Administrar


Estadisticas de visitas

EL 31 DE DESEMBRE, LA MANI, LA MISSA, EL REI (EN JAUME) I JO

grosske | 27 Desembre, 2006 15:15

M’acaba de cridar El Mundo per  interrogar-me sobre la meva participació – i la del Bloc - a la mani del 31 de desembre sota el lema “Autodeterminació. Som una nació”.

 Crec endivinar que demà rebré bufetades del Mundo sobre aquesta qüestió  que, en el meu cas, es sumaran a les den Pere Muñoz per exactament el contrari: per ser “anti 31 de desembre” (vaig escriure un altre post sobre aquest tema).  Així que em crec en l’obligació d’avançar-me i d’explicar breument la meva posició sobre aquesta i d’altres qüestions que figuren al títol del present article.

1.- A.EU-EV no s’autodefineix com a nacionalista però és una força sobiranista, és a dir, que reivindica el dret d’autodeterminació , que té un projecte polític nacional per a les nostres illes i que, sobre aquesta base, impulsa un projecte federal per a l’Estat espanyol i per Europa

 2.- Això ens dóna un ample recorregut de coincidència amb el PSM-EN i, en general, amb aquelles altres forces polítiques que veuen l’Estat espanyol com una realitat plurinacional i, per suposat, no ens planteja cap problema per participar a una manifestació que digui “Som una nació. Autodeterminació”.

 3.- Però de quina nació parlau: Mallorca, Illes Balears, Països Catalans?  That’s the question. A Mallorca operen forces nacionalistes amb una visió molt distinta d’aquest tema, des dels Països Catalans “a palo seco” d’ERC fins al nacionalisme insularista d’UM. Nosaltres ens identificam molt amb la visió del PSM-EN: un marc nacionalitari que serien els PPCC (la nació cultural que diuen ells) i una nació política (un projecte polític nacional) que correspondria a les nostres illes

 4.- Idò perquè no heu participat fins ara a la manifestació? Per pura i simple inèrcia:  ni els convocants han manifestat mai excessiu interés en la nostra adhesió - de fet, no convidaven més que als joves d'EU - ni nosaltres en la nostra participació. El Bloc haurà servit, entre d’altres coses, per acabar amb aquest desencontre i per ajudar a sumar a tots aquelles i aquelles que ens sentim units pel dret a l’autodeterminació dels pobles 

5.- Però vosaltres no estàveu en contra del 31 de desembre?. Em sap greu per en Pere Muñoz però no. Es cert que l’any 1996 varem preferir ubicar la Diada el 12 de setembre  i no el 31 de desembre però això no ens fa “anti-31 de desembre”; la prova és que, cada any, el grup municipal assisteix a l’acte institucional central del 31-D

 6.- Però vosaltres no dèieu que el el 31-D va ser un genocidi? Sí. El 31-D va ser, efectivament l’inici d’una carnisseria i d’un procés de manual de substitució de la població conquerida per una població conqueridora però, dit això, no és menys cert que també va ser l’inici de la incorporació al nostre actual marc nacionalitari i l’inici de la conformació de la nostra identitat col.lectiva. Malauradament, les grans fites en la història de les civilitzacions – des de l’Imperi Romà fina a la Conquesta de l’Oest – mai no han estat com uns exercicis espirituals a Cura. Què cal fer davant això? Des del meu punt de vista, ni mitificar beatament aquests esdeveniments ni negar-los com a elements bàsics per comprendre el nostre present històric.

 7.- Per acabar, que encara no he dinat, anireu a l’ofrena floral o al Te Deum?. No. L’ofrena floral no forma part del cos tradicional de la festa i ens sembla culturalment molt discutible: els reis feudals no sabien res de nacions i de nacionalismes, només sabien de senyorius i de ser reis “per la gràcia de Déu”. Quant  a la Missa o la Salve, EU-EV tér per norma no anar mai en corporació als actes religiosos. Fins i tot des d’un punt de vista religiós, un acte litúrgic és un acte col.lectiu on es participa individualment; la participació col.lectiva d’una institució política és una rèmora de l’Estat confessional. En canvi, sí que participarem enguany a l’acte central – com sempre - i en un acte – la devallada del penó – on no hi participàvem abans també per inèrcia, perquè era el previ a la marxa cap a la Seu per sentir Missa on, per les raons explicades, nosaltres no hi participàvem

Em sap greu haver estat massa extens però estareuy d'acord en que he parlat de moltes coses

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS