Administrar


Estadisticas de visitas

LA SELECCIO ESPANYOLA

grosske | 24 Juny, 2006 09:05

La Selecció espanyola genera espanyolisme culltural i emocional: banderes, himnes, síumbols diversos...  D'aquí que, a determinats àmbits nacionalistes, això generi malestar i es tradueixi en desitjos més o manco confessats de veure la Selecció espanyola derrotada i fora del Mundial com més aviat millor.

Els qui pensin així s'equivoquen

Les identificacions col.lectives de caràcter cultural i emocional són múltiples i, per tant, no coincideixen amb la proposta política sobirana i nacional (que, per definició, és unica)

Una persona es pot sentir catalinera, palmesana, mallorquina, balear, de països catalans, espanyola, europea i, com es sòl dir, ciutadà del món. I no passa res. Les combinacions són infinites com infinites són les experiències personals. Ahir sortia per televisió un exemple curiós: "yo me siento dos tercios uruguayo y un tercio mallorquín". I qui li pot discutir?. De fet, no hi hauria cosa més eficaç per generar conciència "humana", sense més afegitons,  que una bona invasió de marcians.

Però tot això no és un problema per a un projecte polític nacionalista.

Es cert que un projecte nacional ha d'anar lligat necessàriament a una realitat cultural i que aquesta realitat cultural estarà probablement associada a d'altres realitats històriques, econòmiques, geogràfiques, etc. Però allò que defineix una nació no és això: és la voluntat política de ser-ho i d'exercir la seva sobirania com a tal. Això implica, des del punt de vista emocional i cultural, sentir-se part d'aquesta comunitat nacional però no és excloent d'altres identificacions col.lectives més amples o més restringides (des del punt de vista de l'àmbit territorial)  que no vagin associades amb un projecrte polític sobiranista.

Dit amb altres paraules: que constat amb sartisfacció que puc continuar defensant el dret d'autodeterminació d'aquestes illes nostres (com faig des de fa 30 anys) i estar content que la Selecció espanyopla hagi pasat a octaus del campionat del món

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS