Administrar


Estadisticas de visitas

ACCIDENTS DE TREBALL

grosske | 21 Setembre, 2006 06:41

Ahir va morir un altre treballador a Palma, en concret a una obra pública del Govern Balear.

Els accidents laborals no són evitables al 100% però depenen molt de factors objectius: vigilància, formació, control... Si l'Estat espanyol està al capdavant d'Europa en accidents i si Balears ho està d'Espanya no és fruit d'un atzar misteriós contrari a la racionalitat estadística

Quan vaig ser Conseller de Treball em vaig trobar que, l'any 98, la sinistralitat a les Balears havia pujat un 20%!! (més que a qualsevol altre comunitat). Públicament em vaig comprometre a dimitir si no s'invertia la tendència durant aquella legislatura... i la tendència es va invertir: el 2003 la sinistralitat va devallar a les Balears i, a més, va ser una de les comunitats on més va devallar.

On va estar el secret? Idò en introduir la sensació que s'havia acabat el "cachondeo" i en situar els empresaris davant les seves responsabilitats  (*) : més vigilància, més inspecció, més sancions i, lògicament, més recursos per a informació i formació. Això ja va bastar.

Quan va tornar el PP, va treure el seu discurs tradicional: "s'ha de sancionar però allò més important és la informació, que tothom prengui consciència del problema..." era el senyal de què tornaven "los viejos tiempos". Ara, a Balears, la sinistralitat laboral s'incrementa i ho fa per damunt de la mitja de l'Estat

(*) Hi ha un discurs molt difós, molt interessat i molt fals: "no, és que els treballadors no volen adoptar mesures de seguretat". Es cert en ocasions, sens dubta, però la responsabilitat de l'empresari és obligar-los  a fer-ho (així, per cert, ho estableix la llei). Heu sentit mai un empresari queixar-se perquè els treballadors entren una hora més tard i surten una hora abans?, o perquè tots volen treballar a l'oficina i ningú vol treballar al taller?. Idò de la mateixa manera que l'empresari sap posar ordre en aquestes qüestions també ha de saber posar ordre en els protocols de seguretat

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS