas denuncias interpuesta por el GEN, el equivalente ibicenco al GOB mallorquín. En la anterior legislatura, cuando era consellera de Carreteras y Obras del Consell de Eivissa, votó a favor de un Plan Territorial insular que presuntamente permitía la edificabilidad en unos terrenos propiedad de unas empresas en las que la consellera tendría participación. Además de para Stella Matutes, el fiscal ha pedido la imputación por esta presunta recalificación de terrenos de Joan Marí Tur, en el momento de la denuncia conseller de Patrimonio de la institución insular y vicepresidente del Parlament, de su hermano Antoni Marí Tur, ex diputado del Parlament, y José Sala, entonces y ahora alcalde de Sant Antoni.
El otro frente judicial que tiene Stella Matutes, con diligencias penales abiertas por varios delitos pero aún no imputada, es por el presunto vertido de tierras procedentes de las obras de las autovías de Eivissa en unos terrenos de su propiedad que servirían de base para la formación de un campo de golf. Matutes anunció la pasada semana su retirada de la política para dedicarse a la actividad privada.

CASO IBIZA CENTRO
En el caso de las presuntas comisiones en la construcción de un centro comercial en Eivissa figura como imputado José Marí Ribas, en la actualidad alcalde de Sant Josep y en el momento de la denuncia formulada por Roque López, ex secretario general de la Federación Socialista Pitiusa, gerente de la empresa pública que acometía las obras del centro comercial. También está imputado el ex teniente de alcalde de Eivissa, Pedro Campillo. López pidió la imputación del actual presidente del Consell insular, Xicu Tarrés, y el secretario de organización, Miquel Mestre, petición que finalmente no prosperó.

CASO LICENCIAS
La alcaldesa de Felanitx está imputada por presuntamente "retener irregularmente" la entrada en vigor de una norma urbanística restrictiva que habría permitido la concesión de treinta licencias para unas 140 viviendas en bloques plurifamiliares. Catalina Soler, en su declaración del pasado 3 de diciembre, atribuyó el retraso de la norma al Consell de Mallorca.

CASO RABASCO
La primera semana de julio se celebrará el juicio contra el alcalde de Llucmajor, Lluc Tomàs, y el ex edil de ASI, Joaquín Rabasco, por varios delitos con presunto fraude de fondos públicos ya que la acusación postula que, entre 1999 y 2002, Tomàs permitió y auspició el desvío de casi 950.000 euros de las arcas municipales a empresas ligadas al ex regidor.

CASO RENT A CAR
La presunta trama de evasión fiscal a través de un entramado de sociedades en los sectores de coches de alquiler y empresas náuticas que señalaban como imputado al alcalde de Montuïri, Gabriel Matas, ha quedado al albur tras emitir Hacienda un informe que consideraba que las presuntas prácticas irregulares no constituían delito. No obstante, el caso continúa abierto.

CASO VARADERO
La empresa Boat Yard Palma (BYP) acusa al ex presidente de la Autoridad Portuaria, Joan Verger, de irregularidades en la concesión de varadero del puerto de Ciutat. BYP achaca a Verger los presuntos delitos de fraude a la Administración y negociaciones prohibidas a los funcionarios al haber adjudicado la concesión a una UTE en la que participaba un ex socio suyo, Juan Antonio Riutord. Verger sostuvo en su declaración ante el juez el pasado mes de septiembre que la decisión de la adjudicación fue tomada por todo el consejo de administración de manera colegiada y que, por tanto, nunca fue decisivo para la resolución final.

 

ESPANYA I EL DOS DE MAIG

grosske | 02 Maig, 2008 07:25

El Dos de Maig forma part de la mala salut secular d'Espanya com a projecte nacional. Una lluita per la independència contra un exèrcit invasor sembla que, a aquests efectes, doni bon "rollo". Però si consideram que, es vulgui o no es vulgui, l'exèrcit invasor duia a la butxaca els principis lliberals i el rei reivindicat era l'absolutista Fernando VII... pues como que no. I per això no ha arribat a cuallar mai aquella data per molt que ara, amb motiu del 200 aniversari, se li intenti donar volada

Sensu contrario, podem observar com efemèrides nacionals com el 4 de juliol als USA o el 14 de juliol a França - clarament associades amb els principis lliberals - han gaudit sempre d'una magnífica salut des del punt de vista de l'arrelament popular.

El 12 d'Octubre tampoc no fa vibrar: les conquestes imperials estan a la baixa, afortunadament, en la cotització dels valors col.lectius.

A Espanya mai no es va produir una revolució nacional que pilotàs el trànsit des de l'Ancien Régime fins al capitalisme lliberal i els lliberals espanyols, durant el segle dinou, visitaren més els murs d'afusellament que els seients del Consell de Ministres.

Es cert que el pacte entre les burgesies catalana i basca i les classes dirigents castellano-andaluses va donar peu a un llarg periode - la Restauració - que, a cavall entre el XIX i el XX semblava anunciar una consolidació dels principis lliberals (que no cal confondre mai amb els principis democràtics). Fins i tot va sorgir el regeneracionisme com a intent de reconciliar la idea d'Espanya amb els principis de la modernitat. Però la dictadura de Primo de Rivera, primer, i la dictadura de Franco, després, tornaren a associar de manera - definitiva? - espanyolitat amb retrocés i olor a ranci.

Les tensions territorials que viu actualment l'Estat espanyol - afortunadament en un marc democràtic - són la perllongació, en un altra situació, d'aquesta apassionant batalla entre el ser o no ser d'Espanya i el ser o no ser d'altres projectes nacionals com el basc o el català

DIETARI 11

grosske | 01 Maig, 2008 18:21

1er de Maig. Més gent i més sol que en edicions anteriors. Bona senyal. M'aborda en Juan Hernandez, bona persona allà on les hagi. Em diu que va trobar una obra en males condicions des del punt de vista de la seguretat al carrer Maestro Chapí del Vivero. Va cridar a la Conselleria de Treball i li varen dir que cridàs a la Inspecció de Treball (??!!); va cridar al número indicat i no contestava ningú...

Quan era Conseller de Treball vàrem posar l'112 al servei de les denúncies per males condicions al treball. Donàvem així  les màximes facilitats i permetia, fins i tot, evitar que el/les treballadors/es es "banyassin" davant el seu empresari. L'any passat, quan vaig anar a Nova York, vaig veure un lletrero en anglés i espanyol, al carrer, que donava un número de telèfon on denunciar qualsevol atemptat contra la seguretat en el treball. Aquí queda el suggeriment per a qui correspongui.

Mentres faig el recorregut mir la premsa. El cas Pla Territorial vessa per tots els costats. La línia empresa per alguines empreses d'UM de denunciar que va ser el PP qui va anar a una reunió amb la finca d'Alcúdia que havia de participar a les Artees de Reconversió no em sembla particularment tranquilitzadora: bastava que el PP dugués una finca perquè s'introduís en el "bombo" de la loteria?, quins eren els criteris  objectius i de defensa de l'interés general per definir les ART?. Això és el que el jutge vol saber

També es comenta la renúncia de la batlessa a ser, també, la regidora d'Urbanisme. Sempre li vaig dir que em semblava una decisió necessària. En Ramon Aguiló ja ho va intentar en el seu moment i, al final, va renunciar. Estic content perquè estic segur que guanyarà la batlia, guanyarà l'urbanisme i guanyaran els ciutadans

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS